dawid95 0 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Witam. Mam pewnien problem z tym oto modelem karty (radeon r7 260x) od Gigabyte. Mianowicie chodzi tu o wysokie temperatury. Podczas spoczyku temperatura może nie jest straszna - jakieś 42*C, ale jeśli chodzi o obciążenie karty podczas gier to temperatura karty dochodzi do 96*C! System chłodzenia karty to triangle cool, który w modelu hd7790 dawał bardzo dobre rezultaty (ok 65*C przy obciążeniu), a taktowanie jej to 1188/6500. Proszę o pomoc, bo temperatura raczej jest trochę za wysoka Cytuj Link to post Share on other sites
head_charge 51 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 sprawdź inne sterowniki czy jest tak samo. jak z wentylacją budy ?? temperatura za wysoka w spoczynku jak i pod obciążeniem. nawet referent miał mniej. na gwarancję jeśli pod innym sterownikiem tak samo Cytuj Link to post Share on other sites
dawid95 0 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Chłodzenie budy jako takie jeden jedyny wiatrak pod zasilaczem, buda z odkręconą klapą, wczoraj wymieniałem tą kartę, ponieważ też miała tak wysokie temperatury, a wątpię, żebym 2 razy trafił na trefny model.. Może to rzeczywiście sterowniki (instalowane z płytki)? Cytuj Link to post Share on other sites
bartek0102 12 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Więc tak zaczął bym od obserwowania karty w obudowie( Jak kręcą się wiatraki czy nic w nich nie wydaje dziwnego dźwięku jeśli tak to znamy przyczynę tak wysokich temp. Nie myl dziwnego dźwięku z normalnym głosem wiatraków bo każdy takowy dziwek wydaje). Jeśli nie to może być to wina sterowników lepiej pobrać sterowniki z internetu ponieważ będą tam najnowsze. Cytuj Link to post Share on other sites
dawid95 0 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Przysłuchiwałem się wiatrakowi i go obserwowałem - jego praca wydaje się być ok, pobrałem sterowniki z internetu, temperatura w spoczynku średnio wskazuje 37-38*C, więc tak jakby troszkę mniej, ale mimo to trochę za dużo, karte jak pisałem wcześniej wymieniałem na drugą, ponieważ tamta 260x również miała podobne temperatury, więc wątpię, żebym drugi raz trafił na przegrzewający się model. Zaraz zobaczę jak karta zachowuje się podczas obciążenia i dam znać. Cytuj Link to post Share on other sites
bartek0102 12 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Czekam, mam nadzieje ze pomogę ci rozwiązać ten problem nawet dzisiaj. Cytuj Link to post Share on other sites
dawid95 0 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 A więc tak, 25 minut rozgrywki wystarczyło by karta osiągnęła 99*C, nie mam pojęcia co jest z tą kartą, myślałem, że po prostu wtedy natrafiłem na źle wykonaną kartę, ale problem występuje nadal. Cytuj Link to post Share on other sites
bartek0102 12 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Jakim programem mierzysz temperatury? gdzie kupowałeś kartę sklep stacjonarny czy internetowy? Edytowane 4 Stycznia 2014 przez bartek0102 Cytuj Link to post Share on other sites
dawid95 0 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Temperaturę mierzę programem MSI afterburner, mierzyłem jeszcze gigabyte OC Guru II, oba wskazują tak samo. Kartę zakupiłem w sklepie stacjonarnym. Cytuj Link to post Share on other sites
bartek0102 12 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Pobierz ten program:http://www.dobreprogramy.pl/HWMonitor,Program,Windows,33495.html Pamiętaj, aby odznaczyć dodatkowe opcje pobierania ponieważ pobierzesz jakieś gówniana programy zaśmiecające komputer. Zrób screen ekranu gdzie widać temp cpu i gpu prędkość wiatraków i wrzuć na forum zdjęcie chyba ze napiszesz to ok. Aaa jeślim możesz to sprawdzi w msi afterburner obciążenie karty w spoczynku. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez bartek0102 Cytuj Link to post Share on other sites
dawid95 0 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 https://imageshack.com/i/3o1wtjj - Tu screen z HWMonitor, a w MSI afterburner użycie GPU w spoczynku wynosi 0, a użycie pamięci 36. Cytuj Link to post Share on other sites
bartek0102 12 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 A jaka jest prędkość wentylatorów(sprawdzić w msi ab) Jaka obudowa PC? Cytuj Link to post Share on other sites
dawid95 0 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Prędkość wentylatora przy 40*C to 40%, a obudowa jest micro atx Edytowane 4 Stycznia 2014 przez dawid95 Cytuj Link to post Share on other sites
bartek0102 12 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 A jaki model tej obudowy. Karta kupowana u sklepie internetowym czy stacjonarnym? Cytuj Link to post Share on other sites
dawid95 0 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Karta kupiona w sklepie stacjonarnym, sprawdzałem obudowę i nigdzie nie mogę znaleźć jej nazwy, stara, 8-letnia obudowa z komputera NTT home - zdjęcie obudowy http://imageshack.com/a/img713/8190/nv66.jpg Edytowane 4 Stycznia 2014 przez dawid95 Cytuj Link to post Share on other sites
Damianos1 13 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Sam powiedziales obuwa micro atx i brak wentylatorow wciagajacych i wyciagajacych. Zasilacz pelni role wentylatora. Nie pozostaje nic jak zmienic bude Otworz panel roboczy i zostaw tak. Przynajmniej bedzie chlodniej. Tylko pamietaj o czyszczeniu kompa i podzespolow z kurzu. Jesli masz msi afterburner to daj wentylator na 100% caly czas. Nic innego nie zrobisz. Nie sciagaj tez innych programow bo nic innego nie pokaza. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Damianos1 Cytuj Link to post Share on other sites
dawid95 0 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Jest jeden wentylator pod zasilaczem, który wciąga powietrze do obudowy, ale wątpię żeby on wiele dawał, napewno zmiana obudowy przyniesie rezultaty? Cytuj Link to post Share on other sites
Damianos1 13 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Przeloz wentyla tak zeby wyciagal. Bude zmien na koncu jak nic nie pomoze. Podkrec wentyla na grafie w msi i powiedz czy cos spadlo jesli nie to tego wentyla z tylu daj tak zeby wydmuchiwal powietrze z budy do pokoju. Jaka ta buda jest mini atx czy mikro atx? A plyta glowna mini atx ? Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Przecież ta obudowa, szczególnie bez wentylatorów, to piekarnik. W takiej "puszce" każda karta będzie Ci się grzała. Cytuj Link to post Share on other sites
Damianos1 13 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jak juz bys chcial zmieniac bude to tania a dobra jest spc brutus ( 2 wersje sa) lub zalman z3 lub z3 plus z plexi i dodatkowymi wentami Cytuj Link to post Share on other sites
dawid95 0 Napisano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Dzięki chłopaki, obudowa to mikro atx i płyta mini atx, podkręcenie wyntylatora do 100% i ponowne odręcenie klapy pomogło, podczas gry w battlefield 3 (ustawienia ultra) stała temperatura trzymała sie na 69*C i ani jednego stopnia w górę Więc wina leży po stronie obudowy. Czy jakbym zmienił obudowę na większą i wstawił więcej wentylatorów i byłaby prawidłowa cyrkulacja powietrza to temperatura byłaby jeszcze mniejsza? Cytuj Link to post Share on other sites
Damianos1 13 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jak najbardziej kolego i nie przekraczaj 75 C bo sie zle skonczy. Ile masz pieniedzy na bude? To cos doradzimy Cytuj Link to post Share on other sites
dawid95 0 Napisano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Myślę, że mógłbym przeznaczyć na budę tak do 200 zł Oglądałem tą obudowę zalman z3 plus, wydaje się być bardzo ciekawą propozycją, chętnie rozważę inne propozycje, ważne żeby buda była sprzedawana z wbudowanymi wentylatorami Cytuj Link to post Share on other sites
Damianos1 13 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Zalman z3 plus masz 2 wenty gora jeden tyl jeden przod i jeszcze miejsce na jeden wiec razem 4 wenty. I masz mocowanie od boku na opcjonalne wentylatory wiec mozesz skierowac na cooler mostek polodniowy lub polnocny grafike dyski gdzie chcesz. W tej cenie masz jeszcze regulator wentylatorow 2 stopniowy low high na 2 przednie wenty. Tylnie sa na molexa 5 v. Wada to wylamywane sledzie. Ale w cenie 170 zl ta buda jest najlepsza. Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jak najbardziej kolego i nie przekraczaj 75 C bo sie zle skonczy. Bzdura. Najnowsze Radki pracują przy 95 C i żyją. Ogólnie temperatury do 80 C w grach można uznać za bezpieczne. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts