Skocz do zawartości

Wymiana podzespołów za 2200 w starym PC

Recommended Posts

Witam, czas najwyższy coś pozmieniać w moim blaszaku, bo praca na nim staje się coraz bardziej uciążliwa, a nowe gry zamiast cieszyć oko zaczynają straszyć. Nie gram dużo, raczej okazjonalnie ale chciałbym pograć w Diablo 3, Skyrima albo Wiedźmina 3 bez przycinek na wysokich ustawieniach. Komputer musi w miarę przyzwoicie pracować w pakiecie Adobe (na dużych plikach). Wiem, że w tej cenie będzie ciężko ale może coś się uda wymyślić ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc, bo niestety jestem noga w tych klimatach. 

·         Zastosowanie komputera : multimedia, internet, gry, grafika komputerowa (pakiet adobe).

·         Maksymalna kwota : 2200 zł

·         Których części potrzebuję : sama skrzynka

·         Czy będę podkręcać sprzęt? : nie / raczej nie ;)

·         Rozdzielczość mojego monitora : 1920 x 1080 (planuję dokupić drugi więc przyda się możliwość podłączenia 2 monitorów full HD)

·         Specjalne wymagania : cichy zestaw, łatwy do upgradeu co 3-4 lata.

·         Części z poprzedniego komputera :

Assus nvidia geforce gts 250

sb live!24-bit

Gigabyte S series GA-945P-S3

Intel Core 2 CPU6300 1,86GHz

Zasilacz 500W chieftec

RAM 3GB DDR2 Dual 266Mhz

HDD WDC WD10EARS-00Y5B1 ATA

Obudowa cooler master (ale modelu nie znam) - możliwość montażu chłodzenia po bokach, przód, tył.  

·         Własna propozycja zestawu : brak

·         Inne : chcę zostać przy obecnej obudowie i dysku (w przyszłości przesiadka na SSD). Jeśli zasilacz da radę to i jego bym zostawił.  Do zmiany płyta, procesor, grafika, ewentualnie RAM i karta dźwiękowa (preferuję coś 2.0 albo 2.1- nie chcę 5.1 ani wyżej). 

Jeśli zasilacz da radę to i jego bym zostawił.

Podaj konkretny model.

HDD WDC WD10EARS-00Y5B1 ATA

Wg danych z sieci to dysk SATA, jednak z serii Green. A seria ta powinna służyć jako magazyn, a nie dysk systemowy.

ewentualnie RAM

Masz DDR2 więc musi być zmieniony. Zresztą jak pracować na dużych plikach w PS na 3GB RAM :D ?

W takim budżecie musisz się jasno określić co jest ważniejsze - gry czy PS. Jeśli pracujesz na dużych plikach to trzeba inwestować w RAM i CPU, kosztem grafiki. Więc także kosztem wydajności w grach.

• Popieram 1

Intel Core i5 4430  640zł

8/16 GB RAM.  W zależności jak długo siedzisz w PS http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-8gb-1600-2-4gb-dual-cl11-gr1600d364l11-8gdc-471706/  263 (526) zł

lub inne

MOBO b85-g43 http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/ 300 zł

Dysk 1 TB http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/ 212 zł + Twój stary HDD

Cena zestawu dotąd to około 1678 zł (razem z 16 GB, a tej nigdy za mało)

Karta grafiki GTX 650 Ti Boost

Status quo.

Możesz pokusić się o 4570 lub 4670 kosztem GPU.

A zasilacz spokojnie wyrobi.

Edytowane przez xxdanielxx
  • Popieram 1

Intel Core i5 4430  640zł

8/16 GB RAM.  W zależności jak długo siedzisz w PS http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-8gb-1600-2-4gb-dual-cl11-gr1600d364l11-8gdc-471706/  263 (526) zł

lub inne

MOBO b85-g43 http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/ 300 zł

Bardzo dziękuję za tą odpowiedź i specyfikację, bo dzięki temu wiem za czym się rozglądać! :) Mam tylko pytanie, czy ta płyta główna jest w miarę uniwersalna? Nie będzie problemu z dokupieniem nowszego procesora do niej za jakieś 2-3lata? 

W takim budżecie musisz się jasno określić co jest ważniejsze - gry czy PS. Jeśli pracujesz na dużych plikach to trzeba inwestować w RAM i CPU, kosztem grafiki. Więc także kosztem wydajności w grach.

Ciężko zdecydować, bo najbardziej zależy mi na uniwersalności. Do pracy "zawodowej" mam mocny pc przeznaczony jedynie do programów graficznych, a ten domowy składam z zamiarem, by co najwyżej poprawić na szybko jakieś niedoróbki po godzinach. Jeśli miałbym wybrać jedną stronę barykady to jednak skłaniałbym się do inwestowania w grafikę. Z drugiej jednak strony, mogę nawet rozważyć lekką modyfikację wymagań, czyli przeznaczyć pieniążki z GPU na CPU, zostać póki co na obecnej karcie, a w przyszłości dokupić jakiegoś małego potworka - co o tym sądzisz?

Niestety intel ma to do siebie, że co generacja procesorów, to nowa podstawka, a co za tym idzie nowa płyta. Tylko AMD robi "uniwersalne" podstawki na kilka generacji procesorów, ale w AMD raczej nie ma sensu iść ze względu na znacznie większą prądożerność i słabsze osiągi porównując intel vs AMD w tej samej cenie. Tak więc odpowiadając na twoje pytanie: nie włożysz do tej płyty nowego procesora za 3-4 lata. 

• Popieram 1

Dokładnie jak kolega powiedział, Niebiescy zmieniają podstawkę do CPU z każdym Tock'em. Ostatecznie możesz kupić płytę która obsłuży modele Haswel Refresh. Potem niestety nowa architektura Broadwell - obsługa DDR 4 więc zapomnij o przesiadce :)

A co do karty, GTX 650 TI boost zapewni Ci spokojną rozrywkę w HD może nie w najwyższych detalach w nadchodzących tytułach, ale w wysokich i średnich zagrasz na 100%.

Możesz zastanowić się również nad GTX 660 lub kosztem pamięci dołożyć do lepszej karty np GTX 760. Wtedy jednak w grę wchodzi wymiana zasilacza na 600W, aby zapwenić bezpieczny zapas energii.

Edytowane przez xxdanielxx
  • Popieram 1