insader 18 Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Siemanko, z racji, że na Steamie ceny małe jak nie wiem co kupiłem sobie Far Cry'a 3 i napotkałem problemy. W grze mimo, że mam powyżej 60 fpsów, przy ruchach kamery widoczne i odczuwalne są przycięcia, w bf3, Batmanie Origins tak nie mam. Żeby było weselej miałem IDENTYCZNY problem na starym kompie - też efekt braku płynności ruchu kamery. Pytanie: wina leży po mojej stronie(coś źle ustawiam czy coś), czy może optymalizacja gier jest do bani? Na starym komputerze sytuacja podobna była jeszcze w Wiedźminie 2, Hitmanie, AC3, Skyrimie(o dziwo tak jak przy nowym kompie, BF3 działa normalnie). Na obecnym PCcie nie zdążyłem ich przetestować ale jeśli bf i batman działa tak jak powinien to chyba coś z grami jest nie tak? Wy też zauważyliście te przycięcia? Da się temu jakoś zaradzić?? Nowy komputer: 3570k z77a-gd55 kingston 2x4GB asus gtx770 silentiumpc fortis wd blue 500GB thermaltake 630W corsair 500r Stary: 3470 asrock p67 pro3 b3 corsair 2x4GB Sapphire 7850 seagate 500GB thermaltake 530W(stary niemodularny model) silentiumpc brutus 410 *na nowym poprawnie działa także, AC4, Edytowane 25 Grudnia 2013 przez insader Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Jaką masz aktualizacje fc3 ostatnia najnowsza to 1,4 u mnie jest idealnie bez zaciec Link to post Share on other sites
Gemon 121 Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Pobaw się opcją "GPU Max. Klatek Bufor." jest tam pięć poziomów do ustawienia sprawdź każdy. Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 vsync ustaw i po sprawie Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Testowałem uważnie ustawienia w tej grze i mi na gtx wyszło, że najbliżej ideału było ustawienie bufora (w grze) na 1 oraz włączenie vsync. 2 Link to post Share on other sites
insader 18 Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 vsync na '1 klatka' czy '2 klatki' bo tam jest do wyboru. Link to post Share on other sites
Gemon 121 Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Na 1 klatka. Jak dasz na 2 to zbije FPS o połowę, czyli na 30. Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Zarówno na starym jak i nowym zestawie Far Cry 3 powinien chodzić u Ciebie płynnie to jest pierwsza sprawa. VSync ustaw na 1 klatkę tak jak to sugerują koledzy wyżej zaś Bufor GPU też na 1 najlepiej. Opisz dokładnie jak te przycięcia wyglądają bo ja miałem z Far Cry 3 całkiem niedawno dość podobny problem który opisywałem na tym forum: http://forum.benchmark.pl/topic/103755-niesamowity-problem-z-far-cry-3/?do=findComment&comment=1166413 Poczytaj jeśli chcesz i napisz czy masz dokładnie to samo. Dodam że u mnie rozwiązaniem było postawienie na nowo systemu. Link to post Share on other sites
insader 18 Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 ustawiłem vsync na 1 i bufor gpu na 1 - to samo, ruszanie kamerą jest jakgdyby 'twarde' brak animacji takiej lekkości i płynności, tak samo jest np. przy przeszukaniu zwłok/skrzyń. PS. ustawiłem vsync na 1 i fpsów mam ~70/80. Restartowalem Far Cry'a i nadal taka sama ilość fpsów. dobra Vsync działa normalnie, jest 60fpsow - w sterownikach nvidii musialem zmienić. Zauważyłem analogię: w grach gdzie na starcie bez zmieniania ustawień czułość myszki jest duza są problemy z płynnością. W Far Cry 3 nawet jak zmniejszę w ustawieniach czułość to i tak dość szybko to działa. Musze zmieniać DPI w myszce ale i jest git, czułość jest ok ale i tak nie ma tej płynności. Macie jakieś pomysły? Dziwne bo na dwóch różnych komputerach ten sam problem. Testowałem uważnie ustawienia w tej grze i mi na gtx wyszło, że najbliżej ideału było ustawienie bufora (w grze) na 1 oraz włączenie vsync. w sumie to jednak mi to pomogło, co prawda ideału nie ma ale jest efekt. Wielkie dzięki. Jaką masz aktualizacje fc3 ostatnia najnowsza to 1,4 u mnie jest idealnie bez zaciec gdzie to sprawdzić?: )) Link to post Share on other sites
Gemon 121 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 gdzie to sprawdzić?: )) Po odpaleniu gry w menu powinno pisać (w lewym dolnym rogu jak się nie mylę) jaka jest wersja gry. Link to post Share on other sites
Recommended Posts