Skocz do zawartości

Jakie wartości napięcia itd- podkręcanie Phenoma II 955

Recommended Posts

Witam.Mam Phenoma II 955,MSI HD5850,AsRocka AOD790GX,OCZ 600W, oraz chłodzenie Xigmateka HDTS1284+Zalman STG2.Mam pytanie :D jakie dać mu napięcie i do ilu podkręcić procesor żeby nie spowalniał grafy ? ponieważ gdy gram w Metro 2033 czasami się ścina może dlatego że karta jest ograniczana ? (rozdziałka 1440x900)

Emm ale to jest przecież 4 rdzeniowy procek 955 to jest tylko phenom x4. A co podkręcanie to zapytaj się kolegów bo na amd to nie wiem co i jak. Tak na 3,4-3,6 i grafa nie będzie ograniczana.

Dobra bez zbędnego piii

Mnożnik ustaw na 19

Napięcie na procku na 1,425V

Masz stabilne 3,8 GHz pod warunkiem, że czymś to schłodzisz...

BTW najpierw ustaw napięcie później mnożnik bo Ci komp się zwiesi albo nie wstanie.

Pozdrawiam

Kurcze okazało się że te 3.7GHz nie jest stabilne (AOD nie wykrył niestabilności a w OCCT były restarty).Także narazie stabilnymi taktowaniami u mnie to 3.6GHz na 1.35V na 1.4500V też nie chodziło stabilnie na 3.8GHz jak myślicie podnoszenie napięcia i taktowania na mostku pólnocnym cos pomoże ?

jak masz stabilnie 3.6 GHz to dobrze przy napięciu 1.350 lub 1.425 kup dobre chłodzenie i wtedy goń do 4.00 GHz ramy zmniejsz na niższe xDDDDDDDDDDDDD ja grałem w ta gre przy rozdzielczosci 1680x1024 grafa gts 250 gigabyte procek quad q6600 3.01 ghz kiepsko jak na taki dobry sprzet jaki ty masz

Mam dobre chłodzenie proca : Xigmatek HDTS 1284 ludzie ! ile razy mam to powtarzać w jaką grę ? o czym ty gadasz ?

nie no nie wiem o czym wy mówicie ? na początku ktoś mówi że 955 ma dwa rdzenie potem żeby go podkręcić do 3.2Ghz :o

nie stresuj się tym occt ja testuje aod i potem nie ma problemów podczas grania

gram w metro w 1680x1050 na wysokich ustawienaich plus physx do tego odblokowuje 2 dodatkowe rdzenie w moim 550 BE i podnoszę do 4x3,5GHz przy 1,38v fps od 25-50 jakoś mi to nie przeszkadza w graniu jedynie przy wyjściu na Moskwe były delikatne przycięcia ogólnie jak na ta grę to mój gts 250 daję rady

więc jak masz stabilne 3,7 (czyli dokładnie tak jak ja w moim 550 przy odblokowanych rdzeniach) to do grania będzie git jeśli tylko nie masz za wysokich temp u mnie niestety testy w aod przy 4x3,7 1,42 przechodzi bez problemu ale temp w granicach 62 jakoś za bardzo mnie niepokoją

chociaż z drugiej strony zakładając ze przy testach ta temp jest max wykręcona a przy graniu trzeba odjąć z 5 stopni z tego co zauważyłem więc nie ma w sumie czym się martwić

na takim sprzęcie powinno Ci śmigać na max ustawieniach na dodatek masz średnią rozdzielczość

z tego co zauważyłem to zmiany ustawień dodatkowych bajerów typu aa x4 czy x8 nie za bardzo widać w tej grze:) tak samo jak to czy zaznacze w opcjach physx czy nie dziwna sprawa chyba że ktoś potrafi mi powiedzieć jak dokładnie sprawdzić czy to całe physx widać

no ja grałem w metro na naj ultra detalach jakie były dostępne + AA X8 i chyba jeszcze filtrowanie anizotropowe X16, to może przez to ?

na you tube był filmik porównany metro 2033 z włączonym physix i bez, physix tylko na kartach nvidii