Skocz do zawartości

Laptop wymiana procka pomoc

Recommended Posts

Możliwość jest ale jest ona nieopłacalna 10-20%. Po za tym na tym laptopie sobie raczej nie pograsz, nie chcę cię martwić ale karta graficzna nie jest najwyższych lotów. Ale jeżeli nawet chciałbyś to zrobić to będzie problem ze znalezieniem takiego procesora, producenci laptopów zazwyczaj nie sprzedają osobno takowych, jak poszukasz może coś znajdziesz. Ale tak jak mówię według mnie jest to nieopłacalne.

Co do ramu musiałbyś podać swój konfig bo ten laptop jest dostępny w wielu wersjach, ale jeżeli masz 4GB to nie jest więcej potrzebne bo tego nie wykorzystasz.

NIEKOMPETENCJA

Edytowane przez sid vicious

W laptopie za wiele ci to nie da, ten procesor jest po prostu słaby ULV (Ultra Low Voltage) one służą do pracy nie do grania.

I odradzam ten proces, to jest laptop a one mają tragiczne chłodzenie jeżeli to zrobisz skrócisz jego żywotność. Ale jeżeli będziesz już zdesperowany to kup jakąś porządną podkładkę chłodzącą.

NIEKOMPETENCJA

Edytowane przez sid vicious

Ale masz świadomość że podkręcisz procek o 5% może nawet 10% a laptop może paść w ciągu roku, bo tak naprawdę temp przy procku jest większa niż przy wentylu z boku laptopa. 

Chodzi mi o to że zrobisz sobie krzywdę, żywotność baterii spadnie. Już lepiej wymień na i5 tak jak chciałeś na początku.

Samą funkcje OC masz w BIOSIE jest multum poradników o podkręcaniu. Podaję co znalazłem:

http://www.ehow.com/how_8523075_overclock-i3-laptop.html

jakbyś miał problem czy to z przetłumaczeniem czy z samym podkręceniem to śmiało pisz.

Kameng, skończ te farmazony. Idź trollować gdzieś indziej.

i3 -2377m to nomalny procek serii M, a nie żaden niskonapieciowiec. Podkręcać się ich nie da. Od czasów core2 OC w CPU w laptopach praktycznie nie istnieje nawet dla modeli XM.
Wsześniej miałem IBM t61p z core2 X9000 2,8GHz i normalnie pracował na 3,6GHz przez ponad 3 lata, a benchmarki robił przy 4GHz. Nigdy nie było żadnego problemu. Procki mobilne bardzo dobrze znoszą wysokie temperatury i mają wewnętrzne machanizmy kontrolne.

Ale masz świadomość że podkręcisz procek o 5% może nawet 10% a laptop może paść w ciągu roku, bo tak naprawdę temp przy procku jest większa niż przy wentylu z boku laptopa. 

Nie zmyslaj chłopcze. Z jakiego wzoru to obliczyłeś? Podaj żródło.

Ale jeżeli nawet chciałbyś to zrobić to będzie problem ze znalezieniem takiego procesora, producenci laptopów zazwyczaj nie sprzedają osobno takowych, jak poszukasz może coś znajdziesz. Ale tak jak mówię według mnie jest to nieopłacalne.

Znowu bajki. Procesory mobilne są dostępne na rynku detalicznym i wtórnym. Niektóre modele można dostać po bardzo okazyjnych cenach.

RAM DDR3 so-dimm jest bardzo tani. Kostki 8GB DDR3-1600MHZ są w okolicach 200zł, a 2x4GB jeszcze tańsze.

Procesor najlepiej byłoby wymienić na coś z nowczej generacji. Ivy Bridge były najbardziej udane właśnie na platformie mobilnej. Różnice wydajności pomiędzy bliźniaczymi modelami sięgają 20-25%. Należy poszukać udanych przypadków przesiadki na ivy w tym lapku.

Po pierwsze napisałem że trudno znaleźć a nie że się nie da.

Po drugie napisałem to bo patrzyłem na allegro czy są i nie było, znalazłem dopiero na ebayu gdzie albo jest z Hong Kongu albo 20$ za przesyłkę.

Po trzecie jesteś tu by komuś pomóc a nie żeby obrażać innych.

Co do poradnika to możliwe że opcja jest zablokowana.

Nie wiem czy cię to zainteresuję ale daję byś się zorientował co i jak.(procek używany)

http://www.ebay.com/itm/Intel-Core-i5-3210M-Ivy-Bridge-Dual-Core-2-5GHz-3M-CPU-Processor-SR0MZ-TESTED-/200981848108?pt=CPUs&hash=item2ecb73a02c

dzieki za ten poradnik kameng ale ja nie mam w biosie takich opcji

a co do wymiany... polowa ludzi twierdzi ze mozna a druga polowa ze nie;p sam juz nie wiem

Ten poradnik ma z 6 lat i zerową wartość merytoryczną. FBS w biosie miały jedynie jakieś antyczne alienware z modowanym biosem. SB/IB nawet nie mają FSB. :D

RAM jest do pracy. Gierki mają bardzo małe wymagania w tym zakresie. Przy 8GB i normalnej pracy można już wyłączyć pamięć wirtualną w oszczędzić sobie mielenia talerzami, lub zużywania SSD. Ja mam 32GB w lapku i jakoś nie ma probemu z wykorzystaniem. RAM jest do wielozadaniowości.

Format nie powinien być konieczny, a co do wymiany procesora jeżeli nie znasz jego konstrukcji to już lepiej iść do serwisu, jeżeli jesteś pewien swoich możliwości to zrób to sam tak naprawdę to nie takie trudne jak się wydaję.

Wracając do pamięci :) nie spytaliśmy się ile jej teraz masz.

Tak napisali na koniec

"Podsumowując. Wymiana procesora jest raczej problematyczna i nieopłacalna."

To dlatego że musiałbyś dać to do serwisu a oni sobie trochę policzą + sam procesor + tak na prawdę mały wzrost wydajności (według mnie).