Skocz do zawartości

Nvidia 680 GTX SLI vs 780 Ti

Recommended Posts

Jak w temacie - do wyboru mam albo Dwie GTXy 680 lub jedną 780Ti Windforce od Gigabyte.

Zależy mi na stałych 60 FPS przy rozdzielczości 1080p. 

Chodzi mi konkretnie o gry typu : Metro Last Light, Crysis 3, Battlefield 4 i CoD: Ghosts.

Specyfikacja.

MoBo - Gigabyxe Z77X - UD4H

Pamięć - 2x 8GB 1333Mhz (No Name)

CPU - Intel i7 3770K 4,5Ghz *OC*

Zasilacz - XFX PRO850W Core Edition

PS. Cena nie gra roli. 

SLI = większy pobór prądu, piekarnik w budzie i głośność.

1 GPU = porównując do SLI mniejszy pobór prądu, mniejsza głośność i temperatury.

Co będzie wydajniejsze to nie jestem pewien, ale raczej SLI. Jeśli hałas, temperatury i pobór prądu Ci nie przeszkadzają to SLI.

A jak to jest ostatecznie z grami na SLI, z tego co słyszałem nie każda obsługuje MultiGPU

Dzisiaj praktycznie każda wysokobudżetowa produkcja obsługuje Multi-GPU, tylko profil SLI nie jest udostępniany w dniu premiery. W grze, w której brakuje obsługi SLI, jeden GTX680 zazwyczaj poradzi sobie bez problemu sam. ;)

SLI wydajniejsze. Ale jak to jest zestaw typowo do sieciowych strzelanek i metro to odpusc sobie temat. W metro SLI dziala tak sobie, w bf i crisisie zejdziesz z wygladzaniem i masz stale 60 fps w 1080p na pojedynczej karcie, a przeciez tutaj plynnosc jest najwazniejsza. Na 780 po OC 60 fps w tego typu grach jest latwe do osiagniecia bez bolesnych kompromisow, wiec na 780ti tym bardziej. Jesli nie masz nie racjonalnie wysokich wymagan w rodzaju 200% skalowanie w bf4 albo txaa x4 w crisisie to SLI nie pokaze przewagi. Przy SLI jest jeszcze taki feler, ze skaluje sie pieknie szczegolnie w ekstremalnie wysokich trybach, ale tylko do momentu gdy skonczy sie pamiec. Jesli bardzo ci zalezy na maksymalnej wydajnosci to raczej idz w strone SLI z dwoch referentow 780, to juz taki bezkompromisowy zestaw, a nie bedzie problemu pozniej z blokiem i jeszcze mozna w to inwestowac, po premierze nowej serii kiedy 'entuzjasci' beda zmieniac sprzet blok odkupisz w cenie troche wyzszej niz zlomu na ebayu.Jak bys bral od evgi to jeszcze masz opcje step up gdyby Maxwell okazal sie warty zakupu, to po prostu doplacisz roznice i wymienisz jedna albo dwie karty. Jak sie na cos zdecydujesz to nie bierz raczej karty na niereferencyjnym pcb tylko dlatego 'bo cena nie gra roli, a moze sie o 20 MHz wyzej podkreci', moze bedziesz chcial zmienic chlodzenie, moze wodowac, moze sciagnac modowany bios albo podbic napiecie ponad 1.2v, a z tym czesto jest problem potem na kartach z niereferencyjnym pcb.

Edytowane przez lebenschmerz

Mam 780Ti od Gigabyte i w BF4 przy skalowaniu 125% nie spada ponizej 60kl/s, oczywiscie na stocku, przy 150% nie spada ponizej 50kl/s, a przy 200% nie spada ponizej 30kl/s, wszystko w multi oczywiscie, reszte sprzetu masz nizej. Jednak jest to dosc nowa gra i patrzac na takiego BF3 gdzie na poczatku bylo to samo co tutaj, a teraz smiga az milo, nawet w 3D, mozna stwierdzic ze i tutaj coraz to nowsze stery dodadza troche wydajnosci :D