Lorduś 0 Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Ja tu tylko w ramach pochwalenia się wielkim ryzykiem i głupotą - Athlon X4 630, 2GB DDR2, Foxconn na AMD 770/700, Seagate 7200.12 500GB i Gigabyte Geforce 6600 na... zasilaczu Colorsit 480W, a linia 12V szczyci się napakowanymi 12 amperami, co daje zawrotne 144W max obciążenia. Biorąc pod uwagę, że procesor ma TDP 90 W... Komp nie jest mój, składałem go znajomemu i wymianę zasilacza na pewno zalecę (choćby na jakiegoś taniego Fortrona/Deltę). A co do głośności - kosiareczka Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Ja bym koledze powiedzial poprostu, ze ten zasilacz sie nie nadaje i trzeba nowy kupic, nawet nie ryzykujac podlaczania. krotko i na temat Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Silnik w samochodzie też wytrzyma znacznie podniesioną moc bez wymiany elementów na mocniejsze. Jednak po dość krótkim czasie może być "WRRRrrr.r..r..r.r k BOOOOOOOMMM" i nie dość że samochód poszatkowany to jeszcze się spalił cały. To że coś śmiga na danym zasilaczu nie znaczy że jest dobre. To tak jak jeden Codegen u mnie. Komputer niby śmiga dobrze, ale napięcie pod obciążeniem samego procesora nie dość że ma duże wahania (~0.4v) to jeszcze wychodzi poza specyfikację (>12.8v), a komputer działa. Jednak nikt nie wie kiedy zasilacz jeszcze podniesie napięcia i reszta tego nie wytrzyma. Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Problem polega na tym, że to jest za z tych osób co "no przecież zasilacz 480W, musi być dobry". Ogólnie to pochodzi on ze starego kompa (kilka lat teu cały zestaw kupił) a znajomy (ni kolega, bo gościu koło 40 lat ma ) i tak już dość sporo zainwestował w kompa. Ale na pewno będę go przekonywał do wymiany zasilacza - jeden argument trafia do ludzi dość mocno - sprawność zasilacza Już jeden gościu pytał się mnie po co mu taki drogi (~120zł..) zasialcz do zestawu wsadziłem, to mu wytłumaczyłem, że sprawność większa i że się zwróci w rachunkach za prąd i już był zadowolony BTW. O ile zasilacz z tego kompa to tragedia, to obudowa mnie zszokowała - jest bardzo duża, ciężka jak diabli i blachy są zaskakujaco grube. Do tego można aż 4 wentyle 92mm zamontować Stara ale jara buda Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 w tych starych obudowach dawali grube blachy. pozniej przyszly oszednosci dopiero Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Dawno temu stal była dużo tańsza, więc można było ładować ile się wlezie Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Aktualizacja - właśnie pojawił się pierwszy Blue screen Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Ciekawe czy płyta to wytrzyma. Stawiam że w ~1mies. padnie sekcja zasilania na płycie, no i może karta graficzna. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 kondensatory powywala na plycie. ja bym nie ryzykowal duzych pieniedzy w ten sposob. no z 70 zł na delte koles chyba wyciagnie? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Jeśli nie to będzie musiał zbierać na nowy sprzęt, a stary(nowy) wywalić. PS Pokaż mu ten wątek. Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Gościu odebrał właśnie sprzęt. Wytłumaczyłem mu co i jak. Jako że już raz mu kiedyś sprzęt się usmażył, to niedługo da kasę na zasilacz (biedak bał się, że trzeba będzie ze 3 stówy wysupłać). Na razie kazałem go nie przeciążać, z c'n'q powinien ta kilka/kilkanaście dni wytrzymać. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 pod listwe ma go chociaz podpietego? bo sam zasilacz pewnie nie grzeszy zabezpieczeniami. sprawdzales miernikiem jak napiecia wygladaja? ciekawe czy przekraczaja norme Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Skoro są BSOD'y najprawdopodobniej z powodu zasilacza to jest to pewne że przekraczają i to nie mało. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 14 Maja 2010 Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Aktualizacja - właśnie pojawił się pierwszy Blue screen :D:D A co do obudów sygnowanych logo tej zacnej firmy, to sam miałem taką. A teraz ma ją moja siostra. Całkiem spora i ciężka. Przy jej sprzęcie nic nie wibruje. Plus tez jest taki, że nie ma wszędobylskich dziur jak w dzisiejszych budach, więc ładnie wycisza wszystko Cytuj Link to post Share on other sites
Gasek 0 Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Ja mam Colorsita 480w tyle że na szczęście już nie w kompie, zastąpił go OCZ. Swoją drogą pochodził 2 lata, ale wolałem nie ryzykować więcej. Nadal jest sprawny leży sobie rozebrany z wentylatora Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Nadal jest sprawny leży sobie rozebrany z wentylatoraTakie zasilacze do tego nadają się najlepiej - jako dawcy wentylatorów. Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 17 Maja 2010 Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 To zalezy. Wentyl w tracerze 400W byl zbyt glosny dla mojego kompa i lezy w szafce na wszelki wypadek Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts