4estR 58 Napisano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Witam, Jako że studiuję w trybie niestacjonarnym, dwa razy na tydzień zmuszony jestem pojechać na uczelnię (~50km w jedną stronę) samochodem rodziców, którym bądź co bądź jeżdżę ostatnio tylko ja. W zwiazku z tym postanowiłem sprawić sobie komplet nowych opon zimowych bo warunki na dridze stają sie coraz gorsze, a ja wciaż jeżdżę na "łysych letnich".Aktualnie na felgach mam 195/75/R14 na tyle i 175/70/R14 na przodzie.Moglibyście mi doradzić jakie opony zamówić?Do wydania mam około 1000zł na komplet. Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Na zimę najlepiej mieć węższe opony o wyższym profilu. Jakie masz fabryczne opony do tego auta (wymiary) Barum polaris z nich powinieneś być zadowolony w kwocie do 1000zł osobiście posiadam letnie barum brawius 2 nie narzekam. Edytowane 9 Grudnia 2013 przez kosmita Cytuj Link to post Share on other sites
4estR 58 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Szczerze powiedziawszy nie mam pojecia na czym samochód jeździł kiedyś. Internet podpowiada że fabryczne opony miały rozmiar 185/65/r14. Zastanawiałem się właśnie nad całym kompletem w tym rozmiarze (nie są ani zbyt wąskie ani jakieś szerokie). Na oku mam aktualnie goodyear ultra grip 8 oraz fulda kristall montero 3. Cytuj Link to post Share on other sites
CoreDuo 219 Napisano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Ja od ubiegłego roku posiadam takie opony: http://allegro.pl/4x-nowe-opony-zimowe-diplomat-185-65r14-gdansk-i3767963215.html bardzo je sobie chwalę, auto jedzie jak przyklejone po śniegu (po lodzie to wiadomo żadne opony nie pomogą ) Cytuj Link to post Share on other sites
maniek_100 576 Napisano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Jeśli możesz to dorzuć do Continental ContiWinterContact TS850 - opona w większości testów wyprzedza konkurencję praktycznie pod każdym względem, np. ADAC. Wspomniany przez Ciebie Goodyear również jest dobrym wyborem. Cytuj Link to post Share on other sites
4estR 58 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Dzięki. W takim razie najprawdopodobniej zdecyduję się na te Continentale - różnica w cenie to jakieś 50zł przy zakupie 4 sztuk, więc jeżeli Continentale są lepsze to czemu nie Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Więc tak, szerokość zależy czy głównie miasto i sporadycznie zaśnieżone drogi boczne czy odwrotnie. Jak głównie miasto to w zasadzie są drogi odśnieżane i lepiej wybrać zimowe z dobrym bieżnikiem odprowadzającym wodę, mogą i powinny, być szerokości optymalnej do auta, węższe owszem lepiej wgryzają się w śnieg ale mają mniejszą przyczepność na asfalcie. Ja polecę Kleber Kristalp HP2, Bardzo dobrze się na nich jeździ jak na klasę średnią. Ładnie się wbijają, kierunkowy bieżnik który bardzo fajnie wodę odprowadza i do tego cena nie przebije ceny auta (wielki sentyment mam do B3 bo to pierwsze wozidełko). Cytuj Link to post Share on other sites
mattax 25 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 jeśli chodzi o rozmiar polecam sprawdzić na stronie producenta albo klapce samochodu jakie są zalecenia. jeśli chodzi o samą gume to polecam Dębica frigo 2 mam ją na 3 autach w tym prywatnym i jedzie super Cytuj Link to post Share on other sites
CoreDuo 219 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 W sumie jakich byś nie wybrał to będzie dobrze. Każde nowe opony zimowe bardzo dobrze sobie radzą na śniegu (baa nawet letnie nówki nieźle dają radę na nowym bieżniku ), a testy i inne pierdoły to można zostawić dla tych z WRC bo dla zwykłego śmiertelnika można powiedzieć że to jest zbędne. Cytuj Link to post Share on other sites
dymel 190 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Z tak zwanej 'klasy premium' opon polecam na zimę Nokian WR D3 w rozmiarze 185/65R14. @up przestań pisać głupoty. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez dymel Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 (edytowane) @Up, Nokian i klasa premium ? @Down, dzięki. Zawsze myślałem że jak Opel je dodaje do aut to musi to być jakiś perfidny Chińczyk Edytowane 10 Grudnia 2013 przez bullseye Cytuj Link to post Share on other sites
dymel 190 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 @up, tak, w ostatnich rankingach opon premium zajęły one 5te miejsce. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 @Up, Nokian i klasa premium ? zimówki jak najbardziej Cytuj Link to post Share on other sites
Olimpia_00 0 Napisano 4 Maja 2016 Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Teraz czas na opony letnie Macie już coś na oku? Dla tych co się kierują rankingami podrzucam stronkę - http://www.testyopon.pl/ Cytuj Link to post Share on other sites
asian 27 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Polecam stronkę https://oponafelga.pl/, duży wybór i dobre ceny. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts