Marekkkk 0 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Od pewnego czasu mam problem z włączeniem komputera, wydaje mi się, że stało się to po tym jak przypadkowo zamiast odłączyć odkurzacz odłączyłem komputer (tak wiem idiota...). Nie wiem jak dokładnie opisać ten problem więc nagrałem filmik http://www.youtube.com/watch?v=lQAWzcOcVNs&feature=youtu.bePodobnie jest z wyłączaniem komputera, po kliknięciu zamknij przez jakieś 2 minuty pisze Shutting down i dopiero po tym mogę nacisnąć listwę.Jakieś pomysły jak to naprawić? Cytuj Link to post Share on other sites
kml700 92 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Podaj konfigurację komputera oraz markę i model zasilacza . Proponuję też przywrócić ustawienia fabryczne w bios Cytuj Link to post Share on other sites
Marekkkk 0 Napisano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) PSU Chieftec 500w GPA-500S8 CPU AMD A8-3870GPU GTS 450 MB Gigabyte Technology model GA-A75-D3HRAM DDR3 8GBHDD ST500DM002-1BC142 Nigdy nic nie ruszałem w biosie więc ustawienia powinny być fabryczne. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Marekkkk Cytuj Link to post Share on other sites
wojna00 2 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Podsumowując filmik: po napisie Starting Windows masz czarny ekran i długo się ładuję ekran logowania tak? Na awaryjnym też tak jest? Kiedy ostatnio formatowałeś komputer? Cytuj Link to post Share on other sites
Marekkkk 0 Napisano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Już na początku długo ładuje się ten ekran z płyty głównej. Ostatni format jakieś 2 miesiące temu. Jak włączyć tryb awaryjny (i potem go wyłączyć)? Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Marekkkk Cytuj Link to post Share on other sites
patryk0942 5 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Tryb awaryjny włączasz klawiszem F8 podczas procedury POST czyli zaraz po włączeniu przycisku zasilania. Cytuj Link to post Share on other sites
Marekkkk 0 Napisano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Trzymałem cały czas F8 i z tego ekranu co jest na początku z płytą główną zrobił się czarny z migającą kreską _ w lewym górnym rogu. Cytuj Link to post Share on other sites
Slawlos 38 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Może jakiś problem z tym dyskiem, skoro jest to już na etapie ładowania windowsa. Od nagłegło wyłączenia komputera mógł zgubić jakieś pliki. Jak ci się uruchomi wpisz, start->uruchom->cmd -> chkdsk c: /R Cytuj Link to post Share on other sites
Marekkkk 0 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 "Typ systemu plików to NTFS. Nie można zablokować bieżącego dysku. Program CHKDSK nie może działać, ponieważ wolumin jest używany przez inny proces. Czy wolumin ten ma być sprawdzany przy następnym uruchomieniu komputera? (T/N)" Screeny z programu HDTune Pro: Health: http://scr.hu/17fe/xekbd Error Scan: http://scr.hu/17fe/bsk9r Cytuj Link to post Share on other sites
Slawlos 38 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) No to dajesz T i robisz reset, dysk się skanuje przy starcie systemu. Screeny które wrzuciłeś potwierdzają że to wina dysku. Rób backup danych póki jeszcze się da ;p Możesz też spróbować wymienić, poprawić kabel sata. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Slawlos Cytuj Link to post Share on other sites
Marekkkk 0 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Przeskanowało ale dalej to samo. Zamówiłem nowy kabel, jeśli pomoże to ok, a jak nie? Próbować jeszcze czegoś czy oddawać na gwarancje? Pytanie czy to jest na 100% wina sprzętu (dysku?), a nie np systemu? Spodziewam się, że jutro przyjdzie mi nowa karta graficzna którą zamówiłem w piątek, mogę ją bez obaw podłączyć czy wstrzymać się do rozwiązania problemu? Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Marekkkk Cytuj Link to post Share on other sites
kcpr11 2 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Zainstalowałeś wszystkie najnowsze sterowniki od płyty głównej ? Cytuj Link to post Share on other sites
Slawlos 38 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Raczej nie wygląda to na problem softwarowy. Jak widzisz sam status dysku nie jest zbyt zachęcający. Oczywiście możesz sobie przeinstalować windowsa i zobaczyć czy coś to pomoże. I próbować jeszcze innych rzeczy, wymienić kabel sata, podpiąć dysk do innego gniazda sata, albo ściągnąć jakieś inne programy testujące dysk. NP. narzędziem od samsunga http://www.seagate.com/pl/pl/support/downloads/seatools/ Podłączenie grafiki nie ma znaczenia, chcesz to podłączaj. A jak wygląda wykres benchmark z HD tune ? Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Slawlos Cytuj Link to post Share on other sites
Marekkkk 0 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Wykres benchmark: http://scr.hu/17fe/xn60b Cytuj Link to post Share on other sites
Slawlos 38 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Wykres jeszcze całkiem niezły. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts