Rafał24 1 Napisano 18 Maja 2010 Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Witam. Nurtuje mnie dość mizerna wydajność karty XFX 4870 512 mb. Jeżeli chodzi o nowsze gry typu avp czy bad company,shift to fpsy skaczą z 90 do 30 fps przy rozdzielczości 1280 na 1024.. Tragedia jest totalna w Lineage2, grze w która gram najwięcej.. na mass pvp fps na minimalnych detalach wynosi ~10-15 fps, co jest tragedią jak na tą kartę. Znajomy mająć 5750 też 512 mb w tym samym czasie tyle że na full detalach ma powyżej 30 fps.. starsze grafiki nvidii też radzą sobie lepiej niż ten mój radek. Temp w stresie ~ 75 stopni, więc w miarę ok. Co do wyników w 3 d marku to wygląda to tak : http://img215.imageshack.us/img215/4831/3dmarkz.jpg Sam już nie wiem gdzie szukać przyczyny.. czy po prostu ta karta jest słaba na tle innych, słabszych.. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 18 Maja 2010 Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Przeczyść system, zdefragmentuj dysk, zainstaluj najnowsze sterowniki. Czy karta się nie przegrzewa? Jaki masz zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 18 Maja 2010 Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Sprawdz poziom fragmentacji dysku (Defraggler), srwadz temperatury grafy podczas obciazenia na pamieciach i sekcji zasilania, sprawdz taktowania karty podczas obciazenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafał24 1 Napisano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Wszystkie te czynności były wykonywane.. karta czy się przegrzewa? z tego co czytałem 4870 potrafi się dość mocno rozgrzać.. ale żadnych zwiech systemu, bsodów, artefaktów etc nie miałem nigdy. Zasilacz to Ocz stealthXstream 500W. Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 18 Maja 2010 Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 A na pewno wchodzi w tryb 3D? Cytuj Link to post Share on other sites
Rafał24 1 Napisano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Podczas gry w Lineage2 gdy mam ~20 fps http://yfrog.com/5pabcebj 90 % fan ustawiam zawsze jak odpalam jakąś grę, ot tak Cytuj Link to post Share on other sites
Czaszka 49 Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Bardzo dziwne, taki słaby wynik jeszcze przy takim procu, :> Instalowałeś stery do grafiki albo mobo? Pytanie może trochę śmieszne ale wiem że WIN7 instaluje większość potrzebnych sterów, ale nie koniecznie muszą one być najlepsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafał24 1 Napisano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Tak, stery były instalowane osobno do płyty jak i do karty. Heh, no nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny.. Cytuj Link to post Share on other sites
milkman 0 Napisano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 to normalka w tej grze na siegach;p wyłącz przede wszystkim AA i cienie. No i bajery jak masz po włączane (+ew. detale) Jak się nie poprawi to wtedy się martw, że coś nie gra. A jak 3dmarki? Cytuj Link to post Share on other sites
Rafał24 1 Napisano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 hej. Jak napisałem wcześniej gram na siegach na all low.. Co do 3 d marków to link też podałem, wygląda to tak http://img215.imageshack.us/img215/4831/3dmarkz.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
PeJot 11 Napisano 9 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Fajnie, że ludzie odpowiadają nie wiedząc o co chodzi. Lineage 2 chodzi na Unreal Engine 2.0 i na dodatek kiepsko zaimplementowanym. Po pierwsze do tej pory mam poważne wątpliwości na ile L2 korzysta z mocy karty graficznej. Gdzieś dawno, na nieistniejącym już forum, jeden gracz robił testy od Voodoo5 do bodajże Radeona 38xx/Geforce 7xxx i w zasadzie różnice były znikome. Więcej dawało podkręcanie procesora. Jeśli chcesz mieć więcej fps powinieneś jak już ktoś radził wyłączyć cienie i odbicia. Całkowicie. Sprawdź sam np. na rynku w Giran z Reflections na All/off różnica będzie spora. Textury, modele, aa tak bardzo na wydajność nie wpływają. Nie na twoim sprzęcie. Ten żenujący HDR również. Unikaj natomiast wszelkich Advanced shaders dostępnych od CT1 wzwyż. Nic nie dają a zabijają wydajność. Podobno wyłączenie GPU animation też coś daje, ale tego akurat potwierdzić nie mogę. PS. Nie rezygnuj z zasięgu widzenia na siegach. To 'taktyczne kamikaze'. Dodatkowo polecam programik L2Utils. Można dzięki niemu ustawić większy cache dla gry/grafiki, a to dość wyraźnie potrafi zmniejszyć czkawkę przy doczytywaniu, które zdarza się chyba niezależnie od sprzętu. Cytuj Link to post Share on other sites
Czapson 0 Napisano 10 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Nurtuje mnie dość mizerna wydajność karty XFX 4870 512 mb. Jeżeli chodzi o nowsze gry typu avp czy bad company,shift to fpsy skaczą z 90 do 30 fps przy rozdzielczości 1280 na 1024.. No to chyba w miare dobra wydajnosc jezeli chodzi o tę kartę Wiec raczej wina lineage 2... co kolega wyzej dokladniej opisał Cytuj Link to post Share on other sites
Rafał24 1 Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Czytałem na pewnym forum że dobrze jest sprawdzić skalowanie procesora z grafiką 3d mark ventag'em, wyniki powinny być podobne cpu/gpu.. u mnie jest trochę inaczej http://yfrog.com/jvclipboard01umj skąd aż taka duża różnica? Cytuj Link to post Share on other sites
b1tzz 0 Napisano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Najlepiej włącz sobie GPU-Z i potem jakąś grę, np. BC2 i wtedy sprawdz w jakim stopniu gra wykorzystuje moc GPU. Jeżeli masz bardzo niskie te procenty, jak ja np. w GTA IV EfLC - 30% na każdy rdzeń, to prawdopodobnie coś ci blokuje wydajność, prawdopodobnie masz źle skonfigurowany BIOS. Przywróć ustawienia standardowe i wtedy sprawdz wyniki. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts