Skocz do zawartości

5850 problem z CCC i MSI Afterburner

Recommended Posts

Elo Elo,

Mam problem z odpaleniem "MSI Afterburner", jest to program, który był dołączony do karty 'MSI Radeon hd5850 TwinfrozrII' w zestawie.

Z tego co wiem program służy do podkręcania naszej grafy ale mniejsza z tym, jest w zestawie więc ma działać.

Zainstalowałem program, instalacja przebiegła bez problemu. Gdy chcę uruchomić program wyskakuje mi komunikat: "Some of MSI Afterburner components are expired, missing or corrupted!" a następnie nic się nie dzieje...

Pomoże ktoś?

Drugą moją zagadką jest CCC (Catalyst Control Center), gdy miałem sterownik 10.3 ccc uruchamiało się bez problemu za każdym razem, jednak po aktualizacji sterownika do 10.4 ccc przestało się uruchamiać.... klikam w ikonkę ccc i na sekunde pojawia się tylko klepsydra zamiast kursora i nic więcej, poprostu nie uruchamia się.

Windows 7 64bit

Bardzo proszę wszystkich o porady.

Pozdrawiam,

3k0m1Ny

O to bardzo ciekawe co piszesz, ja dziś dostałem swoją HD5850, i zainstalowałem stery 10.4 i Catalyst Control Center także mi nie działa, a dodatkowo uzyskałem dziwny wynik w 3Dmark06 - wynik to 18000pkt. Czyli jest coś nie tak ze sterownikami 10.4? :help: Sorki, że się podłączam, ale problem mam taki sam ;)

1. Nie pomogło.

2. Na GTX260 core 216 SONIC OC miałem 17400pkt więc wiesz...

3. Zainstaluję system jeszcze raz (XP x64 SP2+)

4. Nie robiłem ''formata'' po zmianie karty z GTX260. Czyżby przyczyna wszystkich nieszczęść?

Pozdrawiam.

Dziękuję @leon691 za pomoc, twoja uwaga jest słuszna i pomogła rozwiązać problem.

@Next_Gen_1987 potwierdzam że jest to problem tkwiący w sterowniku, przekonałem się na własnej skórze. Musisz totalnie dokładnie wyczyścić komputer ze wszystkim co ATIpodobne w tym ccc!

ściągnij najnowszy sterownik na twój system ze strony ATI (catalyst 10.4), następnie kliknij w niego i tam zaraz po wyborze języka instalacji w następnym kroku masz do wyboru: instalacja, odinstalowanie. Wybierasz odinstalowanie, zaznaczasz wszystko co możliwe do odinstalowania i usuwasz, następnie restartujesz komputer wchodzisz w mój komputer upewnić się czy nie ma jakiś folderów ATI w 'program files', jeśli są usuwasz resztki ręcznie, odświerzasz(f5) i zabierasz się do instalacji sterownika na nowo.

Mi pomogło ;)

Zostało mi jeszcze to:

Mam problem z odpaleniem "MSI Afterburner", jest to program, który był dołączony do karty 'MSI Radeon hd5850 TwinfrozrII' w zestawie.

Z tego co wiem program służy do podkręcania naszej grafy ale mniejsza z tym, jest w zestawie więc ma działać.

Zainstalowałem program, instalacja przebiegła bez problemu. Gdy chcę uruchomić program wyskakuje mi komunikat: "Some of MSI Afterburner components are expired, missing or corrupted!" a następnie nic się nie dzieje...

Pomoże ktoś?

Jakich nieszczęść? Masz normalny wynik, czego ty się spodziewałeś? 5850 to karta pod OC, daj jej 900mhz/4800mhz i wtedy sprawdź. Od kiedy to zmiana kraty graficznej wymaga formatowania dysku? Bez przesady. Sprawdź moźe masz w CCC wymuszone AA albo V-sync i to trochę zaniża wynik? Ja np. na wersji trialowej 3dmarka 06 miałem sporo (kilkaset pkt.) lepszy wynik niż po zarejstrowaniu do pełnej wersji.

Po zmianie radeona 4890 na 5870 miałem przyrost z 17300 do 19500 (po dzikim OC 1000/5200) na c2d 4ghz.

Drugą moją zagadką jest CCC (Catalyst Control Center), gdy miałem sterownik 10.3 ccc uruchamiało się bez problemu za każdym razem, jednak po aktualizacji sterownika do 10.4 ccc przestało się uruchamiać.... klikam w ikonkę ccc i na sekunde pojawia się tylko klepsydra zamiast kursora i nic więcej, poprostu nie uruchamia się.

dziwne u mnie działa

w każdym razie na pececie, na lapku z 4570 świeżo robiłem instalkę i też się pod 10.4 ccc uruchamiać nie chce

definitywne odinstalowanie wszystkiego z napisem ATI (mamy pulpit w niskiej rozdziałce jak po instalacji świeżego windowsa XP) i wtedy zainstalowanie nowych sterowników 10.3 czy też 10.4

Jeśli masz problemy z CCC to na razie tego wyniku nie bierz nawet pod uwagę (w 3dmarku 06), musisz je poprawnie zainstalować (musi działać ccc)

Muszę jednak zrobić formatowanie, nic nie pomaga, a dodatkowo coś się z systemem dzieję - jakieś dziwne znaki zamiast liter, programy niektóre sypią ''crashami''. Więc może dlatego CCC nie działa, mam zainstalowane NET Framework 2.0 SP2 i NET F. 3.0 SP2 jak i NET F. 3.5 SP1 jak i wszystkie wersję Microsoft Visual C++(2005, 86x,x64, i 2008 x86, x64 jak i 2010 x86). Chyba został tylko format, aby w pełni wykorzystać moc karty. ;) Acha, ATI Tray Tool też się sypie przy starcie, brak jakiegoś pliku, chciałem użyć ATT zamiast CCC i lipa.

1. odinstaluj sterowniki

2. nie wybieraj "uruchom ponownie"

3. sciagnij i odpal program driver sweeper http://downloads.guru3d.com/Guru3D---Dr ... -1655.html

4. zaznacz ATi

5. kilknij na "Analyse"

6. wybierz "Clean"

7. jak skonczy zrestartuj komputer

8. zainstaluj sterowniki 10.4

tyle jesli chodzi o sterowniki.

jesli sypie Ci sie rejestr to mozesz sprobowac go naprawic jakims programem.

edit/ najpierw sprawdz czy dany sposob zadziala, a potem klikaj na "pomogl" ;) to tak na marginesie.

Zainstalowałem Win7 x64 i wszystko śmiga! CCC działa! Ulżyło mi. Dzięki za pomoc. :(

No nie do końca jestwszystko okay. Co prawda teraz wynik w 3Dmark06 to 18200pkt(cześniej to 17900pkt xp x64), ale miałem BLUE screen'a podczas instalacji GTA4:EFLC i przeglądania internetu (Firefox) z informacją ATI coś tam .dll

Stery 10.4 WHQL więc nie wiem w czym problem, żadnego OC karty jeszcze nie robiłem narazie. Ktoś miał może w/w problemy?

Acha, jeszcze jedno, podczas pracy w Windows'ie wydajność jest średnia, czasami czuję jakby coś mi spowalniało, nie było tego przy GTX260. Czekam na nowe lepsze stery.

Dzięki. Dobrze wiedzieć .daft. Ale BIOS zresetować poprzez baterię CMOS czy ustawieniem Load Bios Defaut? I jeszcze jedno, gdy ustawiona jest inna rozdzielczość niż natywna dla monitora tj. 1680x1050, to występują czarne pasy po obu stronach, np. stara gra w rozdziałce 1280x1024 powoduję czarne pasy, ale nie tylko, bo nawet po włączeniu kompa, na ekranie ładowania systemu widzę w/w pasy, dopiero od ekranu logowania do systemu pasy znikają, czyli gdy karta włącza zapamiętaną rozdziałke 1680x1050. GPU jest podłączone do monitora za pomocą kabla DVI, tyle, że zastosowałem przejściówkę HDMI do GPU - czyli DVI z monitora do HDMI na GPU. Na 260GTX nie miałem w/w problemów. :help: Dobranoc.

bo masz wylaczone dopasowanie obrazu ( rozciagniecie ). poza tym po co grasz w gry na rozdzialce dla zwyklego monitora skoro masz panoramiczny ekran? :(

odnosnie biosu to wystarczy wybrac "load bios defaults".

Niektóre gry nie obsługują rozdzielczości 1680x1050 zwłaszcza stare gry i wtedy są te czarne pasy, ale już wszystko jest okay. Dzięki. :)

Jednak dalej to samo, poniżej 1680x1050 mam czarne pasy, i BSOD'a miałem w menu gry 'Loki'. Nie wiem skąd te BSOD'y. ;) Na GTX260 nie miałem żadnych problemów.