wirher 112 Napisano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Tabalan - a widziales moze jakies testy porównania jak to wypada w porównaniu do Z3740 bez D ? wirher - ja tez tak mówiłem dopóki nie widzialem na własne oczy różnicy miedzy iPadami z Retiną i bez. Nie zarzucaj mi, że nie widziałem iPada z retiną - taka różnica jest za mała, żebym ochoczo wyciągał pieniądze z portfela. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Widziec moze widziales, ale nie porównywałeś ze zwykłym bo byś nie pisał ze jest mała różnica. Ravir - dzięki za info, tez tak myślę ze akurat trafiła im sie taka sztuka. EDIT: Panowie a co myślicie o Acer Iconia W4, specyfikacja lepsza jak u Della Venue 8 Pro, posiada matryce IPS, proc Z3740 bez D, głośniczki stereo (choć piszą ze gorzej grają niz mono w Dellu tzn chyba ciszej), waga 415g, i co ważne posiada wyjscie micro-HDMI, wiem Tośka Encore tez posiada micro-HDMI ale tam matryca jest cienka HFFS ze słabszymi kątami, nasyceniem, kontrastem, czernią. ---- Mam pytanie jeszcze do kolegi Ravir Sprawdzałeś może wyjście HDMI w swoim Dellu Venue 11 Pro ? tzn czy możesz ustawić tak aby sklonować obraz z ekranu tabletu i wyświetlić go na ekranie TV tak aby był sklonowany 1:1, nie jako dodatkowy drugi ekran ? Bo z tego co wyszukałem w modelach 8'' jest to zablokowane tzw. screen mirroring, czyli nie da się tak ustawić aby był klon na obu ekranach naraz. Drugie pytanie trudniejsze miałeś moze możliwość sprawdzenia czy ten układ w tablecie Haswell jest w stanie wypuścić po wyjściu HDMI bitstream do amplitunera formatów dźwięku typu DTS-HD, DolbyTrueHD z płyt Blu-Ray ? Jesli nie jest w stanie poradzić sobie z wypuszczeniem bitstream to czy jest chociaż zgodny z PAP (Protected Audio Path) tak aby był w stanie dekodować LPCM bez resamplingu do 16bitów w programach do odtwarzania płyt Blu-Ray. Z góry dzięki. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Acer Icona W4 - ma wersję Z3740D - na swojej stronie podaja, ze ma pamięć typu LPDDR3-1066 - a tą pamięć mają modele z "D" na końcu więc ktoś nie dopisał D w oznaczeniu procesora. Modele Z37x0 bez D mają pamięc typu DDR3L-1333 Róznica wynosi w maksymalnej przepustowości D ma 10 GB/s a "bez D" ma 16 GB/s - ale ważna PYTANIE : jak szybkie moduły zastosował producent - bo jakoś watpię by w budżetowych tabletach montowano najszybsze pamięci. Wydajność podejżewam, że będzie podobna. Venue 8 Pro ma lepszy ekran niż W4 - IPS vs Active Matrix TFT, z drugiej strony Venue 8 Pro nie ma łącza HDMI. W Dell Venue 8 Por jak i w Venue 11 Pro - mozna ustawić dowonie ekrany, ja w moim moge miec klonownaie lub dwa oddzielne pulpity, podobnie jest w Venue 8 Pro - co widac na filmiku, w którym facet podłączył Venue 8 Por do 4 monitorów tworzących jeden pulpit a drugi był na samym tablecie. W Moim Venue 11 Pro mam HDMI i nie ma kłopotów z podlączaniem monitorów - w tego co mówi mój znajomy - który ma Venue 8 Pro - też mu działa. Ja podłączylem mojego Venue 11 pro do ampli Denona po HDMI własnie - z Denona szlo na Plazmę, BRRip szedl bez kłopotu dźwięk miałem przestrzenny ale dokladnie jaki to nie pamiętam. Jeśli chodzi o zabezpieczenia nie miałem kłopotu - wszystko działało. Jak będe miał więcej czasu to postaram się zbadać spawę dokąłdnie - BRRip'a wrzuciłem na chwilę by sprawdzić czy dziala i płynnie dekoduje - dziala płynnie więc go wywaliłem - szkoda mi miejsca niby to 128 GB - ale. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Ravir - no co Ty przeciez Iconia W4 ma juz matryce IPS, to nie W3 gdzie fakt była marna TN procesor tez jest Z3740 bez D zobacz http://liliputing.com/2013/09/more-evidence-of-new-upcoming-arm-based-chromebooks.html no i jest micro-HDMI. Co do przepustowości pamieci to fakt nie wiadomo co tam dali jakie kostki, przydałby sie jakies testy porównanie ich wydajności np. w SiSoft Sandra z Dellem Venue 8 Pro. Mi chodzi czy jak podepniesz tablet przez ampli czy bezpośrednio do TV, to czy masz możliwość wyboru sklonowania obrazu, tak zeby obrazy były te same zarówno na ekranie tabletu jak i TV. Co do dźwięku z BDRipów to raczej odpadają no chyba ze to 1:1 ISO płyty, bo zapewne tam nie masz formatów dźwięku HD tylko Dolby Digital, DTS core, mi chodzi o formaty HD które są tylko z reguły na płytach Blu-Ray. Do ich odtworzenia to tylko soft typu Total Media Theatre 5,6, czy najnowszy PoweDVD. Super postaraj sie sprawdzić jeśli masz oczywiście taką możliwość i odpowiedni soft np. z jakaś ścieżką dźwiękową w formacie wielokanałowym DolbyTrueHD 5.1, 7.1, czy DTS-HD 5.1, 7.1, z próbkowaniem 96kHz, 24bit, czy na wyświetlaczu amplitunera wyświetli dany format np. Dolby TrueHD wtedy oznaczałoby to ze działa bitstream po HDMI. Ale mówię tylko na dedykowanych programach do odtwarzania płyt Blu-Ray nie jakieś tam jak to niektórzy VLC i inne wynalazki bo to się nie nadaje na odtwarzanie Blu-Ray'a np. z ISO. Jesli taki tablet byłby w stanie wypuszczać bitstream do amplitunera, lub chociaz obsługiwał PAP czyli dekodował dzwiek do LPCM bez resamplingu do 16 bit na programach do odtwarzania Blu-Ray'a (TMT5,6 PDVD) to moze śmiało zastąpić w pełni każdy komputer typu HTPC, tym bardziej Venue 11 Pro z tą stacją dokującą. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Tu piszą, że W4 ma inny ekran - chyba, że to inny model. A to w końcu oficjalna strona. http://www.acer.com.sg/ac/en/SG/content/model-datasheet/NT.L31SG.001 Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) No piszą nie pełne info o wyświetlaczu w specyfikacji, z kolei nad specyfikacją podają: Active Matrix TFT Colour LCD - In - plane Switching (IPS) Technology http://www.acer.co.in/ac/en/IN/content/model-datasheet/NT.L31SI.004 Wagę tez podali w przybliżeniu 430g, a tak na prawdę to 415g, pewnie dane podali jeszcze w czasie projektowania urządzenia Edytowane 4 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
Tabalan 348 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 LCD - to chyba jasne TFT - metoda produkcji IPS - metoda wyświetlania obrazu Zdecydowana większość wyświetlaczy to jest TFT, z tym że TFT samo w sobie jest negatywnie postrzegane. dlatego też LG pisze tylko IPS (domyślnie jest to TFT). "Najgorszym" rodzajem TFT jest TN (budżetówki), dosyć popularne jest też VA, które (o ile się nie mylę) na potęgę używa Sony w swoich smartfonach. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Tu jeszcze potwierdzenie ze Iconia W4 ma IPS http://us.acer.com/ac/en/US/content/series/iconiaw4 Czyli reasumując zalety Acera Iconia W4 nad Dell Venue 8 Pro to: - lepszy teoretycznie procesor Z3740 (Dell Z3740D) - wyjście micro-HDMI - przycisk Start pod ekranem (Dell na krawędzi) - głośniki stereo (Dell mono, choć prawdopodobnie gra i tak głośniej) - przednia kamerka 2Mpx (Dell 1.2Mpx) ----------------------------------------------------------------------------------------- Teraz trochę info na temat zagęszczenia pikseli na cal w tabletach od najwyższego współczynnika: iPad mini 2 - 324 PPI (IPS) iPad Air - 264 PPI (IPS) HP Omni 10 - 224 PPI (HFFS) Dell Venue 11 Pro - 204 PPI (IPS) Dell Venue 8 Pro - 189 PPI (IPS) Acer Iconia W4 - 189 PPI (IPS) Lenovo Miix 2 - 189 PPI (IPS) Toshiba Encore - 189 PPI (HFFS) Asus Transformer T100 - 155 PPI (IPS) Edytowane 5 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Zobaczymy ile będzie kosztował - jak ma IPS to jest to postęp - bo W3 miała fatalny ekran. No i może w końcu doczekamy się ich w Polsce - bo na dziś to mamy Venue 8 Pro, Tośkę Encore i Transformersa T10 - Venue 11 Pro nie liczę bo cena jest taka, ze mocno wątpię by zwykli ludzie je kupowali Rok 2014 będzie rokiem tabletow z Intel Atom Bay Trail co bardzo mnie cieszy. Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Czekam aż w tych tabletach zasiądzie i7 z niskim TDP, coś jak Yoga, ale za 2x mniejsze pieniądze. W sumie, to jakby porównać Yogę 11 z i5 do Aira 128GB, to i tak wybrałbym Lenovo, ale cena trochę nie teges. T100 mi się piekielnie podoba, ale chyba prędko zmienię na http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-ideapad-yoga-11s-i5-3339y-4gb-128gb-w8-srebrny.bhtml. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez iDaft Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) IDaft - to jakbym miał juz kupować coś takiego jak Yoga, to tylko i wyłącznie model Yoga 2 Pro z ekranem o rozdzielczości 3200x1800. http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/ideapad/yoga/yoga-2-pro/ Poza tym co tu równać Yoge 11 która waży 1,35kg do iPada Air o wadze 460g to zupełnie inne urządzenia pod inne potrzeby, zastosowanie. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Boże, co Wy macie z tą rozdzielczością... Rozumiem, że dla grafika ok, ale mieć, bo mogę się pochwalić lub wygląda fajnie na papierze, to nieporozumienie. 13" na tablet, to też masakra. Fajne jedynie do domu, a do domu to chyba lepszy lap jest. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez iDaft Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Tobie jak widać to bez różnicy, wielu robi ogromną różnicę. Dalej nie rozumiesz ze to nie jest fajne tylko na papierze ale to bardzo widać, zupełnie inna klasa wyświetlacza, ostrości wyświetlanego obrazu. Równasz marne 1366x768 na 11'' do 3200x1800 na 13,3'' który daje obraz ostry jak brzytwa, proszę Cię nie osłabiaj mnie. Posłuchaj pierwszą lepszą recenzje użytkownika o ekranie z dużym PPI, oglądaj od 1:45 Poza tym nie tak wielkość przekątna jak waga urządzenia ma tu głównie znaczenie, jak już mówimy o Lenovo Yoga 11 i Yoga 2 Pro to ani jeden ani drugi to nie są tablety tylko ultrabooki z możliwością pracy po odpowiednim złożeniu jak tablet. Oba urządzenia ważą niemal tyle samo a ten drugi oferuję dodatkowo większy ekran o nieporównywalnie lepszej ostrości jakości przy podobnej wadze, wybór oczywisty. Tak przy okazji, dostępny pod koniec stycznia, 1399 za wariant ponoć 32GB Edytowane 5 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Nie wiem, czy żeś głuchy czy głupi, ale zrozum jedno. Do cholery jasnej, że nie neguję tego, iż nie widać różnicy, a uświadamiam Ci, że 1366x768 wystarczy i nie trzeba Uber Hiper 4K, aby wygodnie i komfortowo korzystać z tabletu. Używałem MacBooka Pro, fajfonów, ajpodów, ajmaków i ajpadów. Z Retiną czy bez, jak nie masz obok siebie porównania, to ciężko zauważyć różnice. Ale Ty dalej jak słup, odpierasz sprzeczne z Twą ideą racje. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Wystarczy zależy jak dla kogo, jednemu to wystarcza a nawet mniej innemu nie, ten kto jest mniej wymagający i nie miał doczynienia z niczym lepszym to i z mniejszej będzie zadowolony. Poza tym piszesz straszne głupoty jakoby taka rozdzielczość wysoka w tablecie była odpowiednia tylko dla grafika, większej głupoty dawno nie słyszałem, czy tez w celu pochwalenia się (chyba Ty ja już wyrosłem nie ten wiek) czy tez wygląda fajnie na papierze 13 calowy tablet to wcale nie jest głupota wszystko zależy kto co potrzebuje i do czego, tablet zawsze będzie lżejszy od laptopa, Apple coś takiego właśnie szykuje, Panasonic zaprezentował nawet większy 20 calowy tablet z rozdzielczością 4K. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
Kiciuk 45 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 PeterMac tak brniesz z tą rozdzielczościa tylko że żeby obsłużyć większą rozdzielczość trzeba mocniejszego gpu a to tylko marne atomy Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Kiciuk - Atomy Bay Trail mają wydajność graficzną na poziomie Nvidii 7800GT - więc nie marne. Spokojnie dały by radę. Problemem jest CENA wyświetlacza - iPady sa potwornie drogie między innymi przez to. Po za tym nie ma sensu przesadzać - po wyżej 200 ppi w normalnym użytkowaniu nie ma większych róznic. A ładowanie do 8 calowca takich rozdzielczości to ansurd, nawet w 10 clach to nie potrzebne. Wystarczy by było powyrzej 200 ppi - nie trzeba więcej. Ale rozumiem wyścieg cyferkowy - skończył się na MegaPixele w aparatach zaczyna się w ekranach. PeterMac - wersja z 32GB kosztuje 1399 zł w USA wycenili ją na 329.99$ - zaś wesja z 64 GB została wyceniona na 379.99 $ - a to drogo, nawet bardzo. Jednak Venue 8 Pro wydaje mi się lepszym wyborem, może nie ma HDMI, może jest trochę wolniejszy - ale jest o 100 zł TAŃSZY i ma więcej pamięci bo 64 GB Wolę mieć więcej miejsca - bo go nie rozszerzę - a HDMI to sobie podepnę via dok lub USB. Podejżewam, ze większość kupi jednak Venue 8 Pro - tańszy, wiecej pamięci - no i jest wersja w modemem 3G - W4 z 64GB i modemem będzie pewnie z 2000 zł kosztować - a to przesada jak na 8 calowy tablet. A nieoficjalnych doniesień wynika, ze Venue 8 Pro z modemem ma kosztowac w okolicach 1500 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Tabalan 348 Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Wersja z 3G ma dopiero wyjść, puki co jest tylko w karcie produktu. Co do ceny tego Acera to jest to chyba cena sugerowana, rzeczywista może być niższa. Jestem ciekaw jak się sprawdzi wyświetlacz tego W4. Co do procków - realnej różnicy między Z3740D i Z3740 nie zauważysz. Różnica mogłaby między Z3740 a Z3770. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Kiciuk - nie gadaj bo te procki/gpu spokojnie dają sobie radę nawet z 2560x1600, zobacz Fujitsu STYLISTIC Q584, wprawdzie to Z3770, to Z3740 z 1080p to bez problemu, zresztą GPU czy to w Z3740 czy Z3770 są niemal o tej samej wydajności i stosowanie matryc o niskiej rozdzielczości to tylko kwestia kosztów. Ravir - powyżej 200 PPI zgoda, ale coś pokroju 150PPI uważam za zbyt niską wartość jak na tablet z którego miałbym czerpać przyjemność z użytkowania wpatrywania się w niego, nie mówiąc o pokryciu gamutu przez te wyświetlacze, niestety ale tutaj znowu iPad jest nie do przebicia. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Ravir - powyżej 200 PPI zgoda, ale coś pokroju 150PPI uważam za zbyt niską wartość jak na tablet z którego miałbym czerpać przyjemność z użytkowania wpatrywania się w niego, nie mówiąc o pokryciu gamutu przez te wyświetlacze, niestety ale tutaj znowu iPad jest nie do przebicia. Weź Ty zajdź do najbliższego Euro, zobacz tego T100 na żywo i potem się wypowiadaj. Amen. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Lenovo zapowiedział na CES rewelacyjnie zapowiadający się tablet, http://www.tabletmaniak.pl/126762/lenovo-thinkpad-8-oficjalnie/ Jak dla mnie bajka. Juz go chce Edytowane 6 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 I taki jest z Tobą problem. Patrzysz na zagęszczenie pikseli, rozdzielczość, a nie plastykę. Błędne założenie. Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 I po co ten post wyżej ? co on ma wnosić do tematu ? dobrze ze z Tobą nie ma problemu i jesteś zadowolony z posiadanego tabletu. Amen. Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 A co ma wnosić Twój post o nowym Lenovo? Jak Ty myślisz, że iPad dzięki rozdzielczości ma taką świetną plastykę i kąty widzenia, to jest w wielkim błędzie. Owszem, wysoka rozdziałka przeważnie idzie w parze z jakością, lecz nie jest to od siebie zależne. Przykładem może być wyświetlacz Xperii Z, który mimo tego, że ma 441ppi, to nadal jest to TFT i jakościowo iPhone 4 go kładzie na kolana (rozdzielczość ekranu to "jedyne" 960x640). Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) A czy Ty myślisz ze ja tego nie wiem ? dobrze wiem ze wysokie zagęszczenie to jeszcze nie wszystko, ale to jeden z czynników który buduje bardzo dobrej jakości ostry obraz na matrycy i na pewno rozdzielczość w twoim T100 jest za niska żeby można było mówić o świetnym wyświetlaczu, a ja takiego szukam po przesiadce z Retiny rozumiesz juz ? Jak brakuje wysokiego zagęszczenia to nawet najlepsza plastyka obrazu jak to nazwałeś nie pomoże jeśli chodzi o ostrość. A po za tym TFT to jeszcze nic nie mówi to nie rodzaj matrycy, dobrze znam temat wyświetlacza Xperi Z gdzie miała fakt słabe kąty w przeciwieństwie to wyświetlacza w Xperi Tablet Z. Ty wiesz swoje, ja swoje i niech tak zostanie okey. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez PeterMac Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts