Salem 363 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Cześć Wam! Niby banalne, a nie mogę rozgryźć o co chodzi. Postanowiłem odświeżyć starego grata i dokupiłem napęd dvd, jednak mam problem z działaniem sprzętu. Wszystko jest na taśmy starego typu. Podłączam dysk twardy pod master na taśmie oraz zworkę ustawiam na 1 z lewej (mam dostępne 4). DVD podłączam osobną taśmą złączem master oraz próbowałem ustawiać zworki na master lub cable coś tam. Niestety system uruchamia się z dysku, a nie bootuje żadnej płyty - w biosie wybrałem żeby najpierw bootował z płytki. Ktoś ma pomysł jak to podłączyć żeby działało? Będę wdzięczny. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) DVD podłączam osobną taśmą złączem master tu ma być na slve Edytowane 3 Stycznia 2014 przez wojciechpiwo Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Rozumiem że zworka też na slave? Ma to jakiś wpływ jeśli jest to osobna taśma z drugiego złącza na płycie? Edytowane 3 Stycznia 2014 przez Salem Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) tak acz kol wiek nie koniecznie musisz sprawdzić na dvd czy w ogóle na slave trzeba zworkę dać tak bo tam jest ide 1,ide 2 jak dobrze kojarze podaj model płyty a nie masz takiego kabla http://cdrlab.pl/image/anabolo%5Eata_cable_kopia,m.jpg Edytowane 3 Stycznia 2014 przez wojciechpiwo Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Oki, jutro przetestuję i się odezwę co i jak, bo dziś już nie mam na to siły Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Niektóre napędy, a przynajmniej stare dyski miały tak, że jak były podłączone same na kablu to była jeszcze jedna możliwość ze zworką. Mianowicie single drive czy jakoś tak, przykładowo taki stary dysk WD jeśli był podłączony sam a miał zworkę na master to sprawiał problemy, nie pamiętam już czy nie bootował czy w ogóle go nie wykrywało. W każdym razie, trzeba było w tym przypadku wyciągnąć zworkę. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Sprawdź czy płytka się boot'uje na innym kompie. Jeżeli obydwa urządzenia są podpięte osobną taśmą do osobnego złącza to oba mają być master. Dysk podpinasz pod primary ide a dvd secondary ide lub ide 1/2 na płycie. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 oba mają być master Niekoniecznie, dlaczego ? - pisałem wyżej. Najlepiej, było by gdyby autor podał nam dokładnie jaki to model dysku i dvd. W każdym razie, jak na jednym kablu ata, to wtedy dysk - master, dvd - slave i to na 100% musi działać. Jeśli same, na różnych kablach to trzeba się dowiedzieć czy nie mają wymaganej opcji "single". Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Płytki, które mam są ok. Na nowszym PC się bootuja elegancko. Gdy podpinam pod jedną taśmę (dysk master, napęd slave I odpowiednio zworki) to komputer się co chwila restartuje. Napęd: LG GCC-4521B Mobo: ECS K7VT3A/KT333 Napięcia na zasilaczu sprawdziłem i są w porządku. To samo mam gdy zworki na dysku i w napędzie ustawie na master i odpowiednio dwie osobne taśmy na master - co chwile restart. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Salem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts