Skocz do zawartości

Zestaw PC i7, gtx770. Montaż video, gry. [5500zł]

Recommended Posts

Witam :)

Proszę o ocenę zestawu, propozycje wymiany podzespołów z uzasadnieniem dlaczego powinienem coś zmienić.

• Zastosowanie komputera: montaż nieliniowy full HD, gry
  • Max. kwota: 5500zł
  • Procesor będzie podkręcany.
  • Posiadam już dysk SSD na dysk systemowy
  • Monitor 1920x1080, Asus 23'' LED MX239H, w przyszłości dojdzie drugi
  1. CPU - Intel Core i7-4770K
  2. GPU - Gigabyte GeForce GTX 770 OC 4GB
  3. RAM - G.SKILL DDR3 2x8GB 2133MHz CL9 RipjawsX
  4. MOBO - Asus Z87-A
  5. PSU - Corsair RM 750W 80PLUS Gold
  6. Cooler CPU - Thermalright HR-02 Macho
  7. HDD - Seagate Barracuda ST200DM001 - 2TB
  8. Obudowa - Thermaltake Chaser MK-1 [full tower]

LISTA

Z góry dziękuję za pomoc!

Edytowane przez safian

Ja bym zmienił jedynie zasilacz na

http://www.morele.net/zasilacz-seasonic-ssr-650rm-650w-80-plus-gold-ssr-650rm-521256/

certyfikat Gold, odpinane kable ale to jak wspominałeś i tak jest mało istotne a mocy wystarczy z duuużym zapasem. W sumie to wystarczył by nawet słabszy brat tego Seasonica o mocy 550W chyba że planujesz jakąś większą rozbudowę w przyszłości np SLI.

Ja bym zmienił jedynie zasilacz na

http://www.morele.net/zasilacz-seasonic-ssr-650rm-650w-80-plus-gold-ssr-650rm-521256/

certyfikat Gold, odpinane kable ale to jak wspominałeś i tak jest mało istotne a mocy wystarczy z duuużym zapasem. W sumie to wystarczył by nawet słabszy brat tego Seasonica o mocy 550W chyba że planujesz jakąś większą rozbudowę w przyszłości np SLI.

Wydaje mi się, że bezpieczniejsze będzie pozostanie przy 750W. Z czasem dołożę co najmniej 2 HDD i SLI w przyszłości nie jest wykluczone. Możliwe, że nie mam racji, bo właśnie wybranie zasilacza sprawia mi najwięcej kłopotu. Wolał bym go utrzymać w cenie poniżej 450 zł i nie ograniczać się z mocą w przyszłości. Może lepszy będzie Corsair RM 750W, bo cena prawie ta sama, a certyfikat złoty - jakoś przegapiłem serię RM w poszukiwaniach, z tego co zrozumiałem to jest następca TX, chociaż nie jest już niestety produkowany przez Seasonic.

Witam!

A ja pozwolę się wtrącić jeszcze :) 

CPU - ok!

GPU - jeśli planujesz iść w SLI, to zmieniłbym tą kartę na:

http://www.morele.net/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx770-phantom-2gb-ddr5-256-bit-dvi-dp-hdmi-426018336-2951-gtx770-2gb-581711/

bardzo duże możliwości podkręcania :) Znajdę chwilę to dokleję linka z testów.

RAM - zmień na :

http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-16gb-2x8gb-ddr3-1600mhz-cl-9-9-9-24-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp8g3d1609ds1s00ceu-472802/

zaoszczędzisz 100 PLN, a taka sama wydajność, chyba że bardzo chcesz wydać te 630 na RAM to w tej samej cenie masz:

http://www.ceneo.pl/16703036

mniejsze opóźnienie, aczkolwiek różnica w wydajności niewielka.

MOBO - osobiście nie widziałem, nie czytałem, nie słyszałem żeby ktoś polecał to MOBO, w podobnej cenie masz:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z87-extreme4-z87-dualddr3-1600-sata3-gblan-raid-atx-z87-extreme4-583114/

tutaj masz testy obu płyt:

http://pclab.pl/art52708.html

AsRock w tej samej cenie oferuje o wiele więcej, 2 kości UEFI, 12 fazowa sekcja zasilania. A w tym Asusie radiatory są tak małe że szkoda gadać. W testach na tym Asusie cieżko się kręci CPU jeśli już mowa o wersji z K.

PSU - myślę że lepszym wyborem tutaj byłby:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=43225

Cooler CPU - ok!

HDD - ogólnie można by powiedzieć ok, tylko jeśli mowa o renderingu to może lepiej zainwestować w 2 dyski po 1TB, jeden na surówkę, a drugie na zapis? :)

Obudowa - czym się sugerowałeś wybierając tą obudowę? 

Pozdrawiam!

Wszystko czego potrzebujesz: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=67049&s=80633&s=75691&s=77720&s=72519&s=73104&s=79028&s=77566

Nie wydziwiaj ze sprzętem którego i tak nie wykorzystasz a słono za niego zapłacisz. Jedyna zmiana która możesz zrobic to chłodzenie procka, jeśli planujesz go bardzo mocno krecic to Macho wymien na: Thermalright Silver Arrow, Noctua NH-D14, be quiet! Dark Rock Pro2, czy Phanteks PH-TC14PE EDIT: Czy tam jakies chłodzenie wodne.

Edytowane przez damianox89

LC nie jest mu potrzebny obecnie

Zmieniasz macho, dokładasz jakieś 800zł i masz LC. Ja bym został przy macho na jego miejscu bo LC na CPU jest niezbyt opłacalne. To samo można zrobić kupując phanteksa, noctua czy silver arrow

Edytowane przez natsu
  • Popieram 1

Wszystko czego potrzebujesz: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=67049&s=80633&s=75691&s=77720&s=72519&s=73104&s=79028&s=77566

Nie wydziwiaj ze sprzętem którego i tak nie wykorzystasz a słono za niego zapłacisz. Jedyna zmiana która możesz zrobic to chłodzenie procka, jeśli planujesz go bardzo mocno krecic to Macho wymien na: Thermalright Silver Arrow, Noctua NH-D14, be quiet! Dark Rock Pro2, czy Phanteks PH-TC14PE EDIT: Czy tam jakies chłodzenie wodne.

Nie wiem jak bardzo mocno musiał by go kręcić żeby Macho nie wyrobił... Trzeba naprawdę być maniakiem OC, i wyciskać ostatni soki z Haswella żeby musiał dopłacać te 800 PLN na WC. No chyba że chcemy mieć koniecznie to inna sprawa, bo np. fajnie wygląda i trzeba się pochwalić przed znajomymi ;) A tak poza tym to może jakaś argumentacja zestawu? Czemu taki?  ...  I lepszym wyjściem na MOBO i tak jest AsRock ,,,

Pozdrawiam!

Dzięki wszystkim za wkład :) Zasypiając byłem przekonany, że dokładnie taki setup zamówię. Teraz, dzięki Wam, znowu zacząłem kombinować. Odpowiem po kolei.

GPU wole zostawić. Chłodzenie zachęciło mnie do wyboru Gigabyte, a różnica w cenie wersji 2GB i 4GB jest tak mała, że warto dopłacić.

RAM - tutaj sam się przekonywałem, że warto dopłacić i mieć go trochę szybszego, ale faktycznie testy są jednoznaczne. Lepiej oszczędzę na RAMie i dorzucę do zasilacza. Czy Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) są na pewno dobrym wyborem? Czy może w tej cenie można upolować coś lepszego? Nie zależy mi na niskim profilu, może być wielki :D

Seasonic X-750 wydaje się być super zakupem i dorzucam go do zestawu.

Płyta główna ASUS'a przekonuje mnie najbardziej ze względu na jakość wykonania oraz możliwości, które oferuje. (BF4 w zestawie też ma coś do gadania ;)

HDD niedługo dojdzie więcej - ten jest na gry(które nie znajdą już miejsca na ssd) oraz prywatne multimedia. Materiały do montażu najczęściej mam na zewnętrznym nośniku, więc tu też nie ma problemu.

Obudowa po prostu mi się podoba :) Nie jest dużo droższa od mniejszych wież o tej jakości wykonania. Podoba mi się nie tylko wygląd ale i ergonomia. Zestaw fabrycznie montowanych wiatraków pozwoli na dobrą cyrkulację powietrza przy stosunkowo cichej pracy. Z kolei duża ilość miejsca pozwoli dobrze uporządkować kabelki i powinno być łatwiej utrzymać niższe temperatury. Nogi i wieszak na słuchawki to już tylko miły akcent. Cenię też sobie stację dokującą i kontroler wiatraków. To jest chyba 4 obudowa, na którą się zdecydowałem. Zaczęło się od Zalmana Z9, później Corsair C70, aż po Fractal Design Define R4... Jednak Chaser MK-1 odpowiada mi chyba najbardziej.

WC - na razie na pewno nie, ze względu na cenę i wątpię żeby był mi wyjątkowo potrzebny. Nie planuję przekraczać 4.3Ghz. W dodatku sama świadomość wkładania zbiorniczków i rurek z wodą do komputera podnosi mi ciśnienie :D

Aktualny zestaw:

CPU - Intel Core i7-4770K
GPU - Gigabyte GeForce GTX 770 OC 4GB
RAM - Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24
MOBO - Asus Z87-A
PSU - Seasonic X-Series X-750 KM3 SS-750KM F3 80Plus Gold
Cooler CPU - Thermalright HR-02 Macho
HDD - Seagate Barracuda ST200DM001 - 2TB
Obudowa - Thermaltake Chaser MK-1 [full tower]
Edytowane przez safian

Witam!

To teraz ja po kolei:

GPU - szczerze nie wiem czy któraś gra wykorzysta 4GB, jeśli masz jeden monitor FuHD, to naprawdę nie przepłacaj, szkoda tych PLN.

Gainward jest o wiele mocniej podkręcony fabrycznie niż Gigabyte,a cena taka sama. A co do chłodzenia Gainward jest lepiej chłodzony :)

RAM - tutaj sam się przekonywałem, że warto dopłacić i mieć go trochę szybszego, ale faktycznie testy są jednoznaczne. Lepiej oszczędzę na RAMie i dorzucę do zasilacza. Czy Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) są na pewno dobrym wyborem? Czy może w tej cenie można upolować coś lepszego? Nie zależy mi na niskim profilu, może być wielki 

Spokojnie możesz brać ten RAM, na pewno się nie zawiedziesz. Zresztą przejrzyj parę wątków w tym dziale, a sam zobaczysz że w 90% te kości są polecane.

MOBO - naprawdę, przemyśl sprawę nad AsRockiem. Na pewno nie będziesz tego żałował ;) Jeśli Ci padnie BIOS, no to licz na recovery z USB w ASUS-ie...

Odnośnie obudowy to nie będę się sprzeczał, myślę że powinna być ok, chociaż ciekawe jak z przewiewem w SLI, zaraz czegoś poszukam :)

Pozdrawiam! :)

Zaczął mi się kręcić po głowie jeszcze jeden pomysł... Za dużo wolnego czasu przez te święta chyba :>

Odpuszczę na razie kupowanie nowego headsetu i zaoszczędzona różnica pozwoli mi kupić Gigabyte GeForce GTX780 3072MB 384bit OC.

Warto? Nie warto? Wyniki są imponujące. A 400zł przy zakupie na kilka lat...

Edytowane przez safian

Autorze, nie wiem co to są za testy, ale nikt na tym forum na pewno nie poleci Ci kupowania GTX 780. GTX 780 względem 770 ma wzrost wydajności o 5-6 kl/s... Poza tym podałeś test 3Dmark, niech no znajdę testy z gier... Jeśli chcesz już coś tak silnego to o wiele lepiej pójść w SLI 2xGTX760, tylko wtedy potrzebujesz monitora z 120Hz :)

Nie wypowiadaj się za wszystkich na tym forum. Nowaj

. A 400zł przy zakupie na kilka lat...

Nie wiadomo co będzie za pół roku z grami itp. Więc tak głęboko to bym się z planowaniem nie zapuszczał :)

Pozdrawiam!

Warto? Nie warto?

Osobiście uważam, że tak. Nie jest to porada zbyt racjonalna, ale nie każdy zakup należy rozpatrywać jedynie na podstawie tabelek z plusami i minusami. 

• Popieram 1

Osobiście uważam, że tak. Nie jest to porada zbyt racjonalna, ale nie każdy zakup należy rozpatrywać jedynie na podstawie tabelek z plusami i minusami. 

Skoro tak mówi Komandor Adama, to nie mam już teraz wyjścia :>

Wydaje mi się, że SLI 2x760 jest gorszym rozwiązaniem, ponieważ nie zostawia już możliwości rozbudowy.

Myślicie, że przez najbliższe kilka lat gry mogą zmienić się tak, że ten setup nie da rady? Co wtedy z xbox one i ps4? Wydaje mi się, że taki scenariusz nie jest prawdopodobny i liczę na to, że robię zakup na dłuższy okres czasu.

CPU - Intel Core i7-4770K
GPU - Gigabyte GeForce GTX 780 OC 3GB DDR5
RAM - Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24
MOBO - Asus Z87-A
PSU - Seasonic X-Series X-750 KM3 SS-750KM F3 80Plus Gold
Cooler CPU - Thermalright HR-02 Macho
HDD - Seagate Barracuda ST200DM001 - 2TB
Obudowa - Thermaltake Chaser MK-1 [full tower]

W takim razie może jakaś argumentacja?

Tak jak wspomniałem - karty pokroju GTX'a 780 nie kupuje się głową. Decyzja o wydaniu 2k na GPU nigdy nie będzie podyktowana głosem rozsądku, a jedynie osobistym "chciejstwem" i chęcią "zrobienia sobie dobrze". Logicznych argumentów można używać sugerując komuś konkretny model, ale najpierw trzeba przetrawić fakt, że wywala się taką kasę na zabawkę.

No nic, skoro czyjeś osobiste "tak" jest argumentem to cóż więcej mogę powiedzieć:> Mam nadzieję że moje porady w jakiś sposób mimo wszystko Ci pomogły w złożeniu tego zestawu :) Życzę że tak powiem dobrej zabawy i satysfakcji przy składaniu zestawu osobiście :D a jeśli nie, to również długiego i bezawaryjnego użytkowania :)

Zestaw OK!

Pozdrawiam! 

No nic, skoro czyjeś osobiste "tak" jest argumentem to cóż więcej mogę powiedzieć :> Mam nadzieję że moje porady w jakiś sposób mimo wszystko Ci pomogły w złożeniu tego zestawu :) Życzę że tak powiem dobrej zabawy i satysfakcji przy składaniu zestawu osobiście :D a jeśli nie, to również długiego i bezawaryjnego użytkowania :)

Zestaw OK!

Pozdrawiam! 

Dzięki za pomoc, doceniam poświęcony mi czas :)

Co do GPU to jeszcze to przemyślę... Dam sobie kilka dni na zastanowienie.

Szczęśliwego Nowego Roku!

• Popieram 1

@Nowaj

GTX 780 jeszcze może być usprawiedliwiony kupowaniem zestawu na przyszłość, dopiero 780 Ti potrafi dobić... ale liczy się cena całego zestawu.

Ja ze swojej strony polecam Fractal Design Tesla 650W i obudowę Arc Midi R2 (ma tylko problem z drganiami).

A najlepiej to by było poczekać do wielkanocy na podobne zniżki co były, może uda się wtedy upchać GTXa 780 na LGA2011 i do tego dołożyć BluRaya. Taki komputer miałby możliwość rozbudowy w przyszłości do 6-cio rdzeniowca i doszły by do tego inne bajery (eSATA, 120 gigabajtowe krążki na blu ray, bardziej rozbudowana płyta)

Edytowane przez Gornik Steve
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...