Skivster 0 Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witam. Pierwszy post na tym forum, mam nadzieje że mi pomożecie, bo ja już zbyt nie wiem co robić. Po pierwsze, mój komp PSU: Modecom Carbon 530W CPU: Intel Dual Core E2180@2GHz GPU: GF9600GT MoBo: Gigabyte 945P-DS3 F2 na chipsecie bodajże Intela RAM: 3GB, najsłabsza kość ma 533MHz (niestety, nie chce jej narazie wymieniać) Screen z Everesta w napięciach: http://dl.dropbox.com/u/676154/Pics/Everest.jpg Nie wiem czemu wartość 12V jest taka niska, ale podejrzewam ze to wina czujników na płycie Reszta sądzę że nieistotna, jeżeli tak, poinformujcie, a ja zaraz szybciutko dodam. Do rzeczy, postanowiłem podkręcić CPU do 3GHz. Udało mi się bez eksplozji Ale niestety jak chce w coś pograć, to po jakimś czasie sterownik grafiki dostaje czkawki, zawiesza się, resetuje (sterownik nvidia ble ble zawiesił sie ale odzyskał działanie). Testowałem grafikę programem oZone30 FurMark. To samo. Próbowałem różnych ustawień w BIOSie http://dl.dropbox.com/u/676154/Pics/Bios.jpg Próbowałem zmienić "Robust Graphics Booster" na "Fast" PCI Express Frequency na tym zdjęciu jest ustawione na 95, ale wtedy nie dało się zastartować kompa, zawieszało się jeszcze przed uruchomieniem się biosu, wiec musiało zostać na AUTO. Nie próbowałem też ustawiać tego na ponad 100, bo czytałem również w internecie że może to być niebezpieczne. (Tutaj chciałbym się dowiedzieć jak jest naprawdę) Musiałem tak jak na zdjęciu ustawić "System Memory Multipiler na 1.50 bo RAM chodzi max 533MHz, inne były ponad tą wartość. DIMM OverVoltage nie ruszałem, PCI-E OrverVoltage dałem na +0.1V a nawet na +0.2 tak jak i FSB OverVoltage. Nic to nie dało, grafika dalej dostawała czkawki. CPU Volltage Control nie ruszałem, bo uznałem że jest to zbędne. Tak więc proszę Was o pomoc, bo jednak chciałbym mieć lepszy proc Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 -PCI-E ma być na 100 -na tej płycie nie pokręcisz za dużo bo 945 nie lubi fsb powyżej 1333, a z powodu twojego ramu wyzej jak fsb1066 nie osiągniesz -napięcie na 1,4V, fsb:dram 1:1 i ustawić fsb na 266, wiecej nie pociagniesz z tego co masz jak załatwisz sobie ram 800 i płyte co najmniej 965 lub G/P31, to z palcem w d... 3,6-3,8 GHz Cytuj Link to post Share on other sites
Skivster 0 Napisano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Problem taki że jak ustawie PCI-E na co innego niż AUTO, komp nie starture, BIOS sie resetuje, i wraca do defaultowych. Cytuj Link to post Share on other sites
Skivster 0 Napisano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Jako że (nie wiem czemu) nie mogę edytować postów, napiszę tutaj. Udało mi sie podkręcic dziada do 2.6GHz czyli o 600MHz. Nieźle. Ustawiłem PCI-E na 100, a powodem nie uruchamiania się kompa były złe timingi na pamięci. Udało mi się przezwyciężyć problemy, grafika chodzi stabilnie. Dopiero jakbyc załatwił sobie lepszą pamięć to mógłbym kombinować dalej. Ale i tak jest nieźle bo sie nauczyłem co i jak Cytuj Link to post Share on other sites
sas11 0 Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Możesz próbować dalej na tych pamięciach. Jeśli dojdziesz już do niestabilności, zjedź o 10fsb i powinno być dobrze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts