redblue 0 Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Aktualnie mam Intel® Core™2 Duo CPU E7200 @ 2.53GHz, 3192 MHz GoodRAM GR800D264L5/2G, DDR2-800, 3071mb (mogę dołożyć 2Gb jeszcze)Karta Grafiki Gainward Radeon HD 4870 Golden Sample 512MB Zasilacz 500W IBOX SL-8500BTXPłyta główna ASUS P5Q-PRO Obudowa Raidmax NINJA Dysk 320GbWindows 7 i XP Czy opłaca mi się lepiej cały sprzedać i kupować nowe podzespoły? Czy zostawić sobie któreś? Rozbudowa tak od 1000-1500zł pod gry tylko i wyłącznie FULL HD więc HDMI OC zawsze mile widziane komputera i coś przyszłościowego z opcją wymiany potem łatwiejszej na nowy procek chociażby. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez redblue Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Raidmax NINJA nie znam tej obudowy, powiedz mi jesteś z niej zadowolony, ile ma miejsca na chłodzenie CPU w mm, jak nie wiesz to zmierz. Powiedz także ile ma zainstalowanych wentylatorów oraz gdzie są miejsca na ich zamontowanie i jakiej wielkości mogą zostać zainstalowane w niej wentylatory 12 cm czy mniejsze czy większe. Dysk 320Gb jest pod sata? Inne podzespoły na 100% do wymiany oprócz systemu windows 7 jest 64 bit?. Pozdrawiam Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Breaky83 1 Cytuj Link to post Share on other sites
redblue 0 Napisano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Wygląd obudowy jest bardzo korzystny a szczególnie jej podświetlenie.Właśnie patrzyłem na nowe obudowy więc ZALMAN Z3 PLUS wpasował się w moje gusta. Ninja to obudowa tania, słabo wykonania, bez wyciszenia, bez filtrów kurzu(jak czyściłem ostatnio to aż się przeraziłem). Zmierzyłem ile ma miejsca na chłodzenie od BOXowego zostało z 11,5~12cm miejsca. Ma wiatrak z przodu 12cm i tył 12cm natomiast boczny się zepsuł. Dysk 320 SATA. Windows 7 jest 64 bitowy. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez redblue Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) To najlepiej będzie tak: Płyta główna: MSI H61M-P20 /intel H61, LGA1155/ Procesor: Intel Core i3-3240 /3.4GHz, 3MB, LGA 1155, BOX/ Pamięć ram: Crucial 4GB 1333MHz CL9 Ballistix Dysk twardy; ten co masz w przyszłości sobie wymienisz, chyba, że jego wydajność oraz pojemność ci wystarcza Napęd optyczny: masz? bo nic nie wspomniałeś? Czy masz zamiar z niego korzystać? Karta graficzna: XFX Radeon HD7850 Core Edit 1GB DDR5 256bit (860/4800) Obudowa: Zalman Z3 (b/z) Zasilacz: OCZ CoreXStream 500W System windows 7 64-bit sobie zainstaluj ten co masz Razem: 1495 zł Dlaczego taki? Masz tu jedną z najtańszych dobrych, stabilnych płyt głównych pod IVY. Procesor i3 3240. Pamięć ram Crucial 4GB z radiatorem dla zachowania niskich temperatur. Karta graficzna radeon 7850 w tej cenie coś najwydajniejszego, szczególnie gdybyś jeszcze ją podkręcił. Obudowa z 3 wentylatorami w tej cenie bardzo solidna konstrukcja. Zasilacz w tej cenie bardzo silny, da ci możliwość rozbudowy komputera w przyszłości. Drugi zestaw jeszcze lepszy, ale przekroczymy budżet i zostawimy starą obudowę, ale za to damy procesor i5 haswell już bardzo wydajny i pozostanie tylko kwestia zmiany GPU jak tej karcie zabraknie mocy, no i oczywiście na samym początku dodaj drugą kość ramu: Płyta główna: Gigabyte GA-H81M-HD3 /intel H81, LGA1150/ Procesor: Intel Core i5-4570 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ Pamięć ram: Crucial 4GB 1600MHz CL8 Ballistix Tactical Dysk twardy; ten co masz w przyszłości sobie wymienisz, chyba, że jego wydajność oraz pojemność ci wystarcza Napęd optyczny: masz? bo nic nie wspomniałeś? Czy masz zamiar z niego korzystać? Karta graficzna: XFX Radeon HD7850 Core Edit 1GB DDR5 256bit (860/4800) Obudowa: ta co masz Zasilacz: OCZ CoreXStream 500W Razem: 1659 zł Dlaczego taki? Masz tu jedną z najtańszych płyt głównych pod haswell-a na chipsecie H81. Procesor i5 4570 już bardzo wydajny. Reszta bez zmian oprócz tego, że będziesz miał starą obudowę, która z dwoma wentylatorami 12 cm powinna być wystarczająca. Pozdrawiam Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Breaky83 1 Cytuj Link to post Share on other sites
redblue 0 Napisano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Dysk zaczyna być zbyt mało pojemny. Natomiast napęd optyczny posiadam i mam zamiar z niego korzystać. A jeżeli chodzi o sklep gdzie może od razu by mi złożyli zestaw i ceny były optymalne? A może patrzeć na używane komponenty rodem z allegro? Ten OCZ jest modularny? Ten Intel da się podkręcać? I wycisnąłbym z niego coś więcej na boxowym chłodzeniu? A i jeszcze USB 3 też przyszłościową sprawą jest. Ewentualnie obudowę moglibyście inną polecić. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez redblue Cytuj Link to post Share on other sites
Reveger 14 Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Dysk zaczyna być zbyt mało pojemny. Ten OCZ jest modularny? Ten Intel da się podkręcać? Ewentualnie obudowę moglibyście inną polecić. Na takie rarytasy to za mało kasy. Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) redblue dysk twardy na Twoim miejscu bym na poczatku zostawił bo jego wymiana już na fajny dysk 1 TB to koszt 230 zł. Napęd optyczny jak posiadasz to ok. Zestaw jest optymalny jeden i drugi tylko kwestia tego czy możesz dołożyć do zestawu około 150 zł? Co do używanych cześci możesz patrzeć, ale już mi poprostu się nie chce, sam zobacz polinkuj i ci powiem czy się opłaca czy nie. Ten OCZ nie jest modularny, to jeden z najtańszych zasilaczy, ale jak producent podaje jest kompatybilny z haswell-em, a do tego ma dośc silną linię 12V co da ci możliwość rozbudowy o silniejsze GPU w przyszłości. Intela nie podkręcej tego i5 4570 gdybyś sie na niego zdecydował to i tak już bardzo mocny procesor. Jeżeli chodzi o i3 też nie podkręcaj, bo płyty które podałem nie nadają sie do OC, takie modele są sporo droższe. Twoja obudowa też za bardzo nie nadaje się do OC bo możesz w niej zamontować niskie chłodzenia CPU. USB 3.0 fakt jest przyszłościowy, ale wtedy musisz wziąć właśnie drugi zestaw aby mieć taką możliwość. Obudowę inna to tylko zalman Z3 bo dość tani i solidny, ale jak się skusisz na i5 4570 to obudowa musi zostać stara, bo i tak koszty sa wyższe o 150 zł chyba, że możesz jeszcze dołożyć. Co do sklepu to tak jak podałem polecam www. esc.pl bo cześci są w miarę tanie. Zestaw jednak drugi będzie bez obudowy więc musisz kogoś poprosić, aby ci go złożył już u siebie. Pozdrawiam Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Breaky83 1 Cytuj Link to post Share on other sites
redblue 0 Napisano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Podesłałem koledze te propozycję i skomentował to: "cos cienkie wybrales modele plyt glownych w dodatku kastraty (micro-atx). lepiej dolozyc do przynajmniej intel B85 lub nawet H87, jesli nie stac cie na Z87, bo w sumie H87 ma to samo, co oferuje chipset Z87, tylko oprocz mozliwosci podkrecania pamieci ram, oraz nie jestem jeszcze pewny - mnoznika cpu tez nie. zreszta po modelach cpu widze ze nie bedziesz podkrecal w ogole, wiec H87 moze byc, a zwlaszcza kiedy w przyszlosci bedziesz instalowac dysk ssd ze wzgledu na funkcje Intel Smart Response Technology i Intel Rapid Storage Technology. ponadto H87 ma wiecej portow usb3 i sata3 niz B85 i H81. nie wspomne juz o RAID, ktorego brak przy modelach z H81 jesli wybrac z tych dwoch to ww model od gigabyte jest o wiele lepsza od tej msi obudowie i zasilaczowi, czy pamieci ram, nic nie mozna zarzucic, beda spoko. karta tez spoko aczkolwiek lukal bym za GTX650Ti boost 2GB OC, np od gigabyte, albo przynajmniej AMD Radeon R9 270X 2GB jest wydajniejsza nawet od HD7870 2GB i tym bardziej od HD7850 czy gtx650Ti boost 2gb R9 270X jest o jeden wlos wydajniejsza od gtx660 w takich grach, jak np BF3 i Crysis 3 na very high/ultra w hd i wyzszych" Edytowane 17 Grudnia 2013 przez kajitsu. Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) redblue niech kolega tutaj założy konto to sobie z nim porozmawiam. On widział Twój budżet? Płyty pod B85 i H87 są jeszcze droższe. Co do karty graficznej GTX 650TI BOOST to po OC będzie wolniejsza od radeona 7850 niech poczyta sobie tescik http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_650_ti_boost_vs_radeon_hd_7850_test_sredniakow . Natomiast karty graficzne GTX 660 jest wydajniejsza, ale kosztuje około 600 zł, a R9 270X jeszcze wydajniejsza, ale kosztują około 750 zł. Pozdrawiam Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Breaky83 Cytuj Link to post Share on other sites
redblue 0 Napisano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Głownie namawiał mnie do włożenie większej ilości pieniędzy w komputer. Co do płyt głównych pisał o b85-g43 , h87-g43, b85-g41 . Co o tym sądzisz? To jak Radka 7850 to od jakiego producenta? " ale czy karty xfx maja wydajene i ciche chlodzenie? jesli juz tracic komfort przy glosnej pracy karty po oc, to poszedlbym za kartami gigabyte z chlodzeniem windforce3 z trzema wentylami, co zapewnia wysokie osiagi w oc karty geforce osiagaja wyzsze min fps od radeonow, moze za wyjatkiem najnowszych serii R7/9 2xx[X], bo one dopiero b konkuruja z kartami nvida g/f i nie maja tak drastycznych spadkow fps w niektorych scenach, jakie moga uzyskac. wiec nawet jesli sredni wynik hd7850 jest wyzszy od gtx650ti boost, to spadki fps wplywaja znaczaco na mikroprzyciecia, a funkcja Variable VSync sterownika nvidia forceware kart geforce od serii 600 lepiej radza sobie z tymi efektami (micro-stuttering). dlatego proponuje g/f od radoslawa, chyba ze wezmiesz R9 270/270X, tylko jego cena i wydajnosc odpowiadaja gtx660 smile.gif " //co to za formatowanie tekstu, w przypadku Chrome polecam zaznaczyć tak sformatowny tekst i Ctrl + X > Ctrl + Shift + V Edytowane 17 Grudnia 2013 przez kajitsu. Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 redblue jeżeli będziesz miał większą ilośc pieniążków wtedy można złożyć jeszcze coś bardziej wydajnego, no ale musisz określić o ile więcej zwiększasz budżet. Co do płyty głównej to pomyslimy jak już okreslisz wyższy budzet. Co do karty graficznej to jeśli chodzi o radeony 7850 to XFX mają obecnie dobre ceny, wiec je bym polecał. Karty te maja dość wydajne i dość ciche chłodzenia. Co do spadków fps to sie nie spotkałem na pojedynczym układzie i po OC jest wydajniej niż na GTX 650TI BOOST nawet. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 chyba ze wezmiesz R9 270/270X, tylko jego cena i wydajnosc odpowiadaja gtx660 smile.gif Ye, sure http://www.frazpc.pl/artykuly/924925-4/msi-r9-270x-hawk---testujemy-nastepce-radeona-7870 Cay opis kolegi bardo fajny ale zupełnie mijający się z celem, mowa tutaj o wydatku 1500 zł na 6 podzespołów, gdzie tutaj wpychać Asrock H87 Fatal1ty + GTX 660 ..... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts