Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam chciałbym zmodernizować stary PC ;) Cena jaka moge wylozy to 3000 zł , co juz mam? A wiec tak :

płyta główna na AM2+ ( Am3 Ready ) Gigabyte Ga-Ma 770 UD3 rev.1

DDR2 4GB 2x2 GoodRam

Dysk Samsung F1 750 GB

procek AMD Athlon 7750 @3.1 Ghz

Zasilacz pentagram Silent Force 550W 2x 25A

i tutaj tak ... Procesor na Pewno AMD Pheonom II X4 955/965 ? niestety płyta z ta rewizja nie obsłuży x6

Karta to Na pewno Ati Radeon - 5870 Sapphire Referent lub MSI piękny bez zbędnych naklejek, dokupił bym drugi dysk do RAID , i jeszcze kolejne 4GB Ram co wy na to? Jakieś propozycje ?Budżet 3000 zł -- proszę nie składajcie nowego PC, chyba ze sie przekonam ale póki co wole modernizacje starego, ps: Budę mam Silentium Gladius 600W nie wiem czy karta wejdzie?

dziękuje z góry za pomoc :)

Do tego co zaproponowales dorzuciłbym jeszcze chlodzenie na procka, np. Zalman Performa. kolejne 4 GB ramu raczej zbedne jak nie korzystasz z komputera profesjonalnie.

Do obudowy jeszcze kilka cichych wentylatorów i kręć go ;).

5870 jest ok, ale ja bym wzial cos cichszego niz referent.

co proponujesz? Mam Freezer X treeme na proca ale to taki syf ze szok;/ profesjonalnie nie ale gram bardzo często we wszystko Metro 2033, BC2 itd.. czekam na F1 2010 i chce by te nowsze gry działały na full w 1680x1050

jakie ciche wentylatory? może jakiś fajny kontroler obrotów by sie przydał fajnie by było jak by wentyli były podświetlane na czerwono, ale warunek jest jeden muszą być bardzo ciche nie na widzę hałasu taki typ ze mnie ;/

W sumie ten Freezer zly nie jest. Ale kazdy ma tam jakis inny prog slyszalnosci ;). Sprzedaj go w takim razie i mozesz kupic mugena 2 nawet. Ta performa podobno dobra jest. Cicha i dosc wydajna. Albo Zalman Flex plus cichutki wentylator do niego.

Tak calkiem na full przy tej rozdzielczosci to metro 2033 bedzie sie ciac troche. Ale ta gra to wyjatek jednak..., mozesz odpalic na troszke nizsze detale i roznicy nie zobaczysz golym okiem.

jakie ciche wentylatory? może jakiś fajny kontroler obrotów by sie przydał fajnie by było jak by wentyli były podświetlane na czerwono, ale warunek jest jeden muszą być bardzo ciche nie na widzę hałasu taki typ ze mnie ;/

Scythe slip stream 800 RPM do obudowy. Mozesz ich tam dosc sporo obsadzic. Kontroler to moze taki: http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/R ... -2375.html ? Wentylatorów z podswietleniem na czerwono to nie kojarze nic, popatrz w ofercie cooling.pl

Tez lubie jak jest cicho :) Zasilacz nie halasuje? a jak dysk? Moze na gumki go zawies?

Karta z tym chlodzeniem wyglada na cicha: http://www.gral.pl/preview/MSI/Radeon_H ... ng_46.html

8gb ramu jedynie wtedy jeśli programujesz lub obrabiasz grafikę, w tych czasach dla gier 4gb to świat :);)

6-ścio rdzeniowych procków nie masz co do grania na razie wsadzać, tak za kilka lat :>

Wentyle... hmmm jeśli masz 70 zł na jeden wentylator to polecam enermax apollish, masz do wyboru 4 kolory, czerwony, szary, niebieski i chyba zielony :D tu masz taki w działaniu

oraz w sklepie http://www.cooling.pl/enermax-ucap12r-apollish-120mm-czerwony,produkt,551800.html?from_category=30_67

A może dać dwa wentyle tak po 30zł?.Lepsza cyrkulacja powietrza byłaby zamiast jednego ;)

Jaka to różnica pomędzy świecącym a nie?? Jeśli dobrze sie orientuje to do tej budy wchodzą 120 wentyle więc każdy 120 będzie dobry o ile będzie cichy. Taki wybór to już wg. uznania, jak ci się podoba taki i masz kasę to brać a jak ściśnięty portfel to tańsze.

Dixon twoja propozycja dysków niestety odpada, mam juz jeden 750 GB wiec pasuje kupic drugi do niego w RAID, Myślę tez nad Sapphire Vapor X 5870,

Wstepnie wygladalo by to tak

Amd Phenom II x4 965 BE

Gigabyte Ga - MA 770 UD3

Goodram 2x2 Gb 800 mhz CL5

sapphire radeon hd 5870 Vapor-x

Pentagram Silent Force 550W - chyba sobie poradzi

Samsung F1 750 x2 Raid

chłodzenie na procesor moze jakieś pasywne?? Ale bardzo wydajne?

Nie ma sensu brać pasywnego. Nawet bardzo wolno kręcący się wentylator potrafi zbić temperatury o wartości dwucyfrowe, a przy tym go w ogóle nie słychać. Tym bardziej do 965 -> pasywka to zły pomysł.

Nie ma sensu brać 965 strata pieniędzy to przez 10 sekund zrobisz z 955 965 :) Alpenfohn Matterhorn świetnie wypadł w testach jest warty tych pieniędzy Ciche ~20dBa i wydajne. MSI HD5870 Lightning jest dla mnie lepsze bo bez problemu można zmieniać napięcia i posiada dobry system chłodzący, zmienioną płytkę PCB.

1.AMD Phenom II X4 955 3,20GHz

2.Alpenfohn Matterhorn

3.Samsung F1 750 2x[RAID0]

4.MSI HD5870 Lightning

5.Alpenfohn Wing Boost 2x

6.Gigabyte MA-770 UD3

7.Pentagram Silent Force 550W

ja proponuję coś takiego:

AMD Phenom II x4 955

Gigabyte Radeon HD 5870 UD 1GB DDR5

Goodram DDR3 Dual Channel 2x2048MB 1333MHz CL9.0

Gigabyte GA-MA770T-UD3

OCZ Modxstream Pro 600W Modular

Samsung SpinPoint F3 500gb

dodałem zasilacz, gdyż ten twój raczej pracowałby na full swoich możliwości. Wziąłem 600W ze względu na przyszłość. Karta to nie referent. Płyta obsłuży amd x6. Mozesz też wyrównać koszty do 3000zł (z zasilaczem) biorąc 5850 toxic sapphire lub msi twinrozr II, która również daje radę w nowych tytułach.