Skocz do zawartości

Komputer dla gracza z dyskiem SSD do 3000 zł

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : Gry, grafika 3d

• Maksymalna kwota : 3000zł

Których części potrzebuję : wszystkiego

Czy będę podkręcać sprzęt? : nie wiem

Rozdzielczość mojego monitora : 1440x900

Specjalne wymagania : dysk ssd

Części z poprzedniego komputera : brak

Własna propozycja zestawu http://i.imgur.com/ira57yH.jpg

Inne : Pytanie co z tego można uciąć żeby było jeszcze taniej, nie traciło na  wydajności oraz umożliwiało rozbudowę w przyszłości

Pozdrawiam

A i jeszcze jedno. Czy może nie lepiej olać SSD a kombinować z lepszą kartą graficzną? 

Edytowane przez Luxierre

Zastosowanie komputera : Gry, grafika 3d

Pod grafikę 3D pewniej jest brać kartę od nV, w tym budżecie jest to GTX 660, w tym budżecie można z GTX 760 oraz z SSD

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Liteon iHAS122 SATA (black)

Plextor M5S 128GB SATA3 (520/200MB/s)

EVGA 500W 500B 80+ Bronze

MSI B75A-G43 /intel B75, LGA1155/

Zalman Z3 (b/z)

Intel Core i5-3470 /3.2GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

Gigabyte GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5 256bit (1085/6008)

3144 zł + kod na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówieniaX98TY2AZ + dostawa

Minimalnie słabszy procesor ale za to zdecydowanie mocniejsza karta graficzna do gier jak i również pewniejszy SSD. Jeżeli za drogo to kup póki co 4 GB DDR3, a kolejną kość dokupisz sobie za miesiąc, dwa .... Crucial 4GB 1600MHz CL8 Ballistix Tactical

Obudowa Z3 posiada 3 wentylatory 120 mm w zestawie, regulator obrotów oraz USB 3.0 na frocnie (którego nie posiada Z3 Plus), zasilacz 500B oparty na wnętrznościach be quiet L8, nie tak cichy ale bardzo solidny. 

GTX 760 a GTX 660 / R9 270 to praktycznie inne półki wydajnościowe

Dobra, więc tak. Postanowiłem że na razie SSD olewam, a skupiam się na maksymalnej wydajności. SSD dokupię za miesiąc może dwa bo jednak ten plextor którego polecacie bardzo mnie zainteresował.

Zestaw na ten moment wygląda tak :

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=72517&s=72453&s=73528&s=78629&s=59683&s=77648&s=80631&s=78215&s=15240

i jest to prawdopodobnie opcja ostateczna. Pozostaje pytanie czy zasilacz da sobie radę?

Zasilacz oczywiście da sobie radę. Nie pasuje mi ten Gladius, ale skoro się na niego zdecydowałeś, to nie będę marudził. Jesteś pewien, że chcesz, aby sklep montował Ci kompa ? Samemu z pewnością byłbyś w stanie zrobić to staranniej.

• Popieram 1

Nie pasuje mi ten Gladius, ale skoro się na niego zdecydowałeś, to nie będę marudził

Nie przesadzaj, wbrew pozorom Gladius to całkiem fajna buda, tylko mogłaby kosztować chociaż 4 dyszki mniej :D 

Co do montażu to zgadzam się, montuj sam, techplanet długo zwleka z montażem, a tak to będziesz miał kompa już na wtorek

Jeśli nie potrzebujesz z przodu USB 3.0 to byłbym za Zalman'em Z9 Plus. Wersja U3 jest moim zdaniem trochę za droga, bo za niewielką dopłatą można mieć FD Core 3000, ale Z9+ to, według mnie, najlepszy wybór w okolicy 200zł.

Miałem ją przez rok i bardzo sobie chwaliłem, a przed zakupem zastanawiałem się nad SPC Regnum. Zalman wygrał i to zdecydowanie.