Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.
Przymierzam się do zakupu pierwszego smartfona,do tej pory używałem starego soniaka g502.
Telefon raczej ma być nowy na gwarancji (komplet),ale używane też wchodzą w grę (tylko w stanie b.dobrym).
Służył będzie jak każdy inny,czyli do:
- przeglądania internetu
- aplikacje,gry

- słuchania muzyki

Parametry:
- Aprarat min. 5 mpix

- System operacyjny: Android min.ICS (WP też wchodzi w grę)

- Wyświetlacz: min. 4''

- Bateria: taka,żeby trzymała ten 1 dzień

- w miarę szybki,nie zacinający się

- dobre wsparcie aktualizacyjne

Zastanawiam się nad tymi modelami:
- HTC One S (wersja s4)

- Sony Xperia L

- Acer CloudMobile S500 (używany)

Co do HTC:
http://allegro.pl/nowy-htc-one-s-black-z560e-1-7-ghz-s4-pl-menu-i3832161800.html

Czy ten model to wersja s4? Z opisu wynika,że tak,ale używki chodzą w podobnej cenie i zastanawiam się czy to nie jest bubel.

Jestem otwarty na nowe propozycje.

Z góry dziękuję za pomoc.

Mógłby ktoś napisać ogólne różnice między Androidem a Windows Phone? np.
-interfejs

-pobieranie aplikacji

-szybkość

Zastanawiam się właśnie czy nie wybrać Lumii 720,czytałem,że ma bardzo dobrą baterię i wsparcie do 2016r.
Trafiłem jeszcze na SGS3 w świetnej cenie i teraz mam dylemat.
http://tablica.pl/oferta/samsung-galaxy-s3-ID4uwFb.html#cca6f64ff4

Dla chcących grać na WP to tylko interesować się telefonami z 1 GB. To prawda, że sporo gier wymaga jedynie 512, ale jeżeli idziemy w jakość (a nie ilość) trzeba postawić na 1 GB ramu.

Jeżeli nie jest się amatorem gier i wystarczy jakiś "time killer" w poczekalni przychodni to 512 ram wystarczy.

Mam 820, bateria do 4 dni (same sms), z totalną zabawą pewnie bym musiał wieczorem ładować, 720 ma lepsza baterię, z opinii do 1,5 dnia katując ją wytrzymuje. 720 ma gorila glass (chyba 2). 

Mi do gustu interfejs androida nie przypadł akurat, za bardzo ścinał (to były "samsungi" więc wiadomo nakładki, innych nie porównywałem). Na WP nie ujrzałem laga, jedyne co to czasami (bardzo rzadko) na aplikacjach jest pasek postępu ładowania do 3 sekund najdłużej mi się trafiło. Aparat odpala się bez zająknięcia (ostatnio wydano nową wersję oprogramowania, pełna kontrola iso, czasu, ostrości + bajery nokii).

Gry są, może nie aż tak wiele jak na androida, ale coś się znajdzie to samo z aplikacjami, większość podstawowych jest (wszystko zależy też od tego co potrzebujesz). Wadą do gier może być 512MB ram w 720.

Aplikacje szybko się pobierają na WP jak z wifi korzystam (nie mam porównania z andkiem, ale dla mnie jest wystarczające).

Przeglądarka IE też dobrze chodzi (nie wiem tylko jak z flashem jest, mi nie był potrzebny).

Aktualizacje zapewnione do 2016, bodajże w styczniu ma być GDR3, a przewidywane na połowę 2014 WP8.1.

Jak masz możliwość idz do media markt czy podobnego i poproś o odpalenie telefonów, porównanie na żywo mnie akurat skusiło do nokii.

Kierując się opiniami jestem bardziej skłonny do wyboru telefonu z sytemem Windows Phone.Trochę odstrasza mnie wygląd lumii,nie to,że mi się nie podoba,bo fajnie wykonana itp. no ale to nie to :/ Szukałbym czegoś podobnego ale z lepszym designem np.HTC Windows Phone 8X.
Co o tym sądzicie?

Wszyscy doradzają L720 - mają rację. Jest to najlepszy wybór w tym przedziale cenowym. Gry także będą płynnie działały na 512MB - nie jest prawdą co pisał ktoś wyżej, o braku jakości z grania - wystarczy spojrzeć na gameplaye z Lumii 520 - modern combat 4 i inne śmigają tak płynnie jak trzeba.

Z drugiej strony jeśli nie podoba Ci się design Lumi, to mało prawdopodobne jest, że w końcu się do niej przekonasz - masz po prostu inny gust i podoba Ci się co innego, więc zawsze Lumia będzie uwierała wyglądem. Dlatego znajdź sobie Samsunga Ativ S, bądź HTC 8S i wtedy dopasujesz design pod siebie kosztem jakości wykonania. Coś za coś.

Edytowane przez rysiooo

Dziękuję za rady na pewno coś wybiorę.

Sorki,że odświeżam,ale potrzebuje jeszcze jednej rady :)
Miałem już kupować tą 820:

http://allegro.pl/jak-nowa-lumia-820-gw-uchwyt-samochodowy-i3811863850.html

ale zauważyłem,że dokładając ze 100zł mogę kupić 920 z gw.

http://allegro.pl/nokia-lumia-920-nowa-z-gwarancja-i3838454341.html

Lepiej dołożyć to 80zł i brać 920?