Skocz do zawartości

Modernizacja proc+płyta+pamięć

Recommended Posts

Witajcie,

Po złożeniu synkowi kompa komunijnego i podpatrzeniu jak pracuje zaczęłem mu zazdrościć :D i chce zmodernizować swój osobisty pc.

W tej chwili mam:

1. CPU Pentium DC E2180@3.00ghz

2. RAM 2GB DDR goodram

3. Płyta Gigabyte na P35

4. Dyski SATA: Samsung 640GB + Seagate 250GB

5. Grafika: NVidia 8600GE 256MB (galaxy edition)

6. buda coolermaster elite 331

7. zasilacz amacrox 400W (450W szczytowej)

Chce zmienić pierwsze 3 punkty na:

1. CPU i5 750

2. RAM 4GB goodram 1333 lub 1600 (no właśnie jest sens 1600?)

3. Płyta Gigabyte: GA-P55-US3L (ok.355zł) albo GA-P55-USB3 (ok.465zł)

W całości chce zmieścić się w max.1500 zł im mniej tym lepiej. Jak robiłem symulację kosztów przed skokiem dolara to wychodziło to wszystko za ok.1300-1400zł - teraz niestety jest to powyżej 1500zł :P ale tej kwoty maksymalnie chce się trzymać.

Komputer do wszystkiego - głównie praca photoshopowa plus dremweaver plus kilka innych webmasterskich aplikacji mniejszego kalibru, +lokalny serwer http, czasami tworzenie prezentacji video, internet i czasami gry - gry nie są dla mnie priorytetem i dlatego zdecydowałem się zostawić narazie 8600 mając świadomość że to będzie wąskie gardło dla nadchodzących mafia2 i hl:2e three :P

Czy Waszym zdaniem komponenty są optymalne ? Krótko mówiąc chodzi o zwiększenie wydajności za max 1500zł. Proszę o konstruktywne opinie i porady :(

wez pod uwage tez to, ze po zmianie platformy zostana Ci czesci ktore mozna sprzedac za ok. 450 zl. ta kwote mozna przeznaczyc na kupno nowej karty - HD5770 ( allegro )

pozdrawiam

zmiana na Q+ram i dyski panie rozwaz

Tak, to dobra uwaga, ale w tej chwili nie mam możlwości zbudowania raida bo na płycie mam ICH9 a nie ICH9R :D

Więc najpierw zmiana na podstawy proca ramu a dysk bliźniaczy dokupię później - w końcu dyski teraz nie są relatywnie drogie :P

A może ktoś zdecydowałby się zaproponować coś na platformie AMD o podobnej wydajności ? Wtedy byłoby chyba taniej i można by wcisnąć dysk ? :)

• 2 tygodnie później...

Jako że dolar skacze i odbija się to na cenach podzespołów to zwlekam z zakupem i lekko zmieniłem produkty:) :

1. proc bez zmian tj. i5 750 :cenzura:

2. płyta główna teraz to ASUS P7P55D lub P7P55D-E (czy lepiej gigabyte US3L / UD3L) ?

3. RAM goodrama 4gb - trzeba wspierać polską myśl - a te pamięci są ok (bez OC)

4. obudowa (za kasę którą wezmę za obecne podzespoły) - Thermaltake Element T albo Antec 300

5. Win7 HP 64-OEM PL :hahaha:

6. Pozostaje pytanie - czy dokupić drugi dysk 640 i puścić go w RAID 0 czy lepiej kupić dysk 1,5TB żeby był jedynym słusznym ? Co będzie szybsze w praktyce ?

Pomóżcie!

1. Ok.

2. Zależy jaka cena, ale jeżeli Asus za niewiele ponad 400zł, to jest to dobry wybór.

3. Ok.

4. do wyboru, do koloru.

5. Ok.

6. Ciężka sprawa. Ten F1 640 już nie krąży w sprzedaży za bardzo, więc musiałbyś gdzieś na allegro szukać. Wydajność dwóch F1 będzie nieco lepsza niż jednego dużego, np. F3. A może po postu pozbądź się swoich dysków i kup 2x500GB do RAID0.

6. Ciężka sprawa. Ten F1 640 już nie krąży w sprzedaży za bardzo, więc musiałbyś gdzieś na allegro szukać. Wydajność dwóch F1 będzie nieco lepsza niż jednego dużego, np. F3. A może po postu pozbądź się swoich dysków i kup 2x500GB do RAID0.

Tu nie będzie takiego bólu, bo jak się okazało nie mam F1 w środku :oops: tylko WD AAKS 640 a to zmienia postać rzeczy bo na arest.pl one są po 215zł - seageta 250 odłącze i mu podziękuje i zostaną dwa WDki w RAID0.

Można też tak próbować :D Ten dysk ma ok. 100MB/s odczytu, więc do RAID0 będzie całkiem całkiem. Sprawdź jeszcze dokładnie ten swój, żebyś dostał taki sam model, a nie okazało się, że Twój jest o połowę wolniejszy i będzie mulił całą macierz.

• 1 miesiąc temu...

Trochę odświeżę temat, bo kupiłem w końcu podzespoły, może nieco to wszystko się rozciągnęło w czasie ale mam :P

1. i5 750

2. 4gb ram goodram 1600

3. buda thermaltake element t

4. zasiłka kupiona okazyjnie za 150zł (tagan 600W)

5. drugi dysk wd aaks 640gb - zapodany w raidzie0

6. oryginalny windows 7hp 64bit pl

6. no i płyta g(ł)ówna... wzięłem tego asusa p7p55d i... przez 2 tygodnie walczyłem z mega bsodami, dziwnymi błędami itp itd. byłem tak wkurzony że wydając ok.2500zł narobiłem sobie tylko kłopotu (a stary komputer sprzedałem od ręki) ...

Okazało się że płyta jest walnięta - dostałem od zaprzyjaźnionego sklepu komputerowego Gigabyte UD3L i po przełożeniu wszystkiego (przerobieniu raida, uff ) i ponownej instalacji win7 teraz komputer chodzi jak poezja ! :sciana::P:)

I teraz 3 dylematy/ciekawostki które się pojawiły :P :

1. Niewiem czy zostawić sobie tego ud3l czy po wymianie na nowy egzemplarz p7p55d znowu wszystko przełożyć (tego muszą odesłać do serwisu i to chwilę potrwa) ... - teraz jest stabilny jak skała a różnicy w wydajności się raczej nie zobaczy bo i tak kontroler jest w procesorze - plus asusa to 16fazowe zasilanie - wasza rada ?

2. Indeks wydajności dysków w win7hp 64 to 5,9 - dziwne bo u syna w komputerze na win7hp 32 bit jest normalnie jeden dysk f3 i również ma 5,9 a "czuje" się różnice między raidem a tamtym f3 na korzyść oczywiście raida - więc ten indeks wyd. to lipa?

3. Jak szaleć to na całego i chce również zmienić kartę graficzną (za starego kompa dostałem 500zł) mogę dołożyć do tego 300zł - czyli łącznie MAX ~800zł (to i tak lekka fanaberia;) - nie chce przekraczać tej kwoty - i teraz pytania:

Czy kupić 5770 512gb/1gb z cichym chłodzeniem (za około od 550-700zł) ?

Czy raczej 5830 1gb gigabyte (bo jest najtańszy) za 750-800zł ? :)

Dodam że monitor mam w 1680x1050 i nie zmienię go przez najbliższe 3-4lata. Graczem hardcorowym nie jestem, lubię raczej stare dobre tytuły. Patrząc w przód to musi się udać w miarę komfortowo grać w mafie2 i hl3:e3 lub hl3. A z obecnych to metro2033 i avp na które może się skuszę. Ale czy 5770 sobie nie poradzi w 1680x1050 z rozsądnym aa i anizo ? :P

Poradźcie :P

biorąc pod uwagę dotychczasowe wyniki czwartej serii GTX'ów nawet jak ten model okaże się przyjazny dla środowiska, to będzie kosztował za dużo

a nad 5850 się poważnie zastanów, bo 5770 mają chore ceny za 5 stówek owszem fajna karta ale nie za więcej niż 6 e e

1) Możesz zostawić. Jedyną różnicę jaką mógłbyś odczuć, to mocne OC. Ale ja bym wołał o jakiś zwrot części kasy, ten GB jest dużo tańszy.

2) Indeks wydajności ściemnia, ja bez RAID miałem tyle samo co z macierzą, więc... nie przejmuj się :sciana:

3) Wziąłbym 5830 od Gigabyte albo dołożył do 5850 albo poczekał na 460.

1) Możesz zostawić. Jedyną różnicę jaką mógłbyś odczuć, to mocne OC. Ale ja bym wołał o jakiś zwrot części kasy, ten GB jest dużo tańszy.

...zobaczę w jakim czasie uda naprawić/wymienić tamtego asusa i wtedy zadecyduje. Z ewentualnym zwrotem różnicy nie będzie problemu (ok.100zł)

2) Indeks wydajności ściemnia, ja bez RAID miałem tyle samo co z macierzą, więc... nie przejmuj się ;)

nie przejmuje się bo raid chodzi odczuwalnie lepiej, chociaż myślałem że jest to w jakiś sposób wiarygodne :oops:

3) Wziąłbym 5830 od Gigabyte albo dołożył do 5850 albo poczekał na 460.

No i dość szybko zdecydowałem się na 8530 1gb od gigabyte za 770zł - już zamówiony jutro będzie na mnie czekał w sklepie:) Więcej nie dałbym za kartę graficzną, bez przesady - uważam że to i tak dużo, chociaż wiem też że wszystko zależy od priorytetów :)

Dzięki wielkie za pomoc !