Skocz do zawartości

Nowy zestawik do 5000 zl bez monitora

Recommended Posts

Witam.

Proszę o pomoc w złożeniu zestawu komputera do 5000zl bez monitora.

Jestem kompletnie zielony w tym temacie, a nie chce co pól roku robić modernizacji.

Wszelkie propozycje pełnych zestawów ( czyli wszystko co jest potrzebne by komp śmigał) proszę o zamieszczanie po niżej.

Komp oczywiście będzie służył do grania, ale chyba za ta cenę będzie dawał rade z programami graficznymi.

Pozdrawiam.

Intel Core i5-750 /2.66GHz - 765 zł

Asus P7P55D P55 s.1156 - 439 zł

A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 Gaming - 439 zł

Asus Radeon HD5870 1024MB DDR5 - 1499 zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 - 179 zł

Cooler Master Dominator II 692 Advanced - 330 zł

LG GH22NS50 SATA SecurDisc - 99 zł

Scythe Mugen II Rev.B - 169 zł

Fractal Design 550W Tesla - 290 zł, 5 lat gwarancji :D

= 4378 zł :)

W zestawie wyżej zmieniłbym obudowe na Antec 300, ale to ze względu na moje upodobania :D . Zakładając, że masz taki budżet to ten zestaw Bezia wydaje sie najlepszym. Chyba, że jestes jakims profesjonalnym grafikiem to mozna wtedy cos pomyslec.

Za 5 lat to nikt nie wie jaki sprzet bedzie dobry do gier :D

W takim razie weź ten zestaw Bezia, ale moze zasilacz zmień na Corsair VX 550W.

Obudowę według uznania, jak Ci się nie podoba ten Cooler Master Dominator II 692 Advanced to cos innego wymyslimy. DO tego moznaby dokupic wentyle (Fander Selekta), ale nie wiem ile juz w standardzie jest dodanych przez producenta do obudowy.

No i poczekaj na opinie innych :)

Edit:

Nie wie ktoś jak wygląda sprawa chlodzenia tego Asusa Radeona HD5870 1024MB DDR5?

Czy dobre i ciche jest? Bo jeszcze zawsze moznaby je wymienić na cos konkretnego :P

Dokładnie obudowę możesz sobie zmienić według swoich upodobań tylko żeby Mugen 2 wszedł. I tobie się podobała :D

Dokładnie zasilacz też można na Corsaira albo Enermaxa jak są fundusze :)

Co do karty graficznej to może Sapphire Radeon HD 5870 Vapor-X?

Przeglądałem stronę i znalazłem artykuł o pamięciach ram. Teraz nie mogę go znaleźć ale pisali tam ze to "najlepsze pamięci". Nazwy też nie pamiętam ale wiem że była końcówka Black Edition 1600 MHz i 2x po 2 GB.

Raz już kupiłem kompa z salonu. Był zachwalany i takie tam, a okazał się złomem za duże pieniądze.

Teraz chce mieć pewność że te pieniądze będą wykorzystane do maksimum.

Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ 765zł

Asus P7P55D /intel P55, DDR3 1600, GLan, 1394/ 439zł

G.Skill 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 NQ 399zł

Gigabyte Radeon HD5850 OC 1024MB DDR5 1099zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179zł

Samsung SH-S223C SATA (black) 99zł

OCZ ModXStream Pro 600W 279zł

SilentiumPC Gladius 600 Window Pure Black 220zł

SilentiumPC Fortis HE1225 115zł

3594zł esc.pl

Na 5 lat to żaden komp nie starczy, ale myślę, że taki będzie konkurencyjny dość długo. Nie ma sensu dowalać kolejne 1000zł, bo i tak zysk wydajnościowy będzie znikomy, co tym bardziej za te 5 lat Cię nie poratuje. Więc to jest maks wg mnie. Na upartego można wziąć Phenoma na AM3 i zaoszczędzić kolejne 400zł i mieć dokładnie to samo.

A skoro się słabo orientujesz, to szybki "guide":

1) Pamięci RAM nic nie robią, więc wystarczą jakiekolwiek 4GB - np. jakieś z radiatorami za ~400zł. Ani taktowanie, ani timingi nie mają znaczenia, to wszystko jedna wielka ściema - przetestowane przez wielu użytkowników.

2) O moc zasilacza się nie bój, taki 600W zasiliłby dwa takie kompy.

3) Drogie płyty to strata kasy.

4) Warto dorzucić do np. lepszej obudowy niż byle jakiej za 100zł, skoro ma 5 lat się trzymać porządnie i nie udusić sprzętu.

Znając nieco własnego syna i jego kolegów, uważam, że jeden dysk na krótko wystarczy. Proponowałbym jednak na wstępie 2 HDD. "Na wszelki wypadek". W kosztach się spokojnie zmieścisz.

Poza tym zestaw Naprawdę O'K.

Pozdrawiam.

A gdzie masz zamiar taki zestaw kupić, bo to może mieć spory wpływ na nasze rady :D Czasem w jednym sklepie coś ma dobrą cenę, czasem beznadziejną i warto popodmieniać kilka rzeczy.

No i pytanie czy chcesz wydać koniecznie te 5000zł i koniec. Bo jak dla mnie można mieć świetny komputer i nawet nazwać go "przyszłościowym" za te ~3200zł.

W obu są czesciowo te same podzespoly:

Intel Core i5-750

Asus P7P55D

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 (weź dwa takie )

Samsung SH-S223C SATA (black)

Ram bralbym tańszy, w tym wypadku ten od Torture.

Obudowe brałbym Antec 300 :D (Według uznania, mozna tez tego Gladiusa 600 z oknem wziąć).

Chłodzenie: w sumie Fortis wystarczy :)

Zasilacz wzialbym Corsaira VX550 albo ten OCZ MXS 600W

A grafe sam nie wiem, w sumie 5850 narazie starczy do wszystkiego, a jak przestanie starczac to juz beda nowe grafy to sie ta sprzeda i kupi nowa.

i7 930 http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=26967 1130zł

Gigabyte X58A-UD3R http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=25849 749zł

Radeon HD5870 Vapor-X http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=24101 1599zł

Corsair 6GB (3x2GB) 1600MHz CL9 XMS3 http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=21042 690zł

Samsung F3 500GB http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=20853 179zł

OCZ ModXStream Pro 600W http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=15182 279zł

Fractal Design Define R2 Black Pearl http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=25018 369zł

SUMA 4996zł. Sprzęt potężny i w ładnej budzie :D

Wez zestaw Torture i jeszcze zostanie na karte dzwiekowa :D i na pare innych rzeczy. Jak za 2 lata grafa nie wyrobi to sprzedasz, kupisz nowa. Na tym sprzecie mozesz sie tez ladnie pobawic w OC ;]. W kompie za 5 tys. roznicy duzej do gier nie bedzie, a tak samo za kilka lat moze nie wyrabiac.

i7? Bez sensu trochę. Ale dwie nowe rzeczy się pojawiły. Na upartego można wziąć płytę z USB3.0, no i jakaś dźwiękówka. OD siebie polecam Xonara DS. Mniej niż 200zł, a raczej będzie miał wszystko, czego potrzebujesz.

Czy jest to możliwe czy mogę podłączyć tylko głośniki?

Pewnie, że możesz. W przypadku amplitunera proponuję kabel optyczny. Kupujesz Toslink na allegro i sprawa załatwiona. Nie kupowałbym dodatkowej karty.

i7? Bez sensu trochę.

Dlaczego? Jest budżet, jest chęć posiadania prawie bezkompromisowego sprzetu - to dlaczego nie?

To takie polskie na forach, pronować coś tańszego mówiąc, że spełni postawione warunki, po czym dodać "a resztę kasy zostaw sobie na co innego".

No tak, bo co mu da Core i7 teraz? Nic. Co mu da Core i7 kiedyś? Też nic. Już kiedyś mówiłem, to tak jakby ktoś teraz by miał starego Pentiuma Extreme. Teraz to i tak shit :D Może wziąć Core i7, nikt mu nie broni, ale skok wydajności będzie znikomy. Poza tym, nikt nie napisał, że ma być bezkompromisowy sprzęt - wręcz przeciwni "Nie jestem grafikiem, ani maniakiem gier".

to nie zadne polskie - to realia - i7 trzeba jeszcze wychlodzic przy sensownych warunkach co nie jest juz az takie dla wszystkich oczywiste a zadnego wielkiego przyrostu w domu nie dostanie dzieki i7

to takie zachodnie - kupic bezsensu byle miec wiecej kupione

co do karty tez jestem za laczeniem cyfrowym bez dzwiekowki - chyba ze cos ma to w grach przyniesc wowczas mozna dumac

to takie zachodnie - kupic bezsensu byle miec wiecej kupione

Niestety ale takie stwierdzenia i jemu podobne to w ogromnym procencie dumanie i powtarzanie zasłyszanych opinii. Dodam, że nie wychowałem się w Polsce. Mniejsza - nie czas na takie dyskusje. Powinienem był we wcześniejszym poście nie pisać takich odniesień.

Zaproponowane przez Was i5 750 to też świetny procesor, ale wymienić Vapor-X 5870 nie pozwolę :D

wszyscy antec 300 i antec 300. To dobra buda dla wioskowych tunerów co chcą stosunkowo niedużym kosztem zrobić dobry przewiew (sam mam :D)

Jak ma być elegancko to uważam że fractal define r2

http://www.cooling.pl/fractal-design-de ... 52171.html

jasne będzie ponad 100zł drożej ale przecież obudowę kupuje się tak rzadko.

Jak ma być elegancko to uważam że fractal define r2

Przecież właśnie taką proponowałem :D Ale teraz przy opcji i5 zastanowiłbym się już nad Lian Li :)

venice

nie czytam opinii i malo mnie obchodza forowe opinie takie sa realia skoro o realich mowimy

zostalo uzasadnione i zasadnosc jest prawdziwa nie wciskaj mi kota w brzuch

Agresja to kolejna przywara tego narodu...