Skocz do zawartości

Jaki monitor do 1000 zł.

Recommended Posts

Rozglądam się już od dłuższego czasu za monitorem do mojego komputera. Na dzień dzisiejszy pracuję na CRT 17". Teraz jestem już zmuszony kupnem nowego monitora ponieważ czasem traci kolor niebieski i cały ekran jest zielony. Rozglądałem się za Dellem U2312HM, a teraz znalazłem BENQ GW2760HS. Był bym teraz bardziej za tym aby sobie zakupić tego BENQ ponieważ ma technologię Flicker-free, która nie męczy wzroku. Wykorzystywać monitor będę w grach, filmach, okazyjnie grafika i montaż video. Kartę graficzną posiadam GTX 660. Proszę o wasze zdanie na temat tych dwóch monitorów i propozycje jaki monitor możecie mi polecić.

Z Delli obecnie lepiej już postawić na nową serię(na AH-IPS), czyli Dell P2314H i P2414H. Też mają flicker free, do gier są co najmniej dobre, ale do filmów co najwyżej przeciętne.

BenQ GW2760HS do gier nada się całkiem dobrze(trochę mniej niż w.w. Delle), a do filmów jest zdecydowanie lepszym wyborem aniżeli jakikolwiek IPS.

BenQ GW2760HS ma fajne cienkie ramki(11mm), ale ma też powłokę pół-mat - przy bardzo jasnych pomieszczeniach może trochę odbłyskiwać.

Alternatywą jest BenQ GW2760HM flicker free który ma powłokę matową, ale i grubszą ramkę(16mm). Można też wybrać GW2760 flicker free, który jest tańszy a różni się od HM tylko tym, że nie ma głośników i HDMI.

Edytowane przez gregotsw
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

No już mówi się trudno. Mam uciążliwe srebrzenie matrycy w kątach i trochę na górze. Przy codziennej pracy nie przeszkadza lecz przy oglądaniu filmów bądź graniu, gdzie ekran musi wyświetlić kolor czarny to wtedy to widać i trochę kole w oczy. Ale tak czy siak długo raczej na nim nie będę jechał, ponieważ jestem bardzo skłonny do modernizowania co chwila PC i już planuje go sprzedać i kupić inny lecz nie teraz ponieważ chce trochę zmienić w samym PC.