szymon_j14 11 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Tylko Samsung F3- b. dobra wydajność. Ewentualnie bierz barracudę 7200.12 - też nieźle. Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 7200.12 niezłe, ale F3 500GB lepsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Darxis 0 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ale słyszałem, że Barracuda seria 7200.12 się często psuje, nawet bardzo często. Cytuj Link to post Share on other sites
epiuqe 2 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 A co myślicie o tym : http://www.morele.net/dysk-western-digi ... ds-223241/ Ma 32 mb pamięci podręcznej tylko do czego ona w ogóle jest używana ? Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ta pamięć podręczna to taki chwyt marketingowy (mowa o dyskach). Nie ma ona wpływu na wydajność. Bierz F3, niczego lepszego nie znajdziesz. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ja Ci polecę seagate 7200.12 500GB. Mam takie dyski, ciche, chłodne niskie i jak na 7200 szybkie. Czego więcej chcieć. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 oo wiele mozna chciec:) np. nie chrobotania glowic mozna chciec pewnie i wilelu innych spraw mozna by chciec moze szybkiej wielozadaniowej pracy do czego jednotalerzowe dwuglowicowe nie sa stworzone mozna by chciec ... no juz nie wiem Cytuj Link to post Share on other sites
szymon_j14 11 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ale słyszałem, że Barracuda seria 7200.12 się często psuje, nawet bardzo często.seria 12 była dobra, to 11. była do kitu ( chyba ze względu na kiepski firmware) Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 @lopez2: Ha - dokładnie. Można. To powiem Ci, że w sgi mam dwa hdd 15000rpm scsi. Czas dostępu ~3.8ms, tylko głośne jak silnik samolotu, głowica chrobocze jak młot pneumatyczny, a temperatura przy intensywnym używaniu dochodzi do ~65* - ale ja je lubię i dobrze mi się przy nich pracuje. Zawsze jak siadam do pc, to właśnie tego czegoś mi brakuje lol (nie wiem czy miałeś do czynienia z takimi dyskami, ale są cudowne mimo swoich wad -- jak chcesz się przekonać jak to działa, to aktualnie w dziale ogłoszenia sprzedaję dwa dyski 10000rpm scsi + słaby kontroler macierzowy (ze sprzętowym procesorem risc oraz własną pamięcią)) @szymon_j14: Kwestia programu sterującego została pięknie rozwiązana poprzez częste aktualizacje firmware przez inżynierów z seagate (aktualizowałem osobiście 320GB 7200.11 kilka razy, do najnowszej wersji i pięknie to się odbywa, nie ma utraty danych, ani żadnych problemów) pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
epiuqe 2 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 F3 zamówione. Mam teraz inne pytanie: Opłaca się zostawiać mój 80gb dysk (Samsung HD080HJ) jako systemowy a wszystkie inne "syfy" trzymać na f3 ? Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Mysle, ze nie. F3 bedzie szybszy, wiec system zainstalowany na nim bedzie chodzil szybciej Ten dysk 80 GB mozesz uzyc jako magazyn czy backup waznych rzeczy albo po prosu drugi dysk do przechowywania czegos, ale lepiej system miec na szybszym, tj F3. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Sprobuj sprzedac ten 80 GB. Miejsca specjalnie wiecej Ci nie da, a mysle ze jest sporo glosniejszy tylko. No chyba ze koniecznie chcesz miec backup najwazniejszych rzeczy na dysku, a nie np. na plytkach. Cytuj Link to post Share on other sites
Mixtape 1765 Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Ja bym brał Seagate Barracuda 7200.12 Cytuj Link to post Share on other sites
browar0707 0 Napisano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Mimo wielu wypisywanych zalet Samsunga f3 500GB muszę nieco goryczy dodać, mianowicie u mnie zaczął po tygodniu warczeć, że czasem nie do wytrzymania, zarówno podczas surfowania po necie jak później już podczas zwykłego przeciągania myszką... Oczywiście trafił do serwisu. Po powrocie jest lepiej ale dalej warczy jak strony się ładują! Dzwoniłem do serwisu i pytałem się co dalej mam robić... Odpowiedzieli, że sporo samsungów tak ma, ale ta wada nie podlega wymianie na nowy egzemplarz... Reasumując podczas jakiejkolwiek pracy słychać głośne charczenie dysku. Mam 2 inne, które mają już ponad 6 lat i są praktycznie nie słyszalne przy tym klekocie Jestem bardzo rozczarowany i nigdy więcej samsunga!! Od tej firmy jak najdalej... Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Mój tam sie trzyma i jest cichy, masz pecha, albo ja szczęście Cytuj Link to post Share on other sites
alfarome 2 Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 @ browar0707 Dyski, jak każdy produkt, posiadają specyfikację i przy przedstawianiu oferty sprzedaży taką powinieneś otrzymać. Jeżeli poziom hałasu jest wyższy niż wynika to z specyfikacji to męcz i nie daj się zbyć pierdzeniem "sporo tak ma". Na reklamację, zbieraj całą dokumentację/korespondencję z serwisem, przedstaw obsłudze istnienie takiego tworu jak federacja konsumentów i w razie konieczności udaj się tam z całą dokumentacją. Nie odpuszczaj, bo inaczej takie praktyki przejdą do normy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts