Skocz do zawartości

Obudowa [ <250pln] + Zasilacz [ <250pln]

Recommended Posts

Witam!

Niedawno zaczal mi szwankowac zasilacz (czyli komputer sam sie wylaczal bez powodu, wszystkie temperatury w normach, napiecie w gniazdkach w normie etc).

Prawdopodobnie kupie zasilacz XFX Core 550W, ale pojawil sie problem... otoz ma on wysokosc 130mm podczas gdy moj aktualny OCZ StealthXStream 500W ma wysokosc 86mm. Dlaczego problem? Poniewaz moja obudowa (Cooler Master Elite 331) moze miec zasilacz o wysokosci najwyzej 90mm.

Z tego wlasnie powodu postanowilem kupic tez obudowe, tylko nie mam bladego pojecia czym sie kierowac - najwieksza uwage zwracam na rozmiar plyty glownej, gdyz nie wiem jak to teraz jest z jej rozmiarami we wszystkich obudowach (czy moja aktualna plyta glowna bedzie pasowac do najnowszych obudow?)

Najbardziej mi zalezy na prostocie i braku mocnych diod led (jak np w tej co mam aktualnie).

Czy Zalman Z3 Plus bedzie dobrym wyborem?

Jednoczesnie chcialem zapytac, bo w przyszlosci zamierzam wymienic CPU - czy w tym celu musi zostac wymieniona plyta glowna, czy sa jakiegos typu "przejsciowki" z lga 1150 na lga 775? (Tak wiem, moze to sie wydaje glupie, ale nie zaszkodzi spytac).

Oto moj aktualny zestaw:

Obudowa: Cooler Master Elite 331

Plyta glowna: Asus P5Q SE

CPU: Intel E8400 Dual Core 3.0GHz

GPU: Gigabyte Radeon HD7770 1GB

RAM: 2x2GB OCZ 1333MHz

HDD: Seagate Barracuda 5400rpm 1TB

Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W.

Edytowane przez Astose

W kwestii obudowy wypadałoby dołożyć te 3 dyszki i kupić Core 3000:

http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-core-3000-usb-3-0-fd-ca-core-3000-bl-usb3-400138/

Bardzo dobrej jakości konstrukcja, dobrze wentylowana, dużo miejsca w środku (na coolery) a co do tego miejsca na zasilacz to nawet nie wiedziałem, że takie cuda są możliwe (w końcu standard atx to standard...)...Jeżeli z kolei nie możesz dołożyć to sensowną propozycją będzie Zalman Z9 Plus/Z9 U3 - bardzo dobra wentylacja i solidne wykonanie - czyli mniej wiecej to co w przypadku Core 3000, z tym, że Fractal to jednak liga wyżej ;) Aha, teraz doczytałem, że zaproponowałeś samemu sobie Z3 Plus - to również świetna, funkcjonalna buda w bardzo przyzwoitej cenie i gdybyś chciał zaoszczędzić to w sam raz ;)

Jeżeli będziesz wymieniał sprzęt na lepszy, to Core 550W z pewnością będzie tu dobrym wyborem (bowiem przy aktualnym sprzęcie to on by się nudził) i możnaby wziąć wersje 450w a nawet jeszcze słabszy/tańszy zasilacz.

Pytanie odnośnie wymiany CPU - nie raz się już z takim spotkałem, fakt, zapytać się nie zaszkodzi ale niestety nie ma takich cudów :)

Edytowane przez Darius.
  • Popieram 1

Prawdopodobnie kupie zasilacz XFX Core 550W, ale pojawil sie problem... otoz ma on wysokosc 130mm podczas gdy moj aktualny OCZ StealthXStream 500W ma wysokosc 86mm. Dlaczego problem? Poniewaz moja obudowa (Cooler Master Elite 331) moze miec zasilacz o wysokosci najwyzej 90mm.

Źle zrozumiałeś dane techniczne. NA pewno XFX Core 550W ma wysokość wymaganego "gniazda" w obudowie identyczną z OCZ Stealth. Po prostu jakiś gamoń zamienił miejscami dane. Wymiary zasilacza MUSZĄ być standardowe, bo inaczej nie można by go użyć w standardowej obudowie. Możesz spokojnie kupić XFX, będzie pasować, co najwyżej kable mogłyby być za krótkie. Za mniej niż 250 zł XFX to jeśli nie najlepszy, to jeden z najlepszych wyborów.

Edytowane przez mw1975

Zasilacz zdecydowanie polecam dołożyć do CoolerMaster G550M - jest to nowość od nich robiona na CWT, ale już w technologi DC-DC. Posiada 5 lat gwarancji od ręki (a nie po rejestracji) i ma bardzo cichą pracę tak do 50% obciążenia (XFX do super cichych nie należy).

http://www.agito.pl/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-221-924206.html

Co do obudowy, to tutaj już jest znacznie większy wybór. Ogólnie Z3 Plus to fajna i nieźle wykonana buda w swojej cenie, ale jednak do 250 zł masz parę ciekawszych. Wyżej polecony Core 3000 jest naprawdę fajny. W tej cenie masz jeszcze z ciekawych Zalman Z9 Plus (lub U3), Corsair 300R, SilentiumPc M40 czy Antec One USB 3.0 (ten w cenie Z3 Plus i według mnie lepiej wykonana buda). Tutaj kierował bym się bardziej osobistym gustem i tym czego ty wymagasz od obudowy. Bo wszystkie mają swoje wady i zalety.

Obuowa: Fracral Core 3000 - Dobrej jakości blachy, przewiewna.

Zasilacz: SuperFlower Golden Green PRO 450W - oparty o przetwornicę DC-DC, japońskie kondensatoty NIPPON, jest bardzo cichy, ma potężną linię +12V. Producent daje na niego 5 lat gwarancji. Konstrukcja ta posiada certyfikat 80+Gold. Jest to zasilacz co najmniej liga wyżej niż podane tutaj konstrukcje:)