Skocz do zawartości

Kącik emeryta i rencisty ;) 30+ only.

Recommended Posts

@up, Jest u mnie w mieście taki człowiek, który prowadzi sobie DG jednoosobową i naprawia jakieś sprzęty w przydomowym budynku zaadaptowanym na "warsztat". Raz mi kiedyś powiedział, że gdyby nie żona (nauczycielka w technikum), to musiałby zrezygnować z działalności i poszukać sobie etatu. ZUS ma w głębokim poważaniu, czy taki "biznesmen" przypadkiem nie umiera z głodu i nędzy. Teraz taka ciekawostka: Zastanawiałeś się kiedyś, skąd się biorą te wszystkie programy typu "załóż własną firmę" i inne podobne akcje? Jak pojawia się gdzieś podobna kampania, to praktycznie zawsze "patronuje" temu jakaś instytucja państwowa/rządowa, ewentualnie lokalny samorząd. Teraz pomyśl, kto jest największym beneficjentem tzw. działalności gospodarczej. Na pewno nie są to osoby, które same taką działalność prowadzą.

• Lubię to 1
  • Popieram 1
2 godziny temu, raiders napisał:

@BlackCoffe to Ty posiadasz ale nie całe PL  u mnie na Lubuskim  2-3 było śniegu gdzie można było się pobawić ... dzisiaj w nocy padało ale co z tego jak zaraz temp  na +  i wszędzie ciapa chlapa ,teraz jeszcze  deszcz kropi .... to na wooj taki  śnieg :)

U mnie na plusie ma być od jutra więc idę szukać wodery ;)

22 godziny temu, drVanSteiner napisał:

.
73b18d4722e5ac93439ffac6c69b95b7.jpg

Paradoksalnie o wiele łatwiej jest nabawić się infekcji w temperaturach plusowych, niż podczas mrozu. Wirusy powodujące przeziębienie/grypę roznoszą się drogą kropelkową (identycznie jak Covid), a mróz zdecydowanie temu nie sprzyja. Najlepsze warunki do rozprzestrzeniania się wirusów "kropelkowych" to temperatura kilka/kilkanaście stopni na plusie, wilgotno, deszcz i wiatr. Przy temperaturach minusowych trzeba się naprawdę bardzo "postarać", żeby takiego wirusa złapać.

Edytowane przez 030366
16 minut temu, BlackCoffe napisał:

U mnie teraz chlapa się robi, jamnior chciał w śniegu poganiać, wsadził przednie łapy w śnieg a że był już trochę roztopiony to zarył pyskiem w dół :P

A u mnie już  suchutko ,nawet słonko wygląda za chmurki .... tak  wcześnie wiosenno się zrobiło :D

10 minut temu, olo163 napisał:

A czy jak przebywam na kwarantannie to mogę pisać na forum?

Pani z sanepidu powiedziała, żebym unikał kontaktów ze względu na dobro innych:co:

słuchaj pani z sanepidu ...:menda:

Edytowane przez raiders
38 minut temu, olo163 napisał:

A czy jak przebywam na kwarantannie to mogę pisać na forum?

Pani z sanepidu powiedziała, żebym unikał kontaktów ze względu na dobro innych:co:

Jak masz wysoką gorączkę to nie bo możesz pisać takie głupoty, że potem będziesz wstydził się pokazać na forum ;)

Ja ma taki rtęciowy za oknem i pewnie nie jest zbyt dokładny a temperatura ciągle rośnie ;)

47 minut temu, BlackCoffe napisał:

Jak masz wysoką gorączkę to nie bo możesz pisać takie głupoty, że potem będziesz wstydził się pokazać na forum ;)

Na szczęcie nic mi nie dolega, nawet nie testują teraz tylko czekasz w domu czy przeżyjesz. Miałem kontakt z osobą zakażoną ale nie wiem czy jestem zakażony czy zdrowy czy przechodzę bezobjawowo?

A ty chyba w jakimś laboratorium pracujesz, może wyślę Ci próbkę listem i coś tam zbadasz?:D Poliżę mocno znaczek pocztowy i przykleję do pocztówki i napiszę pozdrowienia z ferii na Mazurach.

17 minut temu, olo163 napisał:

A ty chyba w jakimś laboratorium pracujesz, może wyślę Ci próbkę listem i coś tam zbadasz?:D Poliżę mocno znaczek pocztowy i przykleję do pocztówki i napiszę pozdrowienia z ferii na Mazurach.

Pocztówka zagłady? :P

5 minut temu, BlackCoffe napisał:

Pocztówka zagłady? :P

Ty nie musisz jej lizać tylko ją zbadać - kombinezon narciarski, gogle, kask i będziesz bezpieczna jak Pani Emilewicz na stoku z dziećmi:D

7 minut temu, joker5513 napisał:

Byłem we wrześniu - masakra :(

Chorowałeś czy umierałeś z nudów? Coś możesz rzeczowego doradzić?