Dragustus 0 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Hey. W tym temacie chciałbym się was zapytać o wybór tabletu w kwocie ~1500 zł. Zanim napisałem ten temat przeczytałem wiele innych w tym dziale lecz nic nie mogłem dla siebie znaleźć i nie spełniało wymagań. Wklejona formułka : mój budżet - jak w temacie ~1500 zł gdzie i jak zamierzam dokonać zakupu - Prawdopodobnie wysyłka do Wrocławia, sklep internetowy, dowolne nówka czy używka - Nowy tablet preferowany rozmiar wyświetlacza - Dowolny (może być ~ 7", 8", 11") preferowany system mobilny - Windows 8 ewentualnie może być Android (jeżeli ten z Windowsem nie będzie spełniał wymagań do czego będę używać urządzenia - Internet, gry moje najważniejsze wymagania - Windows, 3G/Lte (byle była opcja włożenia karty), miłe by było gdyby była możliwość dokupienia rysika (lub w zestawie) rodzaj połączenia z internetem - 3G/Lte , miło by było z WiFi dwuzakresowym 5Ghz Formułka wypełniona, a teraz coś od siebie: -Tablet używany w szkole w której są 2 punkty dostępu więc nie działa wszędzie (dlatego dobre WiFi oraz możliwość 3G/Lte. -Gdyby był to android potrzebował bym Flasha ( w przypadku Windows można po prostu zainstalować), -Musi być jak najbardziej wydajny (Windows - chciałbym pograć w OSU! gdyby dało radę) - Pamięć - gdy jest na Windowsie 32 GB to za mało (system z 15 GB) 64 GBpasuje, no chyba że jest możliwość karty micro SD (najlepiej by było te 64 GB z możliwością rozszerzenia), na androidzie po prostu starczy 32 GB (ew. 16GB + micro SD), - Bateria - powinien wytrzymać około dnia (parę godzin używania i koniec), ładuje urządzenia co dziennie na noc więc to nie problem . - Ekran - Na Windows raczej Full HD w tej cenie nie będzie, ale gdyby android to jak najbardziej - Aparat - byle był, i tak tego używać często nie będę. Moje propozycje :\ Android - Nexus 7 2013 (ten najlepszy Lte 32GB) Windows - Ktoś na forum pisał dużo razy o Dell Venue 8 Pro - tylko nie mogłem znaleźć wersji z 3G Tylko to mi się wydaje na wstęp odpowiednie. Mam nadzieję że pomożecie Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Dragustus Cytuj Link to post Share on other sites
anhus 99 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Nie wiem, czy pomogę, ale z 2 miesiące temu brat kumpla kupił Asusa Vivo Tab. On go używa głównie do neta. Rozmawiałem z nim jakoś ostatnio i mówił, że wybór dobry. Poczytaj i może coś pomoże. Jedno co mówił, to że dosyć dobrze trzyma mu bateryjka. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Ravir 631 Napisano 27 Grudnia 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Dell Venue 8 Pro ma 64 GB, ale nie ma modemu, podobnie jak 8 calowa Tośka Encore z 32GB oraz Asus Book T100. Jedynym na dziś jest Dell Venue 11 Pro - ALE - to segment biznesowy i wersja z 64GB dysku SSD oraz modemem 3G to wydatek powyżej 3000 zł. Ja za wersję z Core i3, 128GB SSD oraz Modem 3G zapłaciłem 3800 zł. RADZĘ poczekać - na 100% pojawią sie w nowym roku modele z modememi - Asus zapowiada wersję z modemem, Acer z swoim Iconia W4 też, mało wiadomo o HP Omni 10, ale też podobno ma być opcja z modemem 3G/LTE. Na pewno też tablet z Atomem Bay Trail i Win8 jest 1000x lepszy od Androida - jest wszechstronniejszy a co najważniejsze Windows 8 będzie miał pewne wsparcie przez ładnych parę lat - Android? Cóż, jak za rok dostaniemy nową wersję to będziemy mieli farta, bo za dwa lata to na 1000% nie dostaniemy nowej wersji. A Windows to spokojnie. Ja bym poczekał - w 1 kwartale 2014 szykuje sie wysyp tabletów na Bay Trail - i są zapowiedzi tabletów z modemami. Cytuj Link to post Share on other sites
Dragustus 0 Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Dzięki za radę Ravir. Poczekam i może coś się jeszcze w tym czasie dozbiera Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Ja radzę Tobie zainteresować się bardziej Asusem T100. Za 1599zl (z dyskiem HDD 500Gb) praktycznie nie ma sie do czego przyczepić, można oczekiwać jedynie wiekszej wydajności, ale ta i tak bije konkurencje ( zresztą jaką konkurencje? Acera? Microsoft? ). GRID 2, F1 2013, FIFA 14, Starcraft 2, Torchlight, Diablo III i wiele gier idą na niskich ustawieniach, co jest wrecz sukcesem Asusa w tej klasie cenowej tabletow. Możesz sobie budować imperium w Cywilizacji jadąc autobusem, podczas gdy inni tabletomaniacy strzelaja ptakami w jakieś zielone świnki. Tak mnie zainteresował na premierze, że jutro jadę po niego do sklepu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
yeeezooo 0 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Ja radzę Tobie zainteresować się bardziej Asusem T100. Za 1599zl (z dyskiem HDD 500Gb) praktycznie nie ma sie do czego przyczepić, można oczekiwać jedynie wiekszej wydajności, ale ta i tak bije konkurencje ( zresztą jaką konkurencje? Acera? Microsoft? ). GRID 2, F1 2013, FIFA 14, Starcraft 2, Torchlight, Diablo III i wiele gier idą na niskich ustawieniach, co jest wrecz sukcesem Asusa w tej klasie cenowej tabletow. Możesz sobie budować imperium w Cywilizacji jadąc autobusem, podczas gdy inni tabletomaniacy strzelaja ptakami w jakieś zielone świnki. Tak mnie zainteresował na premierze, że jutro jadę po niego do sklepu. Liczymy więc na recenzję Mnie inetresuje czy jeśli w tym tablecie masz pamięć wew. flash np: 32BG do tego dołożysz kartę sd i jeszcze ten hdd 500GB to czy przy instalacji możesz wybierać gdzie ma to być zainstalowane na której pamięci masowej proszę o sprawdzenie tego. Cytuj Link to post Share on other sites
Dragustus 0 Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 yeeezooo to jest na Windowsie czyli po prostu odtworzy ci się jako nowy dysk w "mój komputer" Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Dokładnie, masz zapewne dwie/trzy patrycje : OS na SSD i dwie bądź jedna na HDD. Recka jak będzie, to jakąś mini, bo Asus miał przysłać do testów, ale obecnie na wystawach jego sprzęty w większości zostały. Poza tym zajmuje sie raczej audio. Co jest bardzo fajne - to jest full Windows 8.1, a nie RT. Cytuj Link to post Share on other sites
Kiciuk 45 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 -Musi być jak najbardziej wydajny (Windows - chciałbym pograć w OSU! gdyby dało radę) Dobry pomysł sam też myślałem nad tabletem do pogrania w osu! na dotyku zupełnie inaczej się gra Z integr intela ta z celerona B815 daje sobie rade z osu na lapku wyciagałem coś około ~350FPS-ów Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Mogę sprawdzić czy pójdzie, ale nie powinno być problemów na takiej rozdziałce. Cytuj Link to post Share on other sites
Kiciuk 45 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Fajnie by było jakbyś to zrobił. W ustawieniach osu! można zaznaczyć żeby wyświetlał licznik fpsów. Mapka napewno się przyda jeżeli nie chcesz sobie zakładać konta na osu.ppy.sh to łap mapkę z mojego skydriva: http://sdrv.ms/1g9F7dc (instalacja przez 2-klik) Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Kiciuk Cytuj Link to post Share on other sites
Dragustus 0 Napisano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 A jeszcze do tego co napisał iDaft - tablet który zapropownowałeś nie spełnia 1 ważnego wymagania - 3g. Niby da się do stacji na usb lecz to nie to samo bo nie zawsze bym korzystał z niej + miec takiego wystającego drongala z tabletu to nie to samo :< Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 No to się pochwalę :-) Ten post piszę już z nowego nabytku i muszę powiedzieć, że już nigdy nie spojrzę na iPada czy jakiegokolwiek tableta na androidzie. Szybkość działania tego Asusa jest powalająca, nigdy czegoś takiego nie uświadczyłem nigdy na iPhonie czy SGSie, nawet po custom rormach i JB każda z tych platform może się jedynie wstydzić. Piszę ten post, cofnę się do kafelków, potem do pulpitu, a na końcu zdążę w tle aktywować Office'a (dołączony gratisowo do T100) bez żadnej zwiechy i mikro przycięcia. Bardzo mocno rozważałem iPada Air, ale teraz patrzę, że nie ma to w ogóle sensu, bo każde jabłko to przy nim zabawka. Dość długo siedziałem na 1, 2 i 3 generacji i na żadną w tej chwili nie zamieniłbym się. Po pierwsze, sam komfort i możliwości, a po drugie ~510GB na dane! Klawiatura jest świetnym dopełnieniem, bo np. teraz jedną ręką piszę post, a drugą przesuwam po stronie. Ja mam jednak trochę duże, lecz chude palce i widzę, że muszę się przyzwyczaić do wielkości klawiszy. I nie sądziłem, że kiedyś to powiem, ale Internet Explorer świetnie się sprawdza. Mam tak jakby dwie wersje - jedną wybiera się w interfejsie metro, a drugą na pulpicie. Pierwsza jest przyjemniejsza i ewidentnie pod dotyk, bo nawet po maksymalnym powiększeniu (gdy 5 wyrazów jest na cały ekran), nie traci na rozdzielczości. Tak ogólnie mogę się przyczepić jedynie do zastosowanej ładowarki - microUSB strasznie wydłuża czas ładowania, a i tak sama ładowarka jest powiększona do 5V. No i z wad troszkę waga wersji z dyskiem HDD - sam tablet waży >600gram, lecz z dokiem ponad kilo. Cytuj Link to post Share on other sites
Kiciuk 45 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 iDaft wiadomo android przy windowsie i linuxie to wciąż zabawka. Wydajność tego atoma jak możesz zweryfikuj czy daje sobie rade z fimami HD 720P MKV(h264 AAC) na apu e-300 niestety widziałem pokazy slajdów poprzez brak akceleracji GPU Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Filmy nawet w 1080p idą, choć sam wyświetlacz to jedyne 720p. Ktoś pytał o OSU. Ja osobiście nie lubię takich gier i nie umiem w nie grać, ale nawet na dotyku idzie w super prędkości (podejrzewam, że przekracza 100fps i to spokojnie). Z innych gier, to na razie tylko AaaaaAAaaaAaaa for the Awesome zainstalowałem i nie ma problemu z płynnością. Cytuj Link to post Share on other sites
Kiciuk 45 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 100FPSów to mało :E rozsądne granie to minimum 250 W opcjach>grafika>Pokaż licznik fpsów Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Lol, matryca w prawie każdym lapku nie przekracza 60Hz. Nie widać różnicy pomiędzy 100 a 150fps, a co dopiero 100 a 250. Już znalazłem dobrą stronę tej klawiaturki - trzymając w obu dłoniach mogę swobodnie pisać. Fps prezentuje się następująco: - 175fps w menu - ~220fps po 4 sek gry i się utrzymuje Cytuj Link to post Share on other sites
Kiciuk 45 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Czyli źle nie jest jeżeli włączone są sharedy i wszystkie efekty mimo tych 60HZ widać różnice jak mam 60 a 120FPsów nie wiem jak to możliwe :E Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Włączyłem właśnie ograniczenie do 100fps i nie widzę różnicy. Tablet z Win8 to jest rzecz genialna... Cytuj Link to post Share on other sites
yeeezooo 0 Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 IDaft a wrzuć może zrzut ekranu jak widać dyski w systemie. I napisz jak się zachowa system jak zainstalujesz apke na hdd i wypniesz z doka tableta i byś chciał tą apkę odpalić. Napisz ile masz pamięci flash w tablecie i czy masz np: dodatkową kartę SD? Cytuj Link to post Share on other sites
Kiciuk 45 Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 a jak się ma zachować ? wywali pewnie że nie odnaleziono elementu Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Dostaniesz komunikat o nie możności znalezienia aplikacji - dokładnie tak jak w stacjonarnym komputerze. W końcu to ten sam Windows. I tu wychodzi róznica między tanimi tabletami a segmentem biznesowym - ja w moim Venue 11 Pro mam Dysk SSD - po pierwsze to normalny SSD z normalnym Serial ATA, po drugie mogę go wymienić na większy. Mam 128 GB ale są dostępne 256GB i 512 GB - a każdy dysk SSD w formacie mSATA ruszy. To + mozliwość wymiany akumulatora - i wiadomo czemu się płaci nieprzytomne pieniądze Z drugiej strony kupując na firmę, odliczymy VAT i wrzucimy w koszty - więc cena robi się normalna. A wersja z Core i3 spokojnie zastąpi nam Laptopa, Tablet i komputer stacjonarny. Wiec te 3800 zł za trzy "sprzęty" robi się znośna. Ale ja mocno wątpię, czy prywatni użyszkodnicy kupią Venue 11 Pro :) Gdzieś na sieci jest opis jak rozebrać i "dolutować" dodatkową pamięć - tracimy gwarancję - koleś otworzył T100 - i dolutował do portu USB od wewnątrz 128 GB Pendrive - samą płytkę oczywiście, bez obudowy. Może ktoś się odważy :) Jak dla kogoś 32GB to za mało ma kilka opcji : kupić mniejszy, 8 calowy Dell Venue 8 Pro z 64GB, lub poczekać - są w zapowiedziach inne tablety. Rok 2014 będzie rokiem tabletów z Windows 8 i Intel Atom Bay Trail - na dziś mamy w zapowiedziach kilkanascie modeli. Przyklady z cenami - te zostały potwierdzone. Przelicznik - w Polandi 329$ = 1299zł - Dell Venue 8 Pro 64GB na stronie MS został wyceniony na 329$ a w www.x-com.pl 1299 zł Dell Venue 8 Pro 32 GB - cena 279 $ Dell Venue 8 Pro 64 GB - cena 329 $ - w Polsce 1299 zł Dell Venue 11 Pro Atom Z3770, 64GB - 499$ - w Polsce 2200 zł + 23% VAT Dell Venue 11 Pro Core i3, 128GB, Modem 3G - 799$ - w Polsce 3050 zł + 23% VAT HP Omni 10 32GB -cena : 399$ HP Omni 10 64GB -cena nie znana Lenovo Miix 2 - wersja z 64 GB - cena : 349 $ Acer Iconia W4 64GB - 380$ Acer Iconia W4 32GB - cena nie znana Tak więc pozostaje czekać i mieć nadzieję, że szybko się w Polsce pojawią, no i że ceny będą sensowne. Na szczęście wielu "Chińskich" mniej znanych producentów w Polsce zapowiada wejście do Europy. Będzie więc w 2104 roku bardzo ciekawie. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez Ravir Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Ravir, Ty naprawdę nie widzisz ròżnicy pomiedzy 1599zł z klawą a ponad 2,5k bez? Jak masz takie ambitne plany dolozenia ssd 512GB, to placisz dodatkowe 2000(!)zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Za rok 256 GB będzie znacznie tańsze. Kalwisze w Dell'u mają akumulator do tego jest to klawiatura i touchpad bardzo dobrej jakosci, na głowę bije tą z Asus'a. A za to niestety musimy zapłacić. Ja zapłaciłem - ale jak pisalem - odliczę VAT i wrzucę w koszty. No i może jak ktoś prywatnie chce wymienić stary stacjonarny PC i stary laptop - to może wziąśc pod uwagę takiedo Dell'a. W końcu to cena laptopa i stacjonarki tablet dostajemy nie jako w gratisie. Choć zgadzam się, że przydał by się taki Asus w wersji z 64 GB dyskiem i modemem 3G - jak by cena była rozsądna to był by to hicior. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez Ravir Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 No ja bym nie zamienił stacjonarki i lapka na tego Della. T100 wrzuciłem w koszty, wyszedł mnie taniej niż 256GB SSD. Tyle, że Venue 11 Pro na Atomiw nie ma klawiatury. Taka hybryda ma sens właśnie do 2k, pomimo że siedzi full Windows 8, to i tak to zabawka. Chociaż jak wyjdą takie T100 z i3 i 128GB SSD, to pewnie sprzedam swojego. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts