BlackCoffe 14076 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Chyba można bo widziałam w Carrefourze latarki na te baterie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Jeśli 3R12 4,5V to te same baterie, to można kupić. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 To jestem zdziwiony. W sklepach bywam często - bo u mnie w domu, to ja od dobrych 12 lat robię zakupy. Kiedyś robiła żona, ale miała później kontuzję i przez jakiś czas nie mogła dźwigać, schylać się itd i wtedy ja zacząłem w domu robić większość babskich robót, kontuzja i rehabilitacja dawno przeminęły, a obowiązki na mojej głowie zostały - przyzwyczaiłem się i nie mam z tym problemu. Ale jakoś nigdy nie widziałem tej baterii przy kasie. (pewnie się nie rozglądałem za nią, bo i nie było potrzeby). Ale nie o tym, macie w domu jakiś sprzęt na R12 jeszcze. Ja już w domu nie mam nic, ale jeszcze jakiś czas temu walała się u mnie latarka płaska właśnie na R12, coś jak ta, tylko jakiejś polskiej produkcji Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 47 minut temu, Succubus napisał: Można jeszcze kupić, czy to już relikt starych czasów? Można, jak najbardziej 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 No patrz, nawet cena dobra - po piątaku za sztukę Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Kiedyś zamówiłem bo się starsi ludzie pytali o baterie do starych latarek. Handlu już nie mam a te 3 sztuki mi zostały. Jak potrzebujesz to mogę ci wysłać za 10zł+kw 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 A dzięki, nie nie potrzebuję. Dziś przeglądałem net i przypadkiem natrafiłem na taką baterię, jakoś mi się tak sentymentalnie zrobiło i zapytałem w temacie czy to jeszcze jest i czy macie jakiś sprzęt jeszcze na to w domu. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17834 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 1 minutę temu, Succubus napisał: jakoś mi się tak sentymentalnie zrobiło Kup i zewrzyj styki językiem, sentyment powróci mocniej 1 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Hehe, chyba nie ma nikogo, kto by tego nie próbował . 9V daje lepsze doznania. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) 35 minut temu, Succubus napisał: 9V daje lepsze doznania. , pamiętam jak przez mgłę jak rozbierałem taką 4,5V baterię żeby zobaczyć co jest w środku, gdzie to ten prąd siedzi. Pamiętam jak miałem może z 6lat, Ojciec nie pozwalał mi się bawić w konstruktora z zasilaczami tylko kupował mi baterie, trochę mnie to denerwowało bo miałem taki fajny stabilizowany zasilacz 3-12V - elegancki, regulowany. No ale podszedł to tematu cierpliwie i wytłumaczył że po drugiej stronie uzwojenia jest 220 i jak tam łapska wsadzę to tylko kapcie zostaną - zrozumiałem, zostałem przy bateriach. ale facet miał opanowanie. Mój brat natomiast jak miał może ze 4 latka to dokonał "totalnej rozwałki" na nowym radiu unitra, zapytany dlaczego to zrobił odpowiedział, że chciał zobaczyć gdzie ta buźka siedzi co tak mówi. , a kiedyś takie radyjko to pewnie z 1/3 pensji kosztowało. Edytowane 5 Lutego 2021 przez pendzel_3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) To z bratem tzw "majster zepsuj" byliście. Ale tak trzymać - no przecież przyszły inżynier gdzieś musi się nauczyć jak działa ten świat. Pamiętam jak miałem w latach 80 magnetofon szpulowy (jakiś polski, ale nie przypomnę sobie co to za model był) i miałem sporo nagrań (bo muzykę lubiłem od zawsze) na szpulach. Kiedyś zostawiłem dzieci na trochę same w domu (już takie starsze były - 5-6 lat około), jak wróciłem, to moje szpule były raczej w stanie słabym - tak się pobawili taśmą, że ta była rozwinięta na pół pokoju. Ehh, co miałem zrobić - trzeba było wytłumaczyć dzieciom, że właśnie pozbawili ojca nagrań (a wcale nie było tak łatwo o te sprawy wtedy). Edytowane 5 Lutego 2021 przez Succubus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 He he, w motocyklu mi aku padło, a raczej ładowanie jakiś czas temu, i żeby dojechać do chaty musiałem kilka kupić. Sobie z 6 Aku zrobiłem, po 3 szeregowo, i oba zestawy równolegle.Szpulowy miałem UNITRY, znaczy licencyjny Grundig. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17834 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 o tak. Mój dziadek miał taki, zazdrościłem Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Długo szukałem, ale znalazłem. Takiego szpulowca miałem - znalazłem tylko po wyglądzie, bo za chiny bym sobie nie przypomniał modelu. Pamiętałem, że miał te drewniane wstawki i był przede wszystkim ciężki jak szlag. Te przełączniki (te srebrne) jak się przełączało, to jakby przełączać jakiś włącznik głównego zasilania w elektrowni, stawiał mocny opór, a jak już się przełączył to z takim echem, że za ścianą było słychać . Poza tym pamiętam, że suwakowe potencjometry szybko zaczęły trzeszczeć i trzeba było co jakiś czas rozbierać, czyścić, aby w końcu i tak wymienić na jakieś inne. Poza tym nie przypominam sobie, aby coś się w nim zepsuło - raczej sprzęt heavy duty. DObrze go wspominam jak na tamte czasy. Cytuj Link to post Share on other sites
berger6630 1391 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) Fiat robił na tej baterii dwa okrążenia po pokoju Edytowane 5 Lutego 2021 przez berger6630 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3090 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Aż sprawdziłem co tam mam ZK 145 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, berger6630 napisał: Fiat robił na tej baterii dwa okrążenia po pokoju Czyli proporcje mniej więcej jak samochody elektryczne dzisiaj Godzinę temu, jozek23 napisał: co tam mam ZK 145 Znaczy, że masz go jeszcze, działa? Edytowane 5 Lutego 2021 przez Succubus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) Co tam szpulaki.....to był sprzęt Danuta Rinn, Alibabki.....a ile razy igłę prostowałem Tego ZK staruszkowie też mieli...a później ja go opanowałem Edytowane 5 Lutego 2021 przez marko22 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Bambino? Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 Dokładnie - bambino :D Płyty odtwarzane na nim - no, jakby to napisać - niejeden audiofil przypłaciłby to utratą słuchu, albo i życiem Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 U mnie aktualnie jest taki Do tego jeszcze to: Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 To na dole, to pewnie amplituner. Kurczę macie jeszcze takie stare sprzęty. Ja kiedyś zrobiłem porządek i teraz zostały mi tylko dwie wieże - jedna mini - jako głośniki ze wzmacniaczem do PC, a druga jako sprzęt grający (i w niej mam magnetofon - z którego jeszcze tak około roku temu korzystałem, bo przesłuchałem pudełko starych kaset). Obecnie w zasadzie słucham muzyki tylko na PC i w samochodzie z mp3 Cytuj Link to post Share on other sites
marko22 715 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 12 minut temu, BlackCoffe napisał: Bambino? A nie pamiętam. Raczej tak. Mieć nie mam. Zdjęcie z netu. Wygląd tylko pamiętam. 9 minut temu, BlackCoffe napisał: U mnie aktualnie jest taki Do tego jeszcze to: Czarna.... To pierwsze to kuchenka elektryczna? Korków Ci nie wywala? Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3090 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 55 minut temu, Succubus napisał: Znaczy, że masz go jeszcze, działa? Tak mam go , ale działa minutę a potem głos znika . Jakaś lampa wyzionęła ducha Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 5 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2021 34 minuty temu, Succubus napisał: To na dole, to pewnie amplituner. Tak, to Tosca 303 32 minuty temu, marko22 napisał: Czarna.... To pierwsze to kuchenka elektryczna? Korków Ci nie wywala? To adapter I działa, owszem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts