sunnyfreak 0 Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Witam, parę dni temu kupiłem Lumię 920 i jesttem niemile zaskoczony zywotnością baterii. Telefon jest nowy, był zaplombwany i nigdy nie otwierany. Nie mam instrykcji w jezyku polskim. Czy trzeba formatowac w jakiś sposób baterie czy cokolwiek robić? Znajomy ma smartfon z niewymienna baterią i mowił że u niego w instrukcji było że trzeba kilka razy naładowac do pełna i rozładowac rawie do 0% i poźniej już bateria trzyma dugo, jak to jest w przypadku mojego teefonu? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 W takim razie zrób jak kolega mówił. Cytuj Link to post Share on other sites
sunnyfreak 0 Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Piszę po to żeby się dokładnie dowiedzieć jak to zrobić aby nie spieprzyć sobie baterii, to że jedna osoba powie mi tak a inna inazczej to nie daje rozwiązania \Niech powie ktoś kto wie jak przygotowac baterie Cytuj Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Rozładuj do około 15% (albo do stanu kiedy telefon przejdzie w tryb oszczędności energii) i wtedy ładuj do 100%. W tych telefonach już się nie formuje baterii. Po kilku cyklach ładowania "wchodzą" w swój optymalny tryb. Nigdy nie staraj się rozładowywać do stanu wyłączenia telefonu, bo to skraca żywotność. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez rysiooo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Ja z kolei słyszałem o 3 pełnych cyklach ładowania a nie podpinaniu telefonu na 12h. Tzn używasz aż się wyłączy i podłączasz ładowarkę i ładujesz do pełna. Takie coś wykonuje się 3 razy a potem już normalnie. Nie dopuszcza się do rozładowania baterii. Po kilku ładowaniach bateria osiąga swoją maksymalną pojemność. Ten sposób wyczytałem odnośnie HTC WPS gdzie po pierwszym rozładowaniu i podpięciu ładowarki telefon od razu dostał jakieś 8%. Po kolejnym już 5% a po trzecim rozładowaniu zaraz po podłączeniu ładowarki wskazywał 1% więc pojemność baterii osiągnęła max pojemności. Dodatkowo po wykazaniu, że bateria jest naładowana warto potrzymać jeszcze przez 10-15 min. Cytuj Link to post Share on other sites
sunnyfreak 0 Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Sami widzicie co wpowiedz to inna opinia. Czyli jak mam zrobić żeby tej baterii nie popsuć? Opiszcie mi co i jak dokladnie żebym tego nie spierdzielił Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Ile razy już ładowałeś telefon? Jak korzystasz z telefonu tzn ile grasz, rozmawiasz i jakie masz opcje włączone - programy, synchronizacja poczty 3G itp? Cytuj Link to post Share on other sites
sunnyfreak 0 Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 3g tlyko, dzis ładowałem o 6 rano do 100% i napisałem moze z 50smsów, dzwonilem na 5 min i na inrterncie siedziałem moze z 30 min i to maks jaki wycisnałem, teraz mam 14 % baterii Ładowałem już 2 razy i to tak że do 30% rozładowałem. Powiedzcie jak zrobić z tą baterią i zaczne działac :-) Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Może masz włączone wszystkie raporty i informacje wysyłane do MS? Jak naładujesz 3-4 razy to zacznie inaczej trzymać. Jeśli po kilku ładowaniach nie ustabilizuje się to po naładowaniu do końca odłącz od ładowarki, wykonaj reset (Vol- + Power przez 10s) i jak się uruchomi ponownie to włącz tryb samolotowy na 30min przy wyłączonym oszczędzaniu baterii. Cytuj Link to post Share on other sites
brzymek 0 Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Kolego, miałem ten telefon i bateria to porażka, powie ci to każdy użytkownik tego modelu. Trzeba używać go na GSM, włączyć oszczędzanie energii lub ściemnić LCD ile możesz aby był widoczny dla Ciebie. Nie używać żadnych programów do monitorowania baterii, double tapa do odblokowywania, zbyt wielu aktywnych kafelków na głównym czy aplikacji na wygaszaczu. Na dużo mocniejszych modelach wyciągam 3 dni przy moim używaniu a 920 ledwo odciągała do końca dnia drugiego. Fakt że telefon działa rewelacyjnie płynnie ale to pożeracz baterii. Cytuj Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Możliwe, że masz włączone wszystkie synchronizacje, lokalizacje/gps, 3G+dane pakietowe, wifi, najwyższą jasność wyświetlacza. Powyłączaj to wszystko i zobacz czy jest różnica. Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 W jasności wyświetlacza dobrze jest ustawić niską i automatyczną. Cytuj Link to post Share on other sites
sunnyfreak 0 Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Wszystko wyłączone, raporty, transfer, jasnośc nika, wifi, lokalizacja raporty tez wyłączone CZyli po kilku ładowaniach powinno się to polepszyć, Czyli ładować do pełnego rozadowania i adowac do pełna i trzymac jeszcze z 15min po pełnym załadowaniu ? Czy inaczej to zrobić? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Zamiast białego tła używaj czarne tło. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts