cru5h 90 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Witam Zakupiłem używana Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty (PN SB088600003 Rev.A) za 150zł. Karta gra bardzo fajnie. Jeden mankament... Pytanie czy to wada karty czy słuchawek: zauważyłem że na słuchawkach słychać zakłucenia w ciszy (szumy) jak pracuje dysk, na głośnikach tego zjawiska nie ma... Szum jest zarówno na front panel jak i na tylnym złączu... Czy to wina kiepskich słuchawek (Seinhaiser HD219) czy coś nie tak z kartą? Edytowane 6 Stycznia 2014 przez cru5h Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 to może być wina płyty głównej, zasilacza, czy nawet samej karty.Zobacz czy słuchawki dobrze graja na innym źródle. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Odłącz front panel, wyłącz wejście liniowe i wycisz mikrofon a najlepiej to całkiem go wyłącz. Warto zmienić kondensator filtrujący na karcie bo oryginalny jest trochę biedny. Cytuj Link to post Share on other sites
cru5h 90 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Ok ale front panel jest mi potrzebny. Płytę zmieniam za 3 tygodnie to sprawdzę. Słuchawki wcześniej grały ok ale jest lekkie skrzywienie jack i może zintegrowany Realtek nie był tak dobry żeby to wykryć... Front panel podpinam w standardzie HD Audio, mam jeszcze AC97... wydaje mi się że to wina słuchawek, tzn tak jakby zbierało coś z otoczenia po ich podpięciu i słychać szumy kiedy miga dioda hdd... EDIT: Jednak wszystko ok, może wina sterownika po zmianie profilu iżytkownika oraz restarcie komputera wszystko działa jak należy i jest cisza Edytowane 6 Stycznia 2014 przez cru5h Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 To nie wina sterownika tylko panelu. Robi się pętla masy i zawsze będzie słychać dysk twardy albo procesor. Wystarczy mieć słuchawki o wysokiej efektywności aby to wyłapać. Cytuj Link to post Share on other sites
cru5h 90 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Wystarczy mieć słuchawki o wysokiej efektywności aby to wyłapać. Masz rację bo na innych słuchawkach (taki szmelc od telefonu) niełapały szumu, ale wydaje mi się że to był chwilowy problem bo teraz już jest ok na Sennheiser HD 219.... Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 To dobrze, że Ci się wydaje ale możesz posłuchać kogoś kto ma taką kartę i wie jak się z nią obchodzić. Cytuj Link to post Share on other sites
cru5h 90 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Jakie polecasz do niej sterowniki? Pobrałem z Cerative XFTI_PCDRV_LB_2_17_0009.exe mam Windows 8.1 Pro.... Później Creative Updater doinstalowało mi : Dolby Digital Live Pack for Sound Blaster X-Fi Titanium series 3.00.06 DTS Connect Pack for Sound Blaster X-Fi Titanium series 1.03.08 Edytowane 6 Stycznia 2014 przez cru5h Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Wiesz, jestem człowiek starej daty i zatrzymałem się w rozwoju na Windows 7 x64. Na tym systemie mam wgrane PAXy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts