lilla 2 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Dzień dobry Studiuję grafikę komputerową (I-szy rok) i potrzebuję dobrego monitora, bo mój obecny padł po 7 latach. Do tej pory miałam monitor firmy Benq 20" i myślę żeby kupić teraz trochę większy np. 22" tylko nie wiem jaki. Monitor będzie podpięty do peceta: phenom II x4 940, 8gb ram, gtx 660 2gb. Kwota jaką dysponuję to ok. 1000zł. W gry nie gram, komputera używam głównie do tworzenia obrazków w programach typu photoshop, illustrator i modelowanie grafiki 3d w blenderze. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 w zasadzie wszystko zostało powiedziane http://forum.benchmark.pl/topic/111970-monitor-dla-grafika-1200z%C5%82/ jeżeli istotniejsza jest przestrzeń robocza, HP'ek lub Dell, jeżeli liniowość i obraz Eizo FS2331, jak oba to NEC, należy mieć na uwadze, że nie są to nawet najprostsze monitory graficzne, tylko coś, co się w miarę nadaje Cytuj Link to post Share on other sites
lilla 2 Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Żaden z nich mi się nie podoba albo za drogie. A coś firmy Benq? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 żaden tak gwoli ścisłości nikt nie produkuje monitorów graficznych poza NEC i Eizo, czasami drogą kompromisu wliczamy w to niektóre Delle i HP'ki Cytuj Link to post Share on other sites
lilla 2 Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Szkoda że Benq już nie robi dobrych monitorów Tamten co miałam był bardzo fajny. A tego NEC jakiś inny, bo ten z linka kosztuje ponad 1500, za drogi dla mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Szkoda że Benq już nie robi dobrych monitorów w sensie profesjonalnych nigdy nie robił, robi za to zawodowe monitory dla graczy i całkiem niezłe domowe, w tym jest dobry Cytuj Link to post Share on other sites
lilla 2 Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Aha, no trudno. W takim razie wezmę Della. Cytuj Link to post Share on other sites
lilla 2 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Kupiłam jednak tego Nec-a którego tak Panowie polecają i... padł po 3 dniach bez przyczyny. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 znaczy do wymiany Cytuj Link to post Share on other sites
lilla 2 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Nie, zwrot kasy. Tak mi powiedzieli w sklepie. Pytałam o wymianę na nowy ale ponoć nie mają (a na stronie jest), więc może lepiej jak zwrócą kasę. Jakaś loteria z tymi monitorami, przy mnie facet zwracał Della... Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 w ogóle z elektroniką, dobrze się do tego nasza wspaniała unia przyłożyła wprowadzając dyrektywę RoHS nakazującą między innymi bezołowiowe lutowanie, co generalnie zabiło coś takiego jak niezawodność elektroniki, bo bezołowiowe spoiwo jest pod wieloma względami znacznie gorsze i trudniejsze w obróbce, a co za tym idzie po du**e dostajemy my, bo nie dość, że płacimy więcej to jeszcze za często fabrycznie wadliwy sprzęt Cytuj Link to post Share on other sites
lilla 2 Napisano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Czyli mam super perspektywy że następny monitor też może okazać się bublem... fajnie. Trudno, będę kupować tego Nec-a drugi raz, bo chociaż się zawiodłam to kolory miał śliczne - póki działał. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts