mihau99 0 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Witam! Jakiś czas temu zakupiłem kartę graficzną MSI Radeon R9 280X Gaming OC, od samego początku gdy uruchomię jakąś grę wydaje z siebie dziwne dźwięki. Najczęściej gram w World of tanks i już podczas pobytu w garażu karta "brzęczy", wybierając czołgi lub otwierając zakładkę rozmowy brzęczenie na ułamek sekundy ustaje i znów powraca. W innych grach to samo a w najnowszym 3DMarku to już daje koncert Kontaktowałem się z obsługą klienta, odpowiedzieli mi żebym odesłał kartę ale nie mogli jasno powiedzieć czy gwarancja będzie uznana bo jak to napisał "każdy problem jest rozpatrywany indywidualnie". I tu moje pytanie, jest sens ją odsyłać? Miał ktoś podobny problem? Nie mam innej karty na zastępstwo, tylko gpu w procesorze a nie chciał bym pozostać bez wydajniejszej karty przez 2-3 tygodnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Gemon 121 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Masz włączony V-sync? Bo jeśli nie, to włącz i sprawdź jak będzie. Kiedyś miałem podobny problem z GTX'em 570 bez włączonego V-sync karta generowała w menu gry jakieś kosmiczne wartości FPS i strasznie piszczała. Po włączeniu V-sync pisk ustał. Co do gwarancji to nie wiem czy piszczące cewki jej podlegają. Z drugiej strony nawet jak wysłaliby Ci nową kartę, to nie masz pewności, że nie będzie piszczeć. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Sporo zależy od widzimisię serwisu, jednak przeważnie piszczące cewki nie są uznawane jako powód do reklamacji. Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Mam włączony V-sync. Cytuj Link to post Share on other sites
Gemon 121 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 W takim razie próbuj z serwisem, może wymienią kartę. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Szansa na to, że kartę wymienią nie jest zbyt duża, sądząc po nicku autor jest w wieku szkolnym, więc pozbawianie się grafy na okres ferii świątecznych nie jest dobrym pomysłem. Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Nie jestem w wieku szkolnym Mam 28 lat a liczba w nicku nie musi oznaczać rocznika Jakbym miał pewność że karta była by wymieniona na nową to od razu bym ją odesłał, nie chce jej wysłać tylko po to żeby wróciła ta sama po 2-3 tygodniach, to tylko strata czasu. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ups! W takim razie najmocniej przepraszam Trochę szkoda, że nie odesłałeś jej na początku, odstępując od umowy. Teraz to już niestety trochę "po ptokach". Poza piszczeniem wszystko jest w porządku ? Temperatury w normie ? Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 No właśnie mogłem ją odesłać ale się trochę spóźniłem Oprócz tego piszczenia nie ma za bardzo się do czego przyczepić. Cytuj Link to post Share on other sites
Gemon 121 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 No to chyba pozostaje tylko grać w słuchawkach Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Jeśli piszczenie mocno Cię wkurza, a nie chcesz zostawać na dłużej bez kompa, to wyślij ją do serwisu jak będziesz wyjeżdżał na urlop. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Tak trzeba chyba będzie zrobić, zastanawia mnie tylko dlaczego od obsługi klienta nie mogę się dowiedzieć jakie są szanse na wymianę karty, nie mieli takich przypadków czy co? Kartę zakupiłem w Morele.net. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Z pewnością mieli i to pewnie całkiem sporo. Na morele jest ostatnio coraz więcej skarg. Sam miałem z nimi ponad rok temu przygodę i od tej pory unikam ich jak ognia. Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Jesteś pewien, że to karta, a nie np. zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 To na pewno karta, na poprzedniej takiego piszczenia nie było. Cytuj Link to post Share on other sites
Badder 43 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 (edytowane) ja mam to samo z 280x ale od gigabyta, ale procz piszczenia, sypała artefaktami i grac w nic nie mozna bylo, bo sie nie dalo jak gra sama wywalala, gasl ekran itp Bez wulgaryzmów proszę ! / Nowaj Edytowane 10 Grudnia 2013 przez Nowaj Cytuj Link to post Share on other sites
malboro511 21 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 W grze World of Tanks powyłączaj wszystko w ustawieniach grafiki oprócz detali wysokie/ultra i powiedz czy przestało piszczeć ;] Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Nie ma takiego ustawienia detale ale ustawiłem na minimum, grafika standardowa i trochę mniej słychać to piszczenie, tak jakby z mniejszą częstotliwością. Czasami gdy się zrobi zoom piszczenie ustaje. gdy jestem w garażu piszczenia nie słychać. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez mihau99 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie daryzda 1306 Napisano 11 Grudnia 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Miałem podobną przygodę ale z 7850 wkładam kartę i słyszę że coś nie tak : piszczy niby nie jest to głośne ale za to cholernie irytujące. Co robić ? Dobra synowie akurat byli na wakacjach, to sobie myślę wypruje na innym kompie. Wkładam kartę do pierwszego odpalam nic, zero piszczenia [ zasilacz 400w fortrona ] myślę no nieźle, wkładam do drugiego [ delta 400w ] nic zero piszczenia. Wkładam do swojego [ Huntkey 500w ] piszczy no sobie myślę du*a z tego. Pożyczyłem od kumpla Chifa 500w podpiąłem do swojego kompa - nie piszczy ! No i tak zakupiłem Fortrona 650w. Także jak masz możliwość spróbuj sprawdzić na innym zasilaczu lub kompie. [ kumple ? ]. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez daryzda Cytuj Link to post Share on other sites
mihau99 0 Napisano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Podłączyłem kartę pod inny komputer i to piszczenie jest dużo mniejsze, trzeba się dobrze wsłuchać by to usłyszeć. Najwyraźniej problem tkwi w zasilaczu, na karcie GTX 660 Ti nic takiego się nie dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts