Skocz do zawartości

''lekka'' modernizacja komputera

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowy, nazywam się Maciek, chciałem się poradzić w sprawie lekkiej modernizacji mojego komputera.Komputer to plyta Gigabyte Ep43ud3l, procesor Intel q8200 4x 2,33, ram kingstona 4Gb ddr2 800mhz, zasilacz tracer 550W,grafika ostatnio miałem gts 250 1Gb a teraz okazyjnie kupiłem Gtx 260 zotac (nie wiem czy dobrze zrobiłem ;)dysk WD 250, od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie lekka modernizacja tego zestawu, tzn chciałbym wycisnąć z niego tyle ile się da ,planuje zmienić obecne kingstomy na najszybsze ddr2 1200, podkręcić procesor,podejmowałem już tego próby ale musze wyminic chłodzenie bo to aktualne nie daje rady,w sumie to nawet to fabryczne intelowskie chłodzenie też się nie sprawdza bo o ile wyczytałem że ten procek może się grzać do około 71 st, to sprawdając programem occt temperatura sięga prawie 80 st, nie chce wydawać dużo pieniędzy,chce ewentualnie sprzedać moje graty , dołożyć i kupić coś używanego , proszę mi coś doradzić , czy dobrze kombinuje ze zmianą ramu na szybsze ?,czy dołożyć więcej do tego co jest ?, dodam jeszcze że w niedługim czasie chce wzucić dysk ssd ,chciałem jeszcze spytać jaka jest dopuszczalna temperatura w obudowie komputera ?, w obudowie mam termometr czujnik umieściłem tak mniej więcej po srodku obudowy, uruchamia on tylny wentylator ,w moim przypadku ustawiłem go na temperaturę ok 27 st, pozdrawiam i proszę o podpowiedzi

Edytowane przez maciejek30

Temperatura w obudowie ma byc taka, zeby Ci sie nic nie jaralo. Nie przypominam sobie zeby ktos kiedys jakkolwiek podawal jakas konkretna temperature a tym bardziej to uzasadnial. Czujnika mozesz sie pozbyc, termometra rowniez. Wentylator z tylu montowany jest dla optymalnego przeplywu powietrza i powinien chodzic caly czas, dla wspomagania utrzymywania optymalnych temperatur. Pobiera on tyle energii co nic, wiec takie zabawy czujnikami praktycznie nie maja wiekszego sensu.

Ramu na szybszy nie oplaca Ci sie wymieniac, nie odczujesz realnej roznicy. Bardziej oplacalna bedzie opcja dolozenia pamieci, a i tutaj nie wiem czy jest w ogole sens takiej operacji, bo niewiele tytulow wymaga duzej ilosci pamieci RAM. Z podkrecaniem nie szalej, plyta nie ma schlodzonej sekcji zasilania.

Warto byloby zalozyc jakis coolerek na procesor, chocby Fere PRO albo przynajmniej Spartana.

Ostatecznie, wszystko sprowadza sie do tego ile bylbys w stanie wydac po sprzedaniu obecnego sprzetu, byc moze da rade zlozyc cos godziwego.

witam ponownie, zacząłem od wymiany coolera na SilentiumPC Spartan LT HE922 ,jest bardziej wydajny, temperatura spadła ok 30st, to sporo, teraz zastanawiam się na zasilaczem OCZ CoreXstream 500W , proszę mi powiedzieć w jak dużej części za szybkość komputera odpowiada dysk hdd ?, pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

• Zastosowanie komputera : Gry
  • Maksymalna kwota :800zl plus pieniadze ze sprzedazy starych czesci
  • Których części potrzebuję :plyta glowna,ram,procesor
  • Czy będę podkręcać sprzęt? :mozliwe ze tak jesli plyta na to pozwoli
  • Rozdzielczość mojego monitora :FHD
  • Specjalne wymagania :
  • Części z poprzedniego komputera : GTX260amp2,tymczasowo Hdd Wd250Gb,zasilacz Cheftec 500w
  • Własna propozycja zestawu :
  • Inne :zastanawiam sie nad koniecznoscia wymiany obudowy, mam obudowe Tracera ktora nie przewiduje montazu z przodu wentylatora a nie wiem na ile to jest konieczne

To zaproponuje ci "tanie" i5 na 1150 + 8 gb ram i budżetowa płytę Asrocka ale w zupełności wystarczającą do tego i5 : http://www.morele.net/inventory/info/kODvQF/ . A obudowę jak będzie jeszcze kasa, to taki Zalman ma już w komplecie wentylatory : http://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-czarna-matx-atx-okno-usb-3-0-605201/ .

Edytowane przez daryzda

dobra propozycja,plyte chcialbym jakas pod ewentualne podkrecanie i zeby miala pcie 3.0 na przyszlosc i wymiarami pasowala do starej budy atx i potem do tej proponowanej , pamieci to moze te Crucial Ballistix sport ddr3 1600 cl 9

powiedz mi jeszcze czy w ten sprzęt co teraz mam warto jeszcze coś inwestować ?, czy od razu kupować nowe części ?,z tym co podałeś a to co mam będze jakaś znaczna różnica , odczuwalna ?Ogólnie to gry w jakie gram to aktualnie Euro truck symulator 2, Scania truck driving , lubie pograc w gry pokroju Stalker-a, ogólnie nie jestem nałogowym graczem ale grając w Euro truck symulator pojawia się czasem brak płynności :(, i czy do tego nowego sprzętu Gtx 260 nie będzie wąskim gardłem :D ?, pozdrawiam

moja propozycja Asrock B85 Pro4,I5 4440.Kingstom hyperX 4gb 1600mhz, zastanawiam się nad grafiką czy zostać na razie przy starym zotac gtx 260amp2 czy od razu kupic nową ?, proszę o ocenę zestawu,pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

PCI Express ma wsteczną kompatybilność, więc to nie powinno być jakimś  przymusem. Zaraz coś poskładam.

Mocny i5 od Intela

Płyta z 4x USB 3.0

Mocny zasilacz z 408W na linii 12V

Karta ,która powinna pozwolić na płynną grę w sensownej rozdzielczości 

Szybki ram z niskimi opóźnieniami

Sprawdzony dysk 1 TBhttp://i.imgur.com/iWsqeMz.png

Ewentualnie można dołożyć do lepszego zasilacza np. XFX 550

No to faktycznie jest moc,a biorąc pod uwagę że sandałow nie noszę to naprawdę przepasc

witam ponownie,chyba zostane jednak przy i5 4670k, jak grafika to tego ?, jaka płyta ? nie jestem jakimś nałogowym graczem, chciałbym żeby sprzęt posłużył jakies 3-5 lat ;)