Skocz do zawartości

ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5 vs GTX660-DC2O-2GD5

Recommended Posts

Witam, wie ktoś może jakie są różnice między GTXami 660 od asusa, model GTX660-DC2O (http://www.asus.com/Graphics_Cards/GTX660DC2O2GD5) oraz GTX660-DC2OCPH (https://www.asus.com/Graphics_Cards/GTX660DC2OCPH2GD5) ?? Z tego co widzę wersja "PH" jest odrobinę krótsza i ma mniej rurek cieplnych, pomimo, że obie wersje to DirectCUII. Nie mogę się dogrzebać do konkretniejszych informacji np na temat głośności obu kart czy ich temperatur, podkręcania itd a różnica cenowa jest spora bo nawet ponad 100 zł, więc kusi, żeby wziąć tą tańszą. Gdzie w takim razie jest haczyk??

najcichsza i chłodna będzie GTX 660 od MSI z chłodzeniem TwinFrozrIV, przebija w tym DirectCU II i inne na rynku

Poprzesz to jakimiś dowodami?Czy tak sobie napisałeś?

Nie mogę się dogrzebać do konkretniejszych informacji np na temat głośności obu kart czy ich temperatur, podkręcania itd

Miałem tą drugą.Ta pierwsza to wersja OC może dlatego jest ciut większa.Moja akurat nieźle się kręciła 1188MHz w booscie,cicha i przy tym chłodna.Ja bym brał tą tańszą.

http://imageshack.us/a/img195/694/mark11j.jpg

Edytowane przez chudy131080
Poprzesz to jakimiś dowodami?Czy tak sobie napisałeś?

po prostu wiem  :facepalm: , z resztą wiele znaków na niebie wskazuje że to właśnie ona jest najcichsza np kilk

/Niekompetencja. Podajesz test zupełnie innego chipu , w dodatku gdzie nie ma odniesienia do innego chłodzenia. Koniu

Co do MSI to podobno padają jak muchy i wymieniane są na refurbished ... trochę średnia perspektywa (dane z serwisu pewnego sklepu komputerowego). Co do OC to oba wymienione Asusy mają identyczne taktowania

@chudy131080 dzięki wielkie za konkretne info

Edytowane przez Cepheus119

Cepheus119  dane z jakiego sklepu, poproszę o konkretne dowody, bo był tu już taki co tak mówił, ale tylko na gadaniu się skończyło. Aha oczywiście mówimy o solidnych konstrukcjach MSI nie jakiś niższowych, czyli w przypadku GTX 660 wersja z dwoma wentylatorami albo taka  http://satysfakcja.pl/p/116143-karta-graficzna-pci-e-msi-geforce-gtx660-2048mb-192bit-twinfrozr-iii-oc.html  albo nowa wersja taka  http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-660-gaming-oc-2gb-ddr5-192-bit-hdmi-dp-dvi-n660-gaming-2gd5-oc-polecamy-zamiast-n660-tf-2gd5-oc-609901/  . Pozdrawiam :)

Edytowane przez Breaky83

Osobiście też mi trudno w to uwierzyć ale to dane od osoby z mojej rodziny pracującej w sklepie komputerowym pewnej firmy której wolę dla świętego spokoju nie zdradzać. Obojętne zresztą co to za sklep ale podobno MSI są zdecydowanie najbardziej wadliwe - najwięcej kart wraca na gwarancję. Nie mówie tego złośliwie bo mnie się mega podoba np MSI R9 270 Gaming i miałem na niego chrapkę ale mi odradzono MSI.

Cepheus119  w takim razie nie ujawniaj sklepu, ale przecież możesz podać dokumenty potwierdzające Twoje słowa, o jakie konkretne modele kart graficznych chodzi oraz że następił zwrot, karta padła i takie tam nie ujawianąc nazwy sklepu ani osoby która robiła zwrot lub której padła karta graficzna, aby nie naruszać danych osobowych (niepotrzebne zamazać lub zakryć). Chodzi mi o potwierdzenie Twoich słów bo ja mam inne doświadczenia w tej materii. Pozdrawiam :)

Nie jestem pracownikiem sklepu i nie mam na to papierów, piszę tylko, że dowiedziałem się bezpośrednio od pracowników jednego ze sklepów komputerowych iż są to ich najbardziej wadliwe karty i je odradzają. Nie wiem czy problem dotyczy jakiegoś konkretnego modelu czy całej serii, czy tylko AMD czy nVIDII, natomiast znaczny % tych kart wracała na serwis (mowa była o nawet 50%). Ja osobiście w swoim życiu miałem do czynienia z jedną kartą MSI - GTX560Ti, która tak się złożyła, że sypała artefaktami w stresie (była padnięta). Dodatkowo wątpliwy jest serwis gwarancyjny MSI i brak wymiany sprzętu na nowy. Pomimo, że bardzo podoba mi się wygląd tych kart i ich chłodzenie i rozsądna cena, jednak z wyżej wymienionych powodów prawdopodobnie nie zdecydowałbym się na MSI.

Cepheus119  zaraz zaraz najpierw piszesz, że to dane od osoby z mojej rodziny pracującej w sklepie komputerowym, więc to ona ma dostęp do tych papierów i zasłaniając wyżej wspomiane dane mogła by zrobić zdjęcia i mógłbyś lub ona je zaprezentować. Potem piszesz że dowiedziałem się bezpośrednio od pracowników jednego ze sklepów komputerowych iż są to ich najbardziej wadliwe karty i je odradzają. Pytanie od razu jakie karty konkretne modele mnie interesują bo kart graficznych MSI jest bardzo dużo. Wspominasz także, że miałeś doczynienia kartą MSI - GTX560Ti, więc jakim modelem bo tych modelów MSI GTX560Ti było w sumie chyba z 9. Ja jestem profesjonalistą i wiem, że nie ma czegoś takiego, że jedna firma ma najlepsze modele kart graficznych. Wszytko się w tej materii zmienia. Raz jedna firma ma lepszy produkt raz inna. Kwestia tylko modelu. MSI mają lepsze bardziej udane produkty jak i mniej. Poczytaj sobie opinie na tamat kart graficznych osób, które mają te modele GTX 660, które podałem, nie widzę niepochlebnych opini na ich temat, więc chyba każdy nie kłamie? a sporo użytkowników kupiło te medele. Pocztaj na morele.net, na skapcu, ceneo i innych stronach. Także sory, ale wcale ten Twój członek rodziny lub pracowniku sklepu X mnie nie przekonują dopóki nie dostarczysz twardych dowodów. Był tu taki jeden sato__ czy coś w tym stylu opowiadał też o awaryjnościach kart graficznych MSI. Mówił, że sprzedaje sprzęt komputerowy. Też mówił o awaryjności tych kart jak go poprosiliśmy o konkretne dowody cisza do tej pory, więc jest dla mnie mało wiarygodny. Ostatnio też pogrążył sie pisząc, że dyski seagate mają 12-mcy gwarancji. Sory, ale jako sprzedawca powinien wiedzieć, że dyski te maja 24-mce gwarancji jaka obowiązauje w krajach UE, czyli równiez POLSKI. Pozdrawiam :)

Edytowane przez Breaky83

Witam, wie ktoś może jakie są różnice między GTXami 660 od asusa, model GTX660-DC2O 

Oprócz tego co wymieniłeś różnią się jeszcze delikatnie radiatorem i paroma detalami. Niestety nie dysponuję testem porównującym oba te modele ale tak jak napisał Chudy wersja PH to nie jest wcale zły wybór.

Aha, i proszę się tutaj nie kłócić w kwestii padania kart. Każda karta może się uszkodzić , niezależnie od producenta i nie ma na to reguły.