szylolek 13 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Witam Postanowiłem zastąpić moją obecną obudowę na inną, z zasilaczem montowanym na dole oraz miejscem na chłodzenie CPU z wentylatorami 120mm (np. SPC Fortis). Mam do wydania około 200zł. Zależy mi na panelu przednim bez zbędnych bajerów - w skrócie im prościej, tym lepiej Moje propozycje (kolejność nieprzypadkowa): Corsair Carbide Series 200R (205zł) - http://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-series-200r-cc-9011023-ww-538565/ Cooler Master N400 z oknem (221zł) - http://www.sleeveking.pl/pl/p/Cooler-Master-N400-NSE-400-KWN1-czarny-z-oknem/11883 Nzxt SOURCE 210 ELITE (189zł) - http://www.morele.net/obudowa-nzxt-source-210-elite-midi-tower-czarna-s210e-001-505189/ Naprawdę ciężko mi się zdecydować, którą obudowę kupić - byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze (chodzi mi przede wszystkim o dobrą wentylację). pozdrawiam Edytowane 28 Grudnia 2013 przez szylolek Link to post Share on other sites
Darius. 224 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Z twoich trzech propozycji najbardziej kierowałbym się ku 200R. Przewiewność, prostota, funkcjonalność a zarazem dość ciekawy design - są. Sporo miejsca na wszelkiego rodzaju coolery, ogólnie buda godna polecenia w twojej cenie i w twoich wymaganiach. Jednak jeżeli nie przeszkadza Ci wygląd Zalmana Z9 Plus, to radziłbym jeszcze przemyśleć tą propozycję: http://www.morele.net/obudowa-zalman-z9-plus-czarna-midi-tower-z-oknem-bez-psu-zalman-gam-kom-z9-plus-418073/ Znakomita wentylacja (4 wentylatory w zestawie), dużo miejsca, solidna blacha - praktycznie nic dodać, nic ująć. Aha i pomyślałem, że wrócę jeszcze do pewnego uargumentowania twoich pozostałych propozycji. NIestety co do N400 to się nie wypowiem, nie miałem styczności z ta budą, jednak wszelkiego rodzaju NZXT (większość tej budy) to kupa tandetnego plastiku i nic więcej. 1 Link to post Share on other sites
szylolek 13 Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedź Darius. Zrezygnowałem z Z9 Plus, bo kiedy ją zobaczyłem na żywo nie przypadła mi do gustu (kolega ostatnio sobie na niej zestaw zbudował), a przecież obudowa jest jednym z bardziej widocznych elementów komputera i również o jej względy estetyczne trzeba zadbać. Mam zamontowane aktualnie w obudowie 3 dodatkowe wentylatory 120mm, a w półce leży Fander Roxo 140mm, więc przeniesienie ich do nowej obudowy to nie problem. 200R najbardziej mi się podoba, zastanawiałem się nad wersją z oknem, ale kosztuje 250zł (LINK) i do tego kształt pleksi średnio mi się podoba - lepiej jak sam coś stworzę Edytowane 28 Grudnia 2013 przez szylolek Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Wedlug mnie zdecydowanie lepiej rozważyć 200R albo nawet i Gladius M40 bo tam masz jeszcze pakiet filtrów w zestawie i trzy regulatory do wentylatorów 2 Link to post Share on other sites
szylolek 13 Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Gladius M40 też mi przypadł do gustu, ale ma trochę mało miejsca na chłodzenie CPU, niby jest parę milimetrów zapasu, jednak płyta główna również ma na to wpływ - nie chcę obudzić się z ręka w nocniku EDIT: Mam pytanie: czy mogę podłączyć kable od USB 3.0 do USB 2.0 - bo mam płytę główną, która niestety nie posiada wewnętrznych portów USB 3.0 ? Mam nadzieję, że zachodzi w tym przypadku kompatybilność wsteczna. Jeżeli nie to kupię taki adapter - https://www.cooling.pl/nanoxia-adapter-usb-30-ze-zlacza-zewnetrznego-usb-typu-a-na-zlacze-wewnetrzne-20-pin-25cm,produkt,554298.html Chyba zdecyduję się na Gladiusa, bo ma regulator obrotów w standardzie i więcej miejsca za tacką płyty głównej. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez szylolek Link to post Share on other sites
14r33k 272 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 czy mogę podłączyć kable od USB 3.0 do USB 2.0 Nie, USB 3.0 jest znacznie szersze. 2 Link to post Share on other sites
szylolek 13 Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 OK, czyli teraz jestem przekonany że biorę Gladiusa M40, po nowym roku może znajdą się też pieniądze na nową platformę to wykorzystam przednie USB 3.0 Link to post Share on other sites
Rokhtar 150 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Zainteresuj sie też moze obudową Corsair 230t, podobno bardzo dobrze wentylowana obudowa z niej A no i jak najbardziej polecam m40, sam mam i jest całkiem fajna. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Rokhtar 1 Link to post Share on other sites
szylolek 13 Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Corsair 230t wykracza sporo poza mój budżet, ale myślę że z m40 będę również zadowolony Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) M40 to nie ten poziom co Zalman Z9 Plus. Solidnie wykonany, bardzo przewiewny i ma cztery wentylatory w zestawie. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Tycha 2 Link to post Share on other sites
Rokhtar 150 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 up, tak samo jak m40 obie mają te same cechy co podałeś, (a solidnosć, to każdy różnie odczytuje ) 2 Link to post Share on other sites
Sawik900 52 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Up: Z9 plus ma 4 wentylatory i jest zdecydowanie lepiej przewiewny. Na jakość wykonania m40 narzeka dużo osób,.ale to tak jest jak firma kupuje tanizne z chin i myśli że podbije tym rynek. Link to post Share on other sites
szylolek 13 Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Dzięki, ale Z9 odrzuca mnie wyglądem panelu przedniego - buda będzie stała w widocznym miejscu, więc ma to znaczenie. Link to post Share on other sites
Rokhtar 150 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 up, miałem ten sam dylemat, panel w z9 przeraził mnie swoim (według mnie) "tandetnym" wygladem. Moze sie ktoś z tym nie zgadzać, ale takie jest moje zdanie Link to post Share on other sites
Darius. 224 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Ja bym się jednak kierował ku 200R, zastanów się dobrze zanim dokonasz zakupu. Corsair nie od dziś zajmuje się produkcją solidnych obudów, wentylacja w serii xxxR również jest bardzo dobra, w odróżnieniu od Gladiusa zwycięża jakością, jak już ktoś wyżej wspominał (temat wałkowany miliardy razy), także pragnę Cię przed tym uświadomić Po raz kolejny zaznaczam w wypowiedzi odnośnie tej obudowy - ja nie hejtuję SPC, oni mają także swoje dobre produkty, jednak Gladius jest takim wyjątkiem, na temat którego śmiem stwierdzić pewne fakty. Kolejnym faktem jest to, że to nie jest tez najgorsza obudowa, jednak mogłaby się trzymać w innej cenie, aktualna odstrasza. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Darius. 1 Link to post Share on other sites
szylolek 13 Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Sprawa się skomplikowała delikatnie mówiąc..Przymierzałem godzinę temu jak z długością kabli po przeniesieniu komputera z pod biurka na jego blat (w 1 przypadku ogranicza mnie max. wysokość 44cm). Ucieszony, że kabli wystarczyło włączyłem sobie BF3 i zacząłem grać. Po chwili jednak usłyszałem jakiś pisk/syczenie z obudowy - okazało się że to cewki w GPU Tę odgłosy są kompletnie niesłyszalne kiedy obudowa jest pod biurkiem, a nie dają spokoju kiedy mam ją na wysokości głowy. Teoretycznie mogę grafikę wysłać na gwarancję, ale będę bez kompa na kilka tygodni i do tego nie mam pewności czy to naprawią...Jestem chyba w pewnym sensie skazany na 200R. Jutro zadzwonię do sklepu gdzie kupowałem kartę graficzną i się zorientuję czy to naprawią lub wymienią na inną - jeżeli odmówią do napisze do serwisu Gigabyte. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez szylolek Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Darius. 224 Napisano 29 Grudnia 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 200R będzie idealnym wyborem do twoich wymagań, życzę udanego zakupu i powodzenia w rozwiązaniu problemu karty graficznej Link to post Share on other sites
szylolek 13 Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Dzięki, mam nadzieję że się uda. Temat do zamknięcia Link to post Share on other sites
Recommended Posts