Skocz do zawartości

Far Cry 3 - słaba optymalizacja?

Recommended Posts

Siemanko, z racji, że na Steamie ceny małe jak nie wiem co kupiłem sobie Far Cry'a 3 i napotkałem problemy. W grze mimo, że mam powyżej 60 fpsów, przy ruchach kamery widoczne i odczuwalne są przycięcia, w bf3, Batmanie Origins tak nie mam. Żeby było weselej miałem IDENTYCZNY problem na starym kompie - też efekt braku płynności ruchu kamery. Pytanie: wina leży po mojej stronie(coś źle ustawiam czy coś), czy może optymalizacja gier jest do bani? Na starym komputerze sytuacja podobna była jeszcze w Wiedźminie 2, Hitmanie, AC3, Skyrimie(o dziwo tak jak przy nowym kompie,  BF3 działa normalnie). Na obecnym PCcie nie zdążyłem ich przetestować ale jeśli bf i batman działa tak jak powinien to chyba coś z grami jest nie tak? Wy też zauważyliście te przycięcia? Da się temu jakoś zaradzić??

Nowy komputer:

3570k

z77a-gd55

kingston 2x4GB 

asus gtx770

silentiumpc fortis

wd blue 500GB

thermaltake 630W

corsair 500r

Stary:

3470

asrock p67 pro3 b3

corsair 2x4GB

Sapphire 7850

seagate 500GB

thermaltake 530W(stary niemodularny model)

silentiumpc brutus 410

*na nowym poprawnie działa także, AC4, 

Edytowane przez insader

Zarówno na starym jak i nowym zestawie Far Cry 3 powinien chodzić u Ciebie płynnie to jest pierwsza sprawa. VSync ustaw na 1 klatkę tak jak to sugerują koledzy wyżej zaś Bufor GPU też na 1 najlepiej. 

Opisz dokładnie jak te przycięcia wyglądają bo ja miałem z Far Cry 3 całkiem niedawno dość podobny problem który opisywałem na tym forum: http://forum.benchmark.pl/topic/103755-niesamowity-problem-z-far-cry-3/?do=findComment&comment=1166413

Poczytaj jeśli chcesz i napisz czy masz dokładnie to samo. Dodam że u mnie rozwiązaniem było postawienie na nowo systemu. 

ustawiłem vsync na 1 i bufor gpu na 1 - to samo, ruszanie kamerą jest jakgdyby 'twarde' brak animacji takiej lekkości i płynności, tak samo jest np. przy przeszukaniu zwłok/skrzyń. PS. ustawiłem vsync na 1 i fpsów mam ~70/80. Restartowalem Far Cry'a i nadal taka sama ilość fpsów.

dobra Vsync działa normalnie, jest 60fpsow - w sterownikach nvidii musialem zmienić.

Zauważyłem analogię: w grach gdzie na starcie bez zmieniania ustawień czułość myszki jest duza są problemy z płynnością. W Far Cry 3 nawet jak zmniejszę w ustawieniach czułość to i tak dość szybko to działa. Musze zmieniać DPI w myszce ale i jest git, czułość jest ok ale i tak nie ma tej płynności. Macie jakieś pomysły? Dziwne bo na dwóch różnych komputerach ten sam problem.

Testowałem uważnie ustawienia w tej grze i mi na gtx wyszło, że najbliżej ideału było ustawienie bufora (w grze) na 1 oraz włączenie vsync.

w sumie to jednak mi to pomogło, co prawda ideału nie ma ale jest efekt. Wielkie dzięki.

Jaką masz aktualizacje fc3 ostatnia najnowsza to 1,4 u mnie jest idealnie bez zaciec
gdzie to sprawdzić?: )) 
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...