Skocz do zawartości

Karta do amd athlon 64 x2 5600+

Recommended Posts

5770 będzie ograniczana przez ten procesor, bez względu na taktowanie ponieważ ma on słabą architekturę i w dodatku słabe OC

Z 5770 wyciągniesz tyle co z 5750 czy GF 9800GT

No ale jak zmieniasz procka to kup tą kartę, lecz jeżeli nie szykujesz się z wymianą to nie przepłacaj :)

Masz optymalną kartę do tego procesora, wymiana karty na silniejszą dużo nie zmieni ze względu na procesor. Jeśli chcesz zmienić procesor sprawdź co obsłuży Twoja płyta główna, jest to starszy model który obsługuje: AMD Phenom™FX/ AMD Phenom™/ AMD Athlon™ 64 FX/AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core/AMD Athlon™ 64/AMD Sempron™ ze złączem AM2+/AM2.Jak widać są tu Phenomy ale pierwszej generacji.

1. optymalną :wariat:

2. procek 2x 3.4 nie jest tak źle

3. wiem co obsługuje umiem czytać

4. obsłuży min. Phenom II X4 945, Athlon II X4 640...

a więc nie wiesz co piszesz. jeśli się nie znasz to nie pisz takich głupot.

BTW: masz linka http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpul ... s3_1x.html

chciałem sie tylko upewnić ze hd 5770 nie będzie bardzo ograniczona. mam odpowiedź NIE !!

komfortowa Gra to 60 fps

a średnio 45 fps to minimum

Nie zadawaj pytań na które znasz już odpowiedzi i nie obrażaj ludzi za to że w którymś momencie się pomylili. Po to jest forum żeby wymienić doświadczenia i się czegoś dowiedzieć a nie po to żeby kogoś obrażać. W tym miejscu mógłbym rzucić parę epitetów ale się nie zniżę do tego poziomu rozmowy. A odnośnie zestawu karta-procesor to był kiedyś super test na benchmarku w którym ładnie wszystko było pokazane w testach, jaką kartę (wydajność) do jakiego proca (moc), tak by wyszedł optymalny zestaw. Pozdrawiam

Athlon X2 3GHz v c2d 1.8GHz można tak porównać ?

nie niemożna tak porównać C2D z takim taktowaniem nawet niema co startować do tego athlona

jeden i drugi to słabe procki ale w tym zestawieniu Athlon jest mocniejszy

a jakby podkręcić do 3,6 to i przestałby blokować karte

Posiadam athlona xp 5000+ i 8800gt. Powiem Ci tak twój procek + 5770 oczywiście będzie ok i jakiś tam fps dostaniesz zawsze... ale procek będzie bardzo ograniczał tą karte nawet po oc bo są to po prostu słabe procesory zwłaszcza na karty tego pokroju;) Z 8800gt po dobrym oc byś nie wycisnął wszystkiego;] Więc zmień procka i grafikę:wariat:

Jako posiadacz wlasnie takiego procka i karty radeon 5770 1GB zapodam troche osiagow:

Procek OC na 3.0Ghz, Karta 950/1330Mhz

Vantage P GPU score - 9900

Jako ze mam monitor 20" 1400x1050 to w tej rodzialce bez problemu fruwa dirt2 w dx11 na full detalach, metro 2033 w dx11 na high.

Mowienie o wydajnosci 8800 jest tu bynajmniej nie na miejscu. Ten procek jest wystarczajacy do wyciagniecia max z tej karty.

Athlon X2 3GHz v c2d 1.8GHz można tak porównać ? :rotfl:

oczywiscie ze mozna tak porownywac - ktos napisal ze zadnego startu nie ma

chyba wedlug jedynego najbardziej kretynskiego testu ktory sie kiedys ukazal na nvision wyraznie promujacego bez zadnego odniesienia do rzeczywistosci wszystkie ath1

jedyny ogolny sensowny polski test jest tu znacznie blizszy prawdy

http://egielda.com.pl/?str=art&id=3333-22

plus jego rev 2 z 2009

komus malo niech szuka na zachodnich portalach e xxx+review -ath1 jest niczym przy swoich 3000mghz to wogole bzdura siedziec na ath1 6000 - takie cos sie sprzedaje i w tej samej cenie sklada e4/5

ps

zadnych polskich testow nie nalezy brac jako odnosnika do rzeczywisosci - bzdury wychodza czesto i gesto albo ktos dobrze smaruje za te bzdety albo kretyni je robią

to jak wytłumaczyć taką rzecz :rotfl: na Athlonie x2 3.1GHz + 9600GT 512MB DDR3 w Resident Evil 5 na 1920*1080 średnie ustawienia miałem 17 klatek :rotfl: a zmieniłem na E6500@3.3GHz i 40 klatek Oo :>

Athlon X2 3.1GHz - 3dmark06 9 tys pkt

E6500@3.3GHz - 3dmark06 12 tys pkt

A odnośnie zestawu karta-procesor to był kiedyś super test na benchmarku w którym ładnie wszystko było pokazane w testach, jaką kartę (wydajność) do jakiego proca (moc)

Bardzo bym prosił link. Nie wiem skąd czerpiecie wiedzę, który procesor blokuje jaką kartę i o ile. Prawdę powiedziawszy, żeby wykorzystać 100% mocy KAŻDEJ karty, to okazało by się, że kręcony corei7 nie daje sobie rady ze wszystkim, dlatego trzeba szukać 'złotego środka'. Najszybszy Athlon X2 nie jest jeszcze taki zły. Ilość FPS w grach zależy głównie od karty graficznej, chociaż co prawda są wyjątki. Radeon hd5770 będzie co prawda trochę przyblokowany, ale wg mnie warto mimo to brać do tego zestawu, o ile ma się na to pieniądze. Sory, może to JA jestem dziwny, ale jak w coś gram to nie zastanawiam się, czy któryś komponent jest wykorzystany w 100% czy nie;] Ja raczej skupiam się na grze i irytuje mnie bardziej jeśli coś mi się tnie. Wymieniony radeon umożliwi spokojnie odpalenie wszystkich nowych gier, co prawda w niższej rozdzielczości ale jednak. No i jeśli za rok/ dwa gruntownie zmodernizujesz kompa (płyta+proc+ram) ta karta powinna dostać jeszcze kopa.

co do karty to i owszem nawet 5770 bedzie tu (rowniez przy ath1) waskim gardlem systemu do grania- smialo mozna wkoptowac i gtx260 do krecenia

sens siedzenia na ath 1 a tym bardziej kupowania jakichs athlonow6000 jest zaden skoro bez dokladania zlotowki mozna miec wyzsza wydajnosc

co do karty to i owszem nawet 5770 bedzie tu (rowniez przy ath1) waskim gardlem systemu do grania- smialo mozna wkoptowac i gtx260 do krecenia

sens siedzenia na ath 1 a tym bardziej kupowania jakichs athlonow6000 jest zaden skoro bez dokladania zlotowki mozna miec wyzsza wydajnosc

No a jaki szybszy procek wsadzisz w AM2 niz taki athlon max 6000+ ?

masz plyte przyspawaną to tylka ? :rotfl: kto mowi ze wsadze w te plyte ? sprzedac to zamiast kupowac 6000

Ja juz mialem zmieniac plyte i procek ale zrobilem test i wymienilem athlona 3800+ na 5600+ (5600+ dlatego ze jest minimalnie wolniejszy od 6000+ a jest duzo tanszy, bo na 6000+ to sie srednio oplaca przesiadac bo kosztuje ~250zl nowy). Mam do tego radeon'a 5770 i jak pisalem wyzej (maniakiem gier nie jestem ) colin dirt 2 na max detalach smiga, gra sie super, metro 2033 dzisiaj odpalilem w dx11 i detale high ( very highj nie testowalem bo uznalem ze to dla tej karty bedzie pewnie za ciezko) i tez gra sie plynnie. Gdyby te gry nie dzialaly plynnie, benchmark gpu by slabo wypadal to bym zmienilem plyte i procek na nowsza generacje.

Dla porownania obecnie vantage p gpu score 9900

Z athlonem 3800+ bylo maks 8000 po maksymalnym oc jakie udalo mi sie wycisnac z karty i procka. Bez OC bylo okolo 6500 tys i do tego dirt2 sie wogole nie odpalal, dirt 1 bynajmniej tez nie szalal na max detalach bo musialem zmniejszyc dla plynnej gry. Zmiana procka i dziala wszystko jak zloto i jestem zadowolony chociaz nie spodziewal sie ze bedzie taka kolosalna roznica po zmianie procka. W crysis'a na starym procku tez sie nie bardzo dalo pograc bo cielo ostro a teraz na tych samym ustawien i wyzszych nawet smiga idealnie plynnie...

dlatego platformy sie zmienia w calosci kiedy pokazuje sie wydajniejsza a dobra cenowo wersja procesora obojetnie od ktorego z producentow- nie powinno sie zwazac na to jaka mam plyte tylko na to czy oplaca sie wymienic cala platforme - a zawsze sie oplaca zmienic cala przynajmniej odkad zyje i zapewne tak samo bedzie az do mojej smierci

plyty nie sa przypisane po grob do uzytkownika - to jedna z wazniejszych spraw jakie trzeba sobie uswiadomic i nigdy nie kupuje sie plyty bo planuje sie taka czy siaką jej przyszlosc

plyta i proc ida w handel razem i to jest najczesciej najbardziej oplacalne

niekoniecznie to do Ciebie sie odnosi to ze nierozumiesz ale wielu ludzi zbyt przywiazuje sie do swoich plyt - niczym jak do plyt audio z czasow mlodosci :rotfl:

mogles zrobic lepszy interes ale wybrales jednak siedzenie w tej samej podstawce no coz trudno

Do Metro to akurat dobry procesor nie jest potrzebny, ale nie wierzę Ci że zagrałeś na Athlon I + HD5770 na high w dx11... No chyba że ~15 fps to dla Ciebie płynna gra, chociaż nie sądzę abyś aż tyle miał...

I nie sadzę także żebyś w Vantage miał 9900PKT

Tak jak w widać w 'naszym' ( :rotfl: ) Zestawieniu GPU, Radek 5770 osiąga Vantage P GPU score: 9390pkt

Na procku Core2Duo E8400 @3.8GHz który jest lata świetlne przed twoim ;O

A Eklerek przy takim procku to ta gra MUSI się przycinać, ja w Metro grałem na 5200+@2,9GHz i Radku 4850 i wykorzystywanie GPU w porywach dochodziło do 50-60% a normalnie to ~30%, za to procek ciągle obciążony