drizzt24 4 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 WitamSwojego kompa budowałem długo, chyba z rok. Zaczynąłem od mniej zmieniających się części kończąc na tych najdroższych i tych co się zmieniają najczęściej ( płyta, procek).Zajęła to długo z powodu finansowych a raczej takich, że lubię dobry sprzęt a taki się ceni. Więc powoli część po części uskładałem coś takiego:(priorytetem była cisza) Intel Core i5 3570K 3.4GHz / Thermalright HR-02 - Macho Rev. 2MSI Z77A-GD554x4GB DDR3 Geil EVO Leggera/Veloce 1866MHzEVGA GeForce GTX 770 SC ACX Dual BIOSCorsair Force Series CSSD-F120GB3-BKOCZ Vertex 4 VTX4-25SAT3-128GSeasonic X-Series X-760 SS-760KM 80Plus GoldFractal Design Define R3 USB 3.03x wentylatory noctua 120mm Więc plan się w końcu powiódł. Aczkolwiek podczas gier karta daje w znaki. Szukając alterantyw w chłodzeniu wpadłem w końcu na chłodzenie wodne, którym się nigdy nie interesowałem (błąd:)). Jak pisałem to też będzie okres długotrwały więc pomyślałem najpierw nad budą oraz chłodnicami.Pytania:Ile oraz jak wielkie chłodniće wystarczą do schłodzenia cpu + gpu ( może kiedyś dojdzie drugi gtz 770)? Jakie chłodnice proponujecie pod wolnoobrotowe wentylatory (cisza priorytetem)? Obudowa. Moja R3 jest ok ale z tego co się orientuje bez chłodnicy 360 takie chłodzenie odpada a tu musiałbym ingerować we wnetrze.Myśle nad Corsair 750d oraz NZXT H630 z przewagą na NZXT. Cena chłodnic w miarę rozsądku ale nie chcę iść po taności. Jakość u mnie się bardzo liczy. Tyle chyba na początek:) Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 360 gruba pod wolnoobrotowe (mam jedną na sprzedaż na gwarancji, jakby co PW) spokojnie da radę zestawowi CPU + GPU. Ile chcesz na to przeznaczyć? Sam proc około 1k wyjdzie a gpu ~2k Cytuj Link to post Share on other sites
drizzt24 4 Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Najpierw chyba pójdę w obudowe i do niej będe pasował kolejne części. Jak jedna 360 starczy to super (tylko jaka? .Jakie firmy są godne polecenia? Jakie fpi powinna mieć? itp. EK Water Blocks EK Supremacy - z tego co widze to koszt około 300zł (pewnie czegos nie licze) EK Water Blocks EK-FC EVGA GTX 680 - taki pasuje pod moja karte to koszt 400-500 Sa jeszcze jakies opcje alcetal,nickel, plexi. Czym to sie rózni i co wybierac? Jak pisałem będe kupował czesc po czesci co 2-3 miesiace wiec cena aby była w miare znośna Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Wyglądem się różni i niczym więcej. Po podstawowe informacje co i jak odsyłam do poradnika o chłodzeniu wodnym. Tam masz wszystko czego potrzebujesz Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Poradnik masz podpięty w tym dziale. Jak po jego lekturze będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości to pomożemy. A wersje bloków od EK faktycznie różnią się tylko wyglądem (no i tym że wyglądające świetnie bloki z pleksi są troszkę delikatniejsze na gwintach ) Cytuj Link to post Share on other sites
drizzt24 4 Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 (edytowane) poradnik pare razy juz przestudiowałem:) Na razie jestem na wymianie obudowy bardziej stworzonej pod LC. jakby co będe pisał. aha jak wyglada sprawa ciszy w idle. cos tam wyczytałem, ze słychac wode oraz pompkę chodzaca. To prawda czy po prostu zły wybór pompiki? Edytowane 29 Grudnia 2013 przez drizzt24 Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Przepływu cieczy nie słychać kiedy układ jest prawidłowo odpowietrzony. Sama pompka potrafi jednak być słyszalna ale to kwestia modelu DDC czy D5 na niższych biegach są absolutnie niesłyszalne. DCP trzeba puścić na niższym napięciu żeby była cicha. U mnie DPC4.0 jest cicha dopiero na 7V. Na 12V słychać ją wyraźnie więc odradzam zbytnią oszczędność na pompie. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 D5 na niższych biegach są absolutnie niesłyszalne Dementuje ta opinie Co do DDC to nie wiem, nie slyszalem wiec sie nie wypowiem. D5 jest glosne i je slychac DCP 2.2 jest bezglosne. Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Nie wiem jakie masz d5 ale moje jest bezgłośne Co do dcp 2.2 to znajomy z forum po kilku dniach z tą pompką zmienił na ddc bo nie wytrzymywał z jej wyciem Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 DCP 2.2 jest bezglosne Dementuje tę opinię A 4.0 na 12V słychać w drugim pokoju. D5 jest glosne i je slychac Musisz mieć walniętą pompę bo miałem w rękach 3 sztuki i ani jednej nie było słychać do 3 biegu. Do tego D5 natsu którą też bardzo sobie chwali i D5 Jacka który ma podobne wnioski. Zerknij do niej dla pewności. Chyba że poprawili to z biegiem produkcji bo Ty masz swoją już bardzo długo. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 "Macalem" inne D5 w akcji, jest to samo. Tak na prawde, to moze jest to kwestia sluchu? Wiadomo, ze kazdy moze slyszec inny zakres czestotliwosci, wniosek ten wysnuwam po tym, ze co osoba i pompa to inne na jej temat zdanie Mam DCP 2.2 w serwerze, i zeby je uslyszec to trzeba ucho przystawic do niej - smiga na 12V. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Po odpowiednim odizolowaniu od obudowy D5 na 65% obrotów (w pozycji pionowej) jest bezgłośna. No chyba, że przyłożysz do niej ucho... Mam ten model - Aqua Computer D5 pump motor with USB and aquabus interface Wyciszona tym - Alphacool decoupling M4 kit Eheim/Hydor 4 szt. Jeśli była przykręcona bezpośrednio do obudowy, to faktycznie drania przenosiły się na obudowę i było głośnio. Również w pozycji poziomej potrafiła wydawać z siebie dziwne odgłosy niezależnie od obrotów. Jak będę przekładał układ do nowej budy, to poszukam mikrofonu i postaram się nagrać jakie wydobywa z siebie dźwięki Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 U mnie zarowno pionowo jak i poziomo wydaje z siebie bzyczenie No ale zawsze przykrecalem ja bezposrednio do obudowy, moze to byl blad. DCP 2.2 w serwerze lezy sobie luzem Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18780 Napisano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 No ale zawsze przykrecalem ja bezposrednio do obudowy, moze to byl blad. To był duży błąd. Po przykręceniu do budy "bzyczy", to fakt. Wystarczy jednak zastosować matę wygłuszającą lub też "kołki", które pokazałem wyżej i jest idealnie cicho Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts