Tabalan 348 Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Z oficjalnej strony Dell'a. 2GB Single Channel DDR3L-RS 1600MHz Co do dual channel to masz rację, że jednak te 1067 MHz. Sprawdziłem przed chwilką na stronie Intel'a. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Jednak to 1333. http://www.notebookcheck.net/fileadmin/Notebooks/Dell/Venue_8_Pro/CPU-Z_4.PNG http://www.notebookcheck.net/Review-Dell-Venue-8-Pro-Tablet.107892.0.html Edytowane 7 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
rlego 4 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Wg. mnie Omnia 10 to max 2000zł, choć w PL to wszystko mozliwe z drugiej storny i tak ten tablet jest nieciekawy ze względu na wyświetlacz HFFS, jakby dali IPS'a to byłby super. Omnia za zachodnia granica jest do kupienia za 399euro, wiec u nas cena bedzie po przeliczeniu 1600-1700. Moze nie w oficjalnym kanale, ale na pewno uda sie to ogarnac w tych kwotach. BTW, jak zamowie na niemieckim amazonie, to czy dostane fakture na polska firme? Skad masz info, ze nie ma IPSa? We wszystkich recenzjach pisza, ze jest IPS. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 W oficjalnym imporcie Będzie droższa. Pamiętajmy o doliczeniu 23% VAT'u - ja nie piszę o samodzielnyms prowadzaniu. Bo non-stop są promocje. Przed świetami w Microsoft Store były obnizki 100$ - na Venue 11 Pro a na Surface 2 Pro nawet 150$ Przeliczcie cenę w € na zlotówki i dodajcie 23% VAT - i mamy cenę oficjalną. To dotyczy osób fizycznych, któer kupuja w Polsce. Import prywatny to inna kwestia. Pamietac należy, ze ostatnio jak sprowadzamy sprzęt z po za UE to naliczają nam cło, zwłaszcza jak sprzęt jest droższy. Najprawdopodobniej dostaniesz fakturę - ale niestety będziesz musiał naliczyć 23% VAT - wygląda to tak : Niemiecki Amazon wystawi Ci Fakturę z 0% VAT (tak jest przy eksporcie) - następnie Ty musisz przyjąć i np. Fakturą Wewnętrzną naliczyć 23% VAT. Następnie tą kwotę VAT'u ujmujesz w deklaracji jako naliczony, czyli tak jak przy normalnych zakupach, jeśli cena nie przekroczy 3500 zł Netto to całość mozesz umożyć i "wrzucić w koszty" tak wiec per saldo zapłacisz więc cenę Netto. No i zyskasz na wrzucenu sprzętu w koszty. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Omnia za zachodnia granica jest do kupienia za 399euro, wiec u nas cena bedzie po przeliczeniu 1600-1700. Moze nie w oficjalnym kanale, ale na pewno uda sie to ogarnac w tych kwotach. BTW, jak zamowie na niemieckim amazonie, to czy dostane fakture na polska firme? Skad masz info, ze nie ma IPSa? We wszystkich recenzjach pisza, ze jest IPS. Bo tacy z nich recenzenci jak z koziej... niestety nie ma IPS'a tylko HFFS'a który ma gorsze nasycenie kolorów, czerń, kontrast, kąty, tak samo jak w przypadku Toshiba Encore. http://www.youtube.com/watch?v=WG8XgRS4Mn4 Edytowane 8 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
Tabalan 348 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) PeterMac The Venue 8 Pro features 2 GB of single channel low-power DDR3L-RS 1600MHz RAM Z notebookcheck.net (sam podawałeś link). Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Tabalan Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) czytaj komentarze tam BTW there is an error re 1600 ddr ram - please fix.... Jak widać na zakładce Memory ze screena jakby była to pamięć 1600MHz to nie pokazywałby tam 666,5MHz tylko 800MHz nieprawdaż . Edytowane 8 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
rlego 4 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Bo tacy z nich recenzenci jak z koziej... niestety nie ma IPS'a tylko HFFS'a który ma gorsze nasycenie kolorów, czerń, kontrast, kąty, tak samo jak w przypadku Toshiba Encore. widziałem to porównanie, mój zapał zgasł, ale chciałem go zobaczyć na żywo, bo jednak rozdzielczość kusi. Może któryś z nowych Ativow zaskoczy? Oby nie ceną. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez rlego Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Dziś dostałem ofertę z ceną Dell Venue 11 Pro w wersji z Atomem, Modemem 3G oraz Windows 8.1 (nie Pro) - wynosi 2270 zł Netto. Jest też już dostępny Venue 8 Pro w wersji z modemem - ale czekam na info z ceną. Podejżewam, że niedługo się pojawi w sklepach ta wersja. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki Ravir za info, ja będę celował w Venue 11 Pro z Atomem bez 3G, albo jeszcze myślę o Lenovo ThinkPad 8, jeszcze zobaczę bo z jednej strony chciałbym coś mozliwie najlzejszego ale z drugiem chyba wygodniejszy w nawigowaniu przy FullHD większy ekran zdecydowanie. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Bierz z Windows 8.1 nie Pro taniej a chyba nie potrzebujesz się logować do domeny. Jak dostanę szczegółowa ofertę to ją wystawię. Swoja droga to lubię Dell'a - jako jedyni mi odpisują a nawet oddzwaniają - Asus, Acer, Toshiba, Lenovo - ich przedstawiciele na Polskę olali mnie zupełnie. A składałem zapytanie o 5 szt tabletów dla przedstawicieli handlowych w mojej firmnie - cóż będa biegać z Dell'ami. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Ravir Cytuj Link to post Share on other sites
plusziemia 92 Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Co jest lepsze?(wiem parametry, ale tak no... ) Nexus 7 II vs Galaxy Tab 3 8.0? tylko 50zł więcej, ale jednak też jest dobra. Cytuj Link to post Share on other sites
bikowalczyk 8 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Co jest lepsze?(wiem parametry, ale tak no... ) Nexus 7 II vs Galaxy Tab 3 8.0? tylko 50zł więcej, ale jednak też jest dobra. Nexus. Spójrz na procesor/benchmark galaxy tab. Większego gówna Samsung nie mógł wypuścić. Na Nexusie przynajmniej pograsz w najnowsze gierki typu gta: sa. Na tab 3 proste gry chodzą wolniej niż na moim starym lg p880 Cytuj Link to post Share on other sites
Tabalan 348 Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Z tych dwóch zdecydowanie Nexus 7 2013. Jednak jeżeli byś miał możliwość kupna tego LG Pad po dobrej cenie, to ja na twoim miejscu bym brał LG bez zastanowienia. Jedyna jego wada dla mnie to brak modemu 3G, może też bym się trochę przyczepił do użytych materiałów (nie lubię na wysoki połysk). Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) widziałem to porównanie, mój zapał zgasł, ale chciałem go zobaczyć na żywo, bo jednak rozdzielczość kusi. Może któryś z nowych Ativow zaskoczy? Oby nie ceną. Zobacz ten http://shop.lenovo.com/se/sv/tablets/ideatab/miix-series/lenovo-miix2-10-inch/ zapowiada sie rewelacyjnie jak dla mnie 1920x1200 16:10 IPS, waga super 580g, wtyk zasilania jak w lapku, micro HDMI, klawierka z głośnikami JBL, cene podają 499euro zapewne u nas ~2100-2200zł Edytowane 13 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
rlego 4 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Lenovo mi sie bardzo podoba, taki Transformer na sterydach U Niemcow juz przedsprzedaz, za 499 euro. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 499 € w Polsce to około 2700 - 2800 zł - przeliczamy to tak : 499 € x 4.15 zł (dzisiejszy kurs = 2070 zł + 23% VAT = 2600 zł na okrągło - do tego marża - to oczywiście oficjalne ceny w Polsce. Jak kupimy na własna rękę to nie mamy VAT'u choć i tu może być róznie - niektórzy naliczają lokalny VAT dla osób fizycznych i trzeba się starac o jego zwrot. - sam tego doświadczyłem parę razy. Najlepiej mieć kogoś kto kupi na miejscu i nam wyśle Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Nie moze tyle kosztować, zobacz tutaj masz tu np. Asusa T100 ceny na idealo.de http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/4111690_-transformer-book-t100ta-dk002h-asus.html 379 €, w PL kosztuje 1599zł. To cena i przelicznik jest idealny na polski rynek 379 x 4,15 = 1572zł i nic tu juz nie jest doliczane. Dell do modelu Venue 11 stosuje jakieś doliczenia za podatek itp. nie wiem cene mają z kosmosu za Venue 11 Pro. Jeszcze jakis inny przykład od choćby karta grafiki http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/3966641_-gtx780-dc2oc-3gd5-3072mb-asus.html ~450 € w PL - 2000zł http://www.ceneo.pl/25417062 Edytowane 14 Stycznia 2014 przez PeterMac 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rlego 4 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 takie doliczenie vatu to chyba w przypadku trasy USA -> PL Cytuj Link to post Share on other sites
bikowalczyk 8 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ja mam natomiast pytanie. Ile kosztuje kurier z USA? Mam osobe w ameryce ktora moze mi kupic tablet, ale zastanawiam sie ile bedzie trwala i kosztowala wysylka Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Kurier z USA zależy od wielu czynników - ale licz się z kwotą nawet 40$ - ja sprowadzałem sprzęt i płaciłem 20$ - wiele zależy od opcji jaką wybierzesz. Importując z EU też musimy doliczyć 23% VAT - się zawsze nalicza, jestem tego na 100% pewny bo moja firma sprowadza towary z EU i zawsze wystawiamy Fakturę Wewnętrzną i doliczamy VAT - później można go odliczyć, ale osoba fizyczna nie może - więc ceny są jakie są. Wiele firm stosuje różną polityke cenową - Asus może po prostu obnizyć cenę dla Polski - stąd mają taką a nie inną cenę, Dell nie ma takiej polityki więc i ceny mają wysokie. Wynika to też pewnie z "targetu" - Venue 11 Pro to segment Biznesowy - cena gra mniejsza rolę - bo i tak firmy VAT odliczą i wrzucą sprzęt w koszty - a liczą sie dodatki jak gwarancja Next Bizness Day, mozliwość dodatkowych usług i reszta wsparcia. Asus zaś to sprzęt popularny dla zwykłych osób - musi być tani - więc mogli obnizyć ceny tak by była niska na Polskim rynku. Amazon jeszcze do niedawna stosował takie praktyki - sprowadzałem ksiązki, podręczniki i ceny były takie : 29$ w USA, 29€ w Europie, 29£ w Wielkiej Brytani kupowałm w USA a podrczniki i tak szły z Niemiec Dla bezpieczeństwa nalezy założyć moją metodę - nie spotka nas rozczarowanie :) Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Ravir Cytuj Link to post Share on other sites
rlego 4 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 tak, czy inaczej, wybor jest ciezki, a raczej slaby. Androidy odpadaja, W8 ciagle sie miotaja, z dostepnoscia bardzo kiepsko. Ipad air? Moze, swiadomosc ulomnosci, ale ekran, cena (!), wykonanie, zaplecze. No chyba, ze budzet pojdzie w modernizacje PC... Cytuj Link to post Share on other sites
bikowalczyk 8 Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A takie tablety mają normlany bios? Tzn. da się zainstalować inny system? Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Moim zdanie : CZEKAĆ pamiętajmy, ze mineło ile? Dwa miesiące od premiery pierwszych tabletów na Atomie Bay Trail - wbór będzie sie błyskawicznie zwiększał. Bikowalczyk - TAK, z punktu widzenia użyszkodnika to NORMALNY komputer PC "upchniety" w tablecie. Można zainstalować dowolny system - dostępność sterowników to inna sprawa. Mój Dell Venue 11 Pro ma typowe podzespoły, nawet modem 3G "brandowany" przez DELL - to w istocie Sierra Wireless Z moich doświadczeń wynika, że Linux'a da sie postawić, można też zrobic nawet Dual Boot Cytuj Link to post Share on other sites
bikowalczyk 8 Napisano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Moim zdanie : CZEKAĆ pamiętajmy, ze mineło ile? Dwa miesiące od premiery pierwszych tabletów na Atomie Bay Trail - wbór będzie sie błyskawicznie zwiększał. Bikowalczyk - TAK, z punktu widzenia użyszkodnika to NORMALNY komputer PC "upchniety" w tablecie. Można zainstalować dowolny system - dostępność sterowników to inna sprawa. Mój Dell Venue 11 Pro ma typowe podzespoły, nawet modem 3G "brandowany" przez DELL - to w istocie Sierra Wireless Z moich doświadczeń wynika, że Linux'a da sie postawić, można też zrobic nawet Dual Boot No to bosko Lenovo miix 2 10 cali z zainstalowanym OSX - czekam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts