iDaft 995 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Piszesz, jakbyś tego nie wiedział. Co z tego, że ma zagęszczenie pikseli dużo mniejsze od iPhona 4, skoro plastyką mało się różnią? Z tymi pikselami na cal, to jest tak, że aby były niezauważalne dla oka musi ich być co najmniej 300. A ani HP Omni 10 (224ppi), Acer W4 (189ppi), Venue 11 Pro (204ppi), Yoga 2 Pro (276ppi) nie mają tyle. Dlatego dyskutowanie na ten temat jest praktycznie pozbawione sensu. I podam jeszcze jeden przykład - Lenovo Yoga 13 ma zaledwie 138ppi, a na żywo pracuje się na nim świetnie. A wiesz ile to ma iPad Air? 264 ppi! Taki świetny wynik? No chyba nie, bo przecież z 5cm widać piksele! Tym czasem najsłabszy obecnie sprzedawany iPhone ma aż 330 ppi! Olaboga, a iPad Mini (ten z retiną) 326ppi! To znaczy, że jesteśmy skazani na jabłka, bo urządzenia, które mają ponad 2 razy mniej pikselków/cal szkodą nam i nie da się na nich pracować! Edytowane 6 Stycznia 2014 przez iDaft Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Hehe Ty dalej swoje, to ja jeszcze na sam koniec taki pierwszy lepszy test porównania T100 do iPada 3 http://antyweb.pl/asus-t100-w-porownaniu-do-chromebooka-i-ipada-czyli-komentarz-do-recenzji-tomasza/ Największą różnice widać gdy korzystamy z samego tabletu, bez klawiatury – wówczas ekran trzymamy bliżej oczu oraz skupiamy się na czytaniu tekstu, zwłaszcza w układzie pionowym. Wówczas piksele zaczynają być widoczne, a nieduże litery składają się z niewystarczającej ich ilości, co przekłada się na trochę nierówne krawędzie. W przypadku czytania większej ilości tekstu ekran iPada jest wyraźnie bardziej komfortowy. Dlatego, jeżeli czytasz duże ilości tekstu w przypadku WWW i nie masz potrzeb związanych z wykorzystaniem możliwości Windows, iPad będzie lepszym wyborem. Chyba tylko ktoś kto ma problemy ze wzrokiem nie będzie widzieć pikseli przy takim zagęszczeniu jakie ma T100 korzystając z tabletu trzymając go w niedalekiej odległości od oczu. Ja nie mówię ze się z tego nie da korzystać ale na pewno nie jest to wartość na tyle wysoka aby ekran dawał pełne zadowolenie z użytkowania, tym bardziej dla osoby który dłuższy czas korzystała z Retiny i jest na to bardziej wyczulona. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Kuź... no nie mogę, na ile trzeba być ślepym, aby trzymać tak blisko tablet, żeby zauważyć pojedyncze piksele. Jestem krótkowidzem, ale przy czytaniu książki trzymam w odległości nie mniejszej, niż 35cm, bo inaczej się nie da czytać. Pojedyncze piksele widać z 10cm, ale ja nawet bez soczewek nie dam rady tak blisko. Korzystał chyba z każdego urządzenia na Retinie... Edytowane 6 Stycznia 2014 przez iDaft Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Nie wiem zapytaj recenzenta, ja widzę tak samo jak i on, ja sie z kolei spytam na ile trzeba być ślepym żeby tego nie widzieć. Dostrzegasz różnice ? http://img593.imageshack.us/img593/2130/77eo.jpg Dobra kończmy ten offtopic, z mojej strony to wszystko w temacie, każdy kto czytał niech wyciągnie wnioski przejedzie sie do marketu i porówna sobie ekrany jeden przy drugim. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Dostrzegasz różnice ? Przecież to jest to, o czym Ci mówiłem. Zdjęcie z 10cm, a nawet bliżej. Co wnosi do tematu? Powtórzyłeś jedynie moje słowa. Nikt z takiej odległości nie przegląda tabletu, chyba że jest ślepy. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez iDaft Cytuj Link to post Share on other sites
marcin0218 3 Napisano 6 Marca 2014 Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Powodzenia w dotykaniu X zamykającego okienko w Windows na rodzielczości 3200x1800 na 10" ahahah Edytowane 6 Marca 2014 przez marcin0218 Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 6 Marca 2014 Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Marcin - to aqrat nie problem powiększasz ikony i po zawodach. Kończąć kłótnię pewna minimalna gęstość jest potrzebna, ale nie nalezy przesadzać w drugą stronę po wyrzej pewnej gęstości nie widać róznicy. Cytuj Link to post Share on other sites
marcin0218 3 Napisano 7 Marca 2014 Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) Ale jaki jest sens powiekszania ikon? Po to taka rozdzialka by na pulpicie bylo wiecej ikon itp. Zreszta nie wazne. Nie chce sie klocic. Moja dziewczyna ma t100 i obraz jak dla mnie super ladny. a zmieniajac temat. Czy ktos ma moze toshibe encore 8? Jezeli tak to prosze o podzielenie sie swoimi wrazeniami. Bo szukam tabletu ale koniecznie z windows 8.1 i nie musi miec 10" czytalem test tosi i della 8" . Dell niby lepszy dzwiek i jasnienszy ekran i 64. ale za to toshiba nie ma prolemow jak sie podlaczy do niej zewnetrzny dysk drukarke itp. I w cenie 1099 czyli 200 zl taniej od della mozna w xkom kupic z pokrowcem rysikiem i 32 gb karta pamieci. Tylko to 8" mnie zastanawia. Z jednej strony sa kafelki w windows no ale czasem sie zajrzy na dysk itp i jak to wyglada? Bo na zywo nie widzialem niestety. Edytowane 7 Marca 2014 przez marcin0218 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts