Skocz do zawartości

Problem z procesorem AMD Phenom 9500 (niska wydajność)

Recommended Posts

Witam, Zaczne od opisania mojego komputera (demonem wydajności on nie jest)

a więc:

Karta graficzna - GeForce 9600GT Zotac

Procesor - AMD Phenom 9500 Quad-Core

Płyta główna - Gigabyte GA-MA770-DS3

Pamięć RAM - 4GB A-DATA

Zasilacz - OCZ 600 StealtX 600 WATT

Opis Problemu:

Opisze to na podstawie gry w WorldofTanks. Ustawienia grafiki gry - grafika poprawiona, wszystkie detale na średnim ustawieniu, klatki w grze na tym ustawieniu to spadek nawet do 10-13 fpsow i tak cała bitwa, czasami podskoczy trochę więcej. Następnie zmieniłem ustawienia na najmniejsze jakies się da i ustawienie grafiki na standardową, poprawa gra na tych ustawieniach jest żadna. Mimo, że ustawienia są najniższe jakie sie da ustawić to i tak w grze mam ciąg zdjęć (13 klatek/s) zamiast płynnej gry. Pomyślałem więc, że wynajmę kolege z kartą graficzną GeForce GTX 560 i zobaczę czy będzie poprawa. Okazało się, że klatki w grze na obojętnie jak ustawionej grafice wynosiła tylko 10 klatek/s/. Następnym moim krokiem była zmiana procka, mianowicie włożyłem AMD Athlona x2 6000+, aczkolwiek wyciągnełem karte kolegi i włożylem swoja 9600GT. Gra na tym procku okazała sie o wiele lepsza. Ustawienie grafiki w WoT (poprawiona, średnie ustawienia detali). Ilość klatek dochodziła nawet do liczby 40kl./s. A więc moje pytanie, czy to wina Phenoma? co z nim może się dziać skoro działa lecz ma niską wydajność? Jeżeli ma ktoś jakieś tezy, chetnie ich wysłucham i oczekuje na pomoc;)

PS. Dla tych, którzy nie w temacie WoTa. WoT ma dwa modele grafiki. Standardowa, która jest od początku wydania gry i po pewnej aktualizacji ukazał się poprawiony model co dało na prawdę wielokrotnie lepszą grafike.

Phenomy w WoT zawsze były słabe, ja sam posiadam procesor AMD Phenom II X4 840 a mam ledwo ponad 28 klatek. W Wocie panują inne zasady, gdzie najtańsze dwu-rdzeniowce wygrywają z drogimi FX'ami.Dlaczego tak się dzieję ? - WoT nie obsługuje wielowątkowości.

To już nie chodzi o samego Wota, tylko podałem przykład co się dzieje i jaki jest problem. W Pesa 2014 na Phenomie na średnich ustawieniach mam gre jak w slow motion zmienilem na tego dwu rdzenia athlona i na maksa i bez problemu smiga. Taki inny przykład, już nie chodzi o Wota ale o sam problem, który jest widoczny, bo po wsadzeniu słabszego procka gry chodzą lepiej. Na phenomie obojętnie jakie ustawienia grafiki mam i tak liczba klatek się nie zmienia, więc coś jest nie tak