krojek 0 Napisano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Witam, mam problem z zasilaczem Antec VP-PC 500W, a dokładnie zasilacz TYKA (nie wiem jak to inaczej nazwać). Tutaj daje filmik z tykaniem zasilacza: Co może być nie tak? Edytowane 7 Grudnia 2013 przez krojek Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Na to wygląda jak by wentyl o coś leciutko ocierał . Na cewki to mi raczej nie wygląda powinno raczej skwierczeć ( że tak to nazwę po swojemu) Powiem tak zatrzymaj wentyl jeśli dzwięk nie ustanie to cewki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BattleCrit 1065 Napisano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Łożyska wentylatora zapewne nabrało się tam trochę kurzu PS a tak wygląda "wentyl" http://img227.imageshack.us/img227/1416/wentylprestakj2.jpg 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5519 Napisano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 A może to po prostu bomba zegarowa? A tak na serio, ja bym wyjął z niego wentylator i sprawdził jego stan:) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krojek 0 Napisano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Też myślałem że zahaczył o coś dlatego kiedyś rozkręciłem go od dołu aby sprawdzić czy nie haczy o "siatkę" ochronną i jednak to nie tego wina, jutro sprawdza czy nie tyka o coś innego. Ale najdziwniejsze jest to że czasami na jakiś czas przestaje tyka. Edytowane 7 Grudnia 2013 przez krojek Cytuj Link to post Share on other sites
BattleCrit 1065 Napisano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Miałem podobnie kiedyś na Fortronie 450W Zrobiłem FanSwap i po problemie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krojek 0 Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Obróciłem komputer na bok i o dziwo przestało tykać. Chyba żaden kabelek nie haczy tam (podświetliłem latarką, niestety bez wyciągania zasilacza).Podmuchałem kilka razy w miejsce wentylatora i co dziwne coś trzasnęło (tak jakby kamyk który spadł z jakiejś wysokości na aluminiową powierzchnie). Podniosłem komputer i nic nie tyka, nie wiem czy to tego wina czy po prostu przez poruszenie komputerem coś się chwilo przesunęło i za kilka godzin lub dni znowu będzie tykać. Jutro dam coś czy coś się zmieniło. EDIT: Zasilacz nadal tyka Edytowane 8 Grudnia 2013 przez krojek Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5519 Napisano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 rozbierz zasilacz i sprawdź stan wentylatora:) Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Zasilacz nadal tyka Zrób tak jak ci mówiłem bdz najszybciej. Cytuj Link to post Share on other sites
krojek 0 Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Chce to własnie zrobić tylko co go obracam, wyciągam czy cokolwiek to o dziwo przestaje tykać . Jak na złość. Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Nie obracaj go włóż jakiś patyczek i tyle . Staraj się nie przewracać go na bok albo podnosić. Cytuj Link to post Share on other sites
krojek 0 Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Już chyba wiem ze to wina samego wentylatora tylko nie wiem co jest przyczyną, na kabelki jest jakaś plastikowa ścianka więc to raczej nie to. Nie mam też możliwość jak go rozkręcić bo musiałbym całe okablowanie odłączać. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5519 Napisano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Na zasilacz posiadasz gwarancję producenta? Cytuj Link to post Share on other sites
krojek 0 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Mam gwarancje z techplanet. Ale nie wiem czy chce mi sie go oddawać i czekać miesiąc. Jutro postaram się jeszcze go rozkręcić zobaczę co z tego wyjdzie. EDIT: Obróciłem zasilacz o 90 stopni (postawiłem go) i tak zostawiłem, jak na razie nie tyka. Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Może być to coś z łożyskiem wentylatora w zasilaczu. Ja bym nie bawił się w jakieś "patykowanie" tylko odsyłał na gwarancję. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5519 Napisano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Szkoda zasilacza, odeślesz, naprawią i wróci w pełni sprawny. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krojek 0 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Wydaje mi się ze już za późno, na jednej z śrubek była naklejka "Antec" którą zerwałem odkręcając budowę aby zobaczyć czy coś nie haczy. Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 na zasilaczach masz plaby, jak otworzyles psu to po gwarancji wiec teraz juz nie masz innej opcji niz sprawdzenie fix lub fan swap 1 Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 na jednej z śrubek była naklejka "Antec" umiejętnie ją nakleisz z powrotem nie bdz problemów albo kupisz , masa jest takich naklejek. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts