Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Moim celem jest przesiadka na nowy procesor Q9550 z E7200. Lecz po zamianie procesora w różnych momentach wyskakują przeróżne błędy,  głównie niebieski ekran(najczęściej IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL) lub resetowanie się komputera. Wymieniłem zasilacz na Chieftec 560W z IBOX 500W SL-8500BTX. System zainstalowałem nowy, sterowniki najnowsze, bios najnowszy, sprawdziłem RAM-y chodzą bez problemu, dysk również. Na starym procesorze wszystko chodzi bez problemu. Czy może zmienić napięcie RAM? Mam też ramy DDR2 Kingstona 667Mhz ale na nich system wywala podczas ładowania Windowsa(niebieski ekran)  

Mój komputer wgląda następująco:

Chłodzenie: Spartan PRO HE924 SilentiumPC

GoodRAM GR800D264L5/2G, DDR2-800 oraz GR800D264L5/1G
Karta Grafiki: Gainward Radeon HD 4870 Golden Sample 512MB

Zasilacz: Chieftec 560W CFT-560-A12C, modularny
Płyta główna:  ASRock P5B-DE

Obudowa: Raidmax NINJA

Dysk 320Gb
Windows 7 

A gdyby kupić płytę nową pod LGA775 to którą? 

Edytowane przez redblue

Sam właśnie niedawno przeniosłem się z LGA 755 i według mnie inwestycja w tą wysłużoną i starą platformę jest bezsensu, tak więc proponuję wyprzedać wszystko na starą platformę (za swój egzemplarz Q9550 dostałem sporo bo ponad 450 zł, za ten RAM co pozostał Tobie może weźmiesz z 120-150 zł za płytę to zależy czy wszystko działa sprawnie bo ten stary "zasilacz" mógł coś uszkodzić :/

Tak więc napisz ile miałbyś do wydania na nową platformę.

Co do tematu zresetuj BIOS do domyślnych, jeśli nadal będą kłopoty spróbuj z jednym modułem wystartować, jakby co zmieniaj sloty i pamięci, może akurat wystartuje komputer i będzie działał stabilnie, nie wykluczał bym również uszkodzenie dysku, więc wypalił bym na płycie jakieś discro Live CD Linux-a i testował na nim stabilność komputera.

Jeśli na starym Core2Duo wszystko śmiga a na quadzie nie pozostaje sprawdzenie czy jest dostępny nowszy BIOS do tej płyty głównej może płyta nowy procesor nie rozpoznaje, bo to jest stary chipset, oczywiście operacje flashowania wykonaj na dziłającym C2D. i sprawdź działanie tego C2Q.

Jeśli to nie pomoże sprawdził bym u kogoś z odpowiednią płytą główną ten procesor bo innej możliwości nie zostało.

Jeśli komputer ruszył po aktualizacji BIOS znaczy że wszystko się udało, zmień procesor i zobacz czy ruszy, co do aktualizacji niema potrzeby ponownego wgrywania BIOS z nowym procesorem, najważniejsze żeby BIOS był do Twojego modelu płyty oraz był on najnowszy. Pamiętaj o przywróceniu do domyślnych ustawień BIOS-u

Gdyby mimo zmiany BIOS-u na najnowszy, nowy procesor nie współdziałał pozostanie sprawdzenie go na innej platformie.