Progamer 0 Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Siemka, jeśli komputer stoi na podłodze, to czy wentylator, który będzie na dole, czyli przy ziemi, nie będzie wciągał kurzu ? Mam Zalman Z11 Plus. TZN, myślę, że napewno będzie, ale dać sobie tam wiatraka? Cytuj Link to post Share on other sites
MatysB 37 Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Każdy wentylator zasysa kurz od tego masz filtry Na pewno on pomoże zbić temperatury. Tak ustaw wentylatory i będzie dobrze: http://www.artykul.com.pl/wp-content/uploads/2012/02/Cyrkulacja-powietrza-w-obudowie.jpg Edytowane 17 Grudnia 2013 przez MatysB Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 kórz http://gifsforum.com/images/gif/facepalm/grand/facepalm-eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3-2695.gif 3 Cytuj Link to post Share on other sites
MatysB 37 Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Nigdy nie zrobiłeś literówki pisząc na szybkiego? Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Literówka to by była, gdybyś napisał: "kruz, krzu, ukrz etc". To jest błąd ortograficzny. Ortografów nie strzela się pod wpływem szybkiego pisania Autor: Możesz dać, ale wg mnie nie ma to praktycznie żadnego sensu, bo np u mnie w M40 temperatury po dodaniu wentylatora na spód wzrosły,bo ten dolny wentylator zakłócił strumień powietrza z 2 przednich. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Klikacz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Progamer 0 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Chyba sobie kupię. Bo kupuję podświetlany to najwyżej wymienię lub dam na górę. Tylko trzeba będzie jakoś ogarnąć jak te moje aktualne wiatraki wieją ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Zawsze przednie i dolny wciągają, a tylni(e) i górne wydmuchują (pewnie mi zagwiazdkuje). Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Dolny wentylator na pewno pomoże karcie graficznej (wiem to też z praktyki bo ostatnio robiłem testy multi-GPU w Gladiusie M40 ). Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 @up Zgadza się, tylko w miarę możliwości postaw budę na biurku, a nie na "glebie", bo pomimo obecności filtra (który też trzeba czyścić) będzie niezła syfioza Cytuj Link to post Share on other sites
Progamer 0 Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Niestety nie mam miejsca na biurku , przyokazji , jaki jest najlepszy sposób czyszczenia kompa? Na starym kompie próbowałem odkurzaczem, ale nic to nie dawało ( chyba, że był za bardzo zakurzony ). No i jak czyścić filtr? Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Biafra1987 Ortografia... Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Sprężone powietrze. A filtr odkurzaczem albo dmuchnij i tyle Cytuj Link to post Share on other sites
Progamer 0 Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 A jak pierdyknę sprężonym powietrzem w kompa to się coś nie pourywa? Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 A pierdyknij se pan. Jak wszystko dobrze przykręcone to nic nie ma prawa się urwać Cytuj Link to post Share on other sites
Progamer 0 Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 No dobra, pozostaje tylko jeden problem. Chyba nie mam sprężonego powietrza... Cytuj Link to post Share on other sites
MatysB 37 Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Kup puszkę powietrza w najbliższym sklepie komputerowym za 15zł i Ci wystarczy. Krzywdy bebechom nie zrobisz ponieważ nie wytwarza ona aż tak mocnego strumienia powietrza. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 No dobra, pozostaje tylko jeden problem. Chyba nie mam sprężonego powietrza... http://www.celmax.pl/kompresor2.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Progamer 0 Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Może od razu silnik odrzutowy sobie kupię? . Przypomniałem sobie że mam pompkę samochodową. Może się nada? Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Nawet jak masz stary odkurzacz zelmera to rurę od d... strony i też będzie dmuchać 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) A jak pierdyknę sprężonym powietrzem w kompa to się coś nie pourywa? Tylko nie przeginaj przy wentylatorach, najlepiej delikwenta zblokować (ołówek, długopis, ew. palec) i między radiatorem/obudową łopatki ładnie też odkurzyć lubi się tam czasem zagnieździć to i owo Czasem jak bieda w kraju z powietrzem, a chce przedmuchać kompa wystarczy *uwaga* suszarka, na najwyższym trybie najlepiej jak masz opcję * to wtedy idzie mocny zimny podmuch + zamocować zwężkę na ujściu suszarki i prowizorycznie można przedmuchać, lepsze efekty niż odkurzaczem. Tylko oczywiście robota jedynie na balkon bo inaczej mama/narzeczona/małżonka ubije Pompka niezbyt, chyba że będą dwie osoby, bo w pojedynkę możesz narozrabiać pompując i lawirując między komponentami, to ew. możesz spróbować ... choć nigdy pompką się nie bawiłem Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Didox Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Tylko nie przeginaj przy wentylatorach, najlepiej delikwenta zblokować (ołówek, długopis, ew. palec) i między radiatorem/obudową łopatki ładnie też odkurzyć lubi się tam czasem zagnieździć to i owo A nie prościej oddalić źródło strumienia powietrza (po chłopsku cofnąć wąż) ? Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Przełoży się to bezpośrednio na efektywność działania A jak ktoś kupuje sprężone powietrze za 15 zł (?! - cena przytoczona wcześniej) to szkoda marnować. U mnie jak nie przyłożę prawie bezpośrednio do radiatora CPU to efekt jest mierny - kurz zostaje zblokowany między żeberkami. Cytuj Link to post Share on other sites
Progamer 0 Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Niedawno sprawdziłem, że nie mam miejsca na wentylator na dole . Mam w cholere kabli, które się ledwo mieszczą ( niepodpiętych ) Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 A nie ma w tym Z11 miejsca za tacką? Jak kable masz na dole i szpecą to zrób piwniczkę chyba, że wejdą za tackę, lub w wolną zatokę u góry Cytuj Link to post Share on other sites
Progamer 0 Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 No średnio, bo nie wiem czy się zmieszczą jak jest cały komp zamontowany, napiszę wam później , bo teraz mi się nie chce sprawdzać Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts