Skocz do zawartości

Problem z Radeon HD5770, słabe wyniki i fps

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam taki problem, kupiłem kartę Radeon HD5770 512MB ASUS CopperCooler, do zakupu skłoniły mnie między innymi wyniki testu przeprowadzonego przez benchmark.. Wcześniej używałem cały czas karty 8800 GTS 320 i nie było żadnych problemów. Karta jako tako działa, ale zaczęły mnie niepokoić wyraźne odstępstwa od tych wyników uzyskanych w teście, gwoździem do trumny był HDR score w 3dmark06, który w sumie w ogóle nie powinien zależeć od procesora itp, tymczasem różnica jest duża.. Najważniejsze parametry sprzętu:

- procesor C2D e6750 (2,66Ghz) @ 3,00GHz

- ram 4GB Geil Ultra 800MHz

- płyta na chipsecie nForce 650i (czy to może być problem?)

- system Win7 64bit, sterowniki karty najnowsze, 10,4

Moje wyniki vs te uzyskane w teście:

- 3dmark06 score: mój 12986, test 15465

- 3dmark06 HDR score: mój 6746, według zestawienia GPU 7690

- Dirt2 1280x1024 DX11 Ultra z AA: mój 29/30, w teście 43/47

To tylko przykładowe różnice, ogólnie spodziewałem się lepszej wydajności po tej karcie.. Mam nieodparte wrażenie, że coś jest nie tak ustawione.. W Crysisie nie mogę nawet w 1280x1024 pograć na High z 2xAA a według testu powinno śmigać jak ta lala :D

Jeśli ktoś miał podobny problem z Radeonami albo cokolwiek mu się obiło o uszy to bardzo proszę o podpowiedź.. Z góry dziękuję za pomoc, Pozdrawiam!!!

No i mamy winowajcę słabszego wyniku: CPU

mhm.. Wszystko by się niby zgadzało, tylko jest jedno "ale", różnice w testach gier itp mogę zrozumieć, ale HDR score w teście 3dmark06 nie powinien zależeć aż w takim stopniu od CPU, przecież to jest typowa ocena GPU! Już nie mówiąc o tym, że w porównywarce GPU nie był użyty C2Q tylko zwykły e8400 @3,8GHz, jest to co prawda bardzo duża różnica w taktowaniu CPU, ale i tak wydaje mi się, że na HDR score nie powinna mieć aż takiego wpływu.. Tak czy siak dziękuję za szybkie odpowiedzi! :D

a co to za smieszne pdkrecenie 3.0? :oops: to nie podkrecenie to blad pomiarowy:)

Płyta była kupiona już dawno, dawno.. I trzeba przyznać, że jest po prostu beznadziejna jeśli chodzi o overclocking.. :D nasiedziałem się całymi dniami, niby ma miliony opcji do ustawienia, ale dziury FSB takie, że coś strasznego.. na 3200MHz sie w ogóle nie odpala, i tak do 3400.. potem nagle 3401 się uruchomi, ale niestabilne itp.. Niestety nie było kasy na płytę wtedy i tak to już jest, procek na pewno by dał radę więcej pociągnąć, kupiłem dobre chłodzenie Termalrighta na CPU i NB ale nie zdało się na nic :) I tak OC na tej płycie to katastrofa ;]

Ile razy można wałkować , że w 3dmarki się nie gra , ważne by grach śmigało.

Jednak koledze Krzyśkowi nawet w grach nie śmiga :P

Jak to się mówi : "Zamienił stryjek siekierkę na kijek"

Kumpel ma E5200@3.3Ghz w połączeniu z 2Gb ram i GTX 260 ( 192core ) i komp śmiga jak ta lala w każdej grze w 1280/1024 aż miło :D

Mam E7600 (3,06 GHz) i HD5770 512 MB. Mój wynik w 3DMarku06 to około 13500 punktów. Nie mam wątpliwości, że to wina procesora, bo wcześniej miałem HD4870 512 MB - bez OC - 13000, po OC procesora do 3,56 GHz wynik podskoczył do prawie 15000.

Tylko nie piszcie, że zrobiłem bezsensowną zmianę karty graficznej. HD4870 miał zwalonego Glaciatora, w którym wysiadła regulacja obrotów i wył jak szalony, a potem siadło całe chłodzenie. Zamiast naprawić Asus wolał wydać mi całkiem nową kartę nowej generacji. :P

Witam, chciałem tylko napisać, że mieliście chłopaki rację :P Wczoraj się zawziąłem i leciałem co 2MHz FSB od 1700 w górę i w dół.. Udało mi się wreszcie trafić na stabilną częstotliwość przy 1692MHz, dzięki temu mam na CPU 3384MHz i przy okazji 850MHz na pamięciach (dalej z timingami 4-4-4-12), bo dzielnik ustawiłem 1:1 żeby się płyta nie musiała pocić.. O dziwo po wszystkich testach (jak narazie) na maksymalne obciążenie CPU wszystko chodzi stabilnie, i to przy tylko delikatnie podniesionych napięciach! A wcześniej próbowałem dość mocno podnosić napięcia FSB, CPU i NB przy podkręcaniu.. Wystarczyło po prostu się wstrzelić w taką niestandardową częstotliwość ;] Tak czy siak teraz mam wyniki dużo bardziej zbliżone do tych z testów w grach, a HDR score na przykład powędrował do sporo ponad 7K, prawie tak jak jest w zestawieniu GPU :D Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi!

Mam E7600 (3,06 GHz) i HD5770 512 MB. Mój wynik w 3DMarku06 to około 13500 punktów. Nie mam wątpliwości, że to wina procesora, bo wcześniej miałem HD4870 512 MB - bez OC - 13000, po OC procesora do 3,56 GHz wynik podskoczył do prawie 15000.

Tylko nie piszcie, że zrobiłem bezsensowną zmianę karty graficznej. HD4870 miał zwalonego Glaciatora, w którym wysiadła regulacja obrotów i wył jak szalony, a potem siadło całe chłodzenie. Zamiast naprawić Asus wolał wydać mi całkiem nową kartę nowej generacji. :P

Ale nie zmienia faktu, że dał ci gorszą kartę... no chyba, że ją konkretnie podkręcisz to inna sprawa.

Możesz powiedzieć pod jakim względem ta karta jest gorsza? Wydajność na tym samym poziomie. Mniejszy proces technologiczny przez co mniej się grzeje i bierze mniej papu od zasiłki.

Na pewno nie jest gorsza. Wydajność jest zbliżona, czasem górą jest 4870, czasem 5770 (obie 512 MB), nowa mniej się grzeje, mniej prądu pobiera, jest mniejsza, obsługuje parę nowych bajerów. Uważam, że jestem do przodu na tej "zmianie", a przy okazji miałem przez kilka tygodni GF'a 8400GS, którego test niebawem znajdziecie w dziale Mini-recenzje. :P