Skocz do zawartości

Lmia 920 Problem z bateria

Recommended Posts

Witam, parę dni temu kupiłem Lumię 920 i jesttem  niemile zaskoczony zywotnością baterii. Telefon jest nowy, był zaplombwany i nigdy nie otwierany.  

Nie mam instrykcji w jezyku polskim.

Czy trzeba formatowac w jakiś sposób baterie czy cokolwiek robić?

Znajomy ma smartfon z niewymienna baterią i mowił że u niego w instrukcji było że trzeba kilka razy naładowac do pełna i rozładowac rawie do 0% i poźniej już bateria trzyma dugo, jak to jest w przypadku mojego teefonu?

Z góry dziękuje za pomoc

Rozładuj do około 15% (albo do stanu kiedy telefon przejdzie w tryb oszczędności energii) i wtedy ładuj do 100%. W tych telefonach już się nie formuje baterii. Po kilku cyklach ładowania "wchodzą" w swój optymalny tryb.

Nigdy nie staraj się rozładowywać do stanu wyłączenia telefonu, bo to skraca żywotność.

Edytowane przez rysiooo
  • Popieram 1

Ja z kolei słyszałem o 3 pełnych cyklach ładowania a nie podpinaniu telefonu na 12h. Tzn używasz aż się wyłączy i podłączasz ładowarkę i ładujesz do pełna. Takie coś wykonuje się 3 razy a potem już normalnie. Nie dopuszcza się do rozładowania baterii. Po kilku ładowaniach bateria osiąga swoją maksymalną pojemność.

Ten sposób wyczytałem odnośnie HTC WPS gdzie po pierwszym rozładowaniu i podpięciu ładowarki telefon od razu dostał jakieś 8%. Po kolejnym już 5% a po trzecim rozładowaniu zaraz po podłączeniu ładowarki wskazywał 1% więc pojemność baterii osiągnęła max pojemności.

Dodatkowo po wykazaniu, że bateria jest naładowana warto potrzymać jeszcze przez 10-15 min.

3g tlyko, dzis ładowałem o 6 rano do 100%  i napisałem moze z 50smsów, dzwonilem  na 5 min i na inrterncie siedziałem moze z 30 min i to maks jaki wycisnałem, teraz mam 14 % baterii

Ładowałem już 2 razy i to tak że do 30% rozładowałem. 

Powiedzcie jak zrobić  z tą baterią i zaczne działac :-)

Może masz włączone wszystkie raporty i informacje wysyłane do MS? Jak naładujesz 3-4 razy to zacznie inaczej trzymać. Jeśli po kilku ładowaniach nie ustabilizuje się to po naładowaniu do końca odłącz od ładowarki, wykonaj reset (Vol- + Power przez 10s) i jak się uruchomi ponownie to włącz tryb samolotowy na 30min przy wyłączonym oszczędzaniu baterii.

Kolego, miałem ten telefon i bateria to porażka, powie ci to każdy użytkownik tego modelu. Trzeba używać go na GSM, włączyć oszczędzanie energii lub ściemnić LCD ile możesz aby był widoczny dla Ciebie. Nie używać żadnych programów do monitorowania baterii, double tapa do odblokowywania, zbyt wielu aktywnych kafelków na głównym czy aplikacji na wygaszaczu. Na dużo mocniejszych modelach wyciągam 3 dni przy moim używaniu a 920 ledwo odciągała do końca dnia drugiego. Fakt że telefon działa rewelacyjnie płynnie ale to pożeracz baterii.

Wszystko wyłączone, raporty, transfer, jasnośc nika, wifi, lokalizacja raporty tez wyłączone

CZyli po kilku ładowaniach powinno się to polepszyć,

Czyli ładować do pełnego rozadowania i adowac do pełna i trzymac jeszcze z 15min po pełnym załadowaniu ? 

Czy inaczej to zrobić? 

Pozdrawiam