Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość DANNY_79

A ja bym był za gtx jednak.

+ Wydajny AA,

+ Wydajny DX11

+ PhysX i CUDA

- Hałas !

- Temperatura

- Pobór prądu !

Zobacz na główną stronę benchmark.pl jest teścik fermi na tle innych (co prawda testują tam trochę pod innym kątem, ale zobacz, przybliży Ci co i jak)

pozdrawiam

Ja na twoim miejscu nie pakował bym sie w gtx ponieważ nie tylko wyzszy pobór prądu od radka, przez co jeszcze cieplejszy i głośniejszy ale w tytułach które są teraz radeon bije na głowę 470-tkę. No i oczywiście stosunek cena/wydanosc, z tym nv nie zaszalala

Radeon bije GTX'a 480 a co dopiero 470. Może i w Metro jest słabszy ale jedna gra to nie wszystko. Oprócz tego Radeon ma niższy pobór prądu i jest dużo cichszy :P

Z tego co mi wiadomo po przeczytaniu kilkunastu testów to GTX480 bije Radeona ,widać od razu z góry zakładasz ze Radeon jest lepszy ,ale chyba pod względem warunków domowych ,bo w grach rola się odwraca :P

5870 wydajniejszy od gtx480 :P nie wiedzialem :P

osobiscie proponuje tak.jezeli speiszy ci sie z zakupem karty to bierz 5870 bo na ten czas to duzo mniej dokuczliwa konstrukcja (cicha i chlodna).jezeli nie speiszy ci sie zabardzo to tylko czekac az wysypia sie gtx-y 470 i 480 ze niereferencyjnym chlodzeniem (na necie juz glosno o tym :menda: )

i taki gtx470 ktory jest cichy i chlodzny uwazam ze jest w stanie stawic czola radkowi 5870

pozdrawiam

Radeon bije GTX'a 480 a co dopiero 470. Może i w Metro jest słabszy ale jedna gra to nie wszystko. Oprócz tego Radeon ma niższy pobór prądu i jest dużo cichszy :cry:

Naczytałeś się bredni tu i tam :P >>>> http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -2897.html

Faktycznie tylko w jednej grze :menda::P

http://www.pcper.com/article.php?aid=88 ... pert&pid=5

To jest raczej wiadome, że będziesz brał 5870.Może za parę miesięcy jak ceny spadną i chłodzenia lepsze porobią na FERMI to wtedy będzie to w jakimś sensie opłacalne.Póki co bierz 5870 lekko go podkręć i będziesz mieć maszynkę jak ta lala :P .Pozdrawiam :P

To jest raczej wiadome, że będziesz brał 5870.Może za parę miesięcy jak ceny spadną i chłodzenia lepsze porobią na FERMI to wtedy będzie to w jakimś sensie opłacalne.Póki co bierz 5870 lekko go podkręć i będziesz mieć maszynkę jak ta lala :P .Pozdrawiam :menda:

Nima żle :P

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Pod ... 28509.html

Dlatego napisałem prawie w pogrubieniu. Fermi dobrze wypada w SLI ale jeśli mowa o pojedynczej karcie to lepiej wziąć Radka :P 5870 wystarczy do każdej gry na full detalach :cry:

jakbyś zauważył cytowałem pierwszego twojego posta :P

Co do karty graficznej też był bym za GTX'em 470 pobór energii jest bardzo mały jak na taką wydajność zaledwie 30/40W większy od R5780 ,co do temperatur ,wystarczy zainwestować w Prolimatech Mk-13 i po sprawie ,nic tylko cieszyć się wydajnością Peceta :menda:

Jeżeli już SPERMI to może poczekaj na GTX 465 ma wyjść koło czerwca. Ma kosztować około 270$ i ma być trochę mniej prądożerny i chłodniejszy ale na Twoim miejscu nie brałbym nic powyżej HD5850 z Radków :P

Przecież HD5850 jest wydajniejszy w 80% od GTX470, a 5870 w 100% jest wydajniejszy od GTX470, a i często zagraża nawet GTX480 (50%/50%), do tego tańsze są Radki (i to sporo!), ''chłodniejsze'', mniej prądożerne, i mniej hałaśliwe. Wybór wydaję się oczywisty - chyba, że jesteś 'fanboyem' NVidii. Sam bardzo czekałem na Fermi, ale jak się okazało, że to klapy (ceny 1400 do 2000zł!!) pokroju HD2000, to wziąłem HD5850 (za 955zł! [konkurent GTX470 tak, :P dobre sobie, tylko, że GTX470 jest droższy o około 350-400zł od 5850 i do tego często słabszy!]) i jestem bardzo zadowolony z przesiadki z GTX260 :P . Pozdrawiam.

P.S. NVidia do boju! Róbcie Fermi II w 28nm i wszyscy będą zadowoleni! :menda:

Przecież HD5850 jest wydajniejszy w 80% od GTX470, a 5870 w 100% jest wydajniejszy od GTX470, a i często zagraża nawet GTX480 (50%/50%), do tego tańsze są Radki (i to sporo!), ''chłodniejsze'', mniej prądożerne, i mniej hałaśliwe. Wybór wydaję się oczywisty - chyba, że jesteś 'fanboyem' NVidii. Sam bardzo czekałem na Fermi, ale jak się okazało, że to klapy (ceny 1400 do 2000zł!!) pokroju HD2000, to wziąłem HD5850 (za 955zł! [konkurent GTX470 tak, :P dobre sobie, tylko, że GTX470 jest droższy o około 350-400zł od 5850 i do tego często słabszy!]) i jestem bardzo zadowolony z przesiadki z GTX260 :P . Pozdrawiam.

P.S. NVidia do boju! Róbcie Fermi II w 28nm i wszyscy będą zadowoleni! :menda:

Już za późno :cry: .ATI całkowicie zdominowała rynek kart graficznych i raczej mało prawdobodobne żeby Nvidia dała jakieś oznaki walki czy coś.Tak jak mówiłem: Na razie nie ma sensu kupować gtx470 ;)

Dalej jest tak ze jak sciagasz chlodzenie to traci sie gwarancje no nie?

Jesli tak jest to nie kupowalbym GTX'a ze standardowym chlodzeniem... juz pomijajac fakt czy jest on szybszy czy nie... nie bardzo podobal by mi sie fakt posiadania suszarki w kompie.

Podobno niedługo maja wyjsc jakies z niestandardowym chlodzeniem... zobaczymy.

Jesli halas i ewentualny wyzszy pobor pradu Ci nie przeszkadza to sluchaj sie kogos powyzej... ja sie w te glupie dyskusje juz nie wtracam :P

Witam, mam zamiar kupna karty graficznej tylko i wyłącznie do gier. Mam możliwość wyboru pomiędzy 5870 1GB oraz GTX 470. Która będzie lepszym wyborem? Liczy się tylko wydajność i fajerwerki graficzne na najwyższych detalach.

Ja bym się poważnie zastanawiał nad 5870 gdyż cenię sobie ciszę, i w grach poza grafiką dla mnie ważna jest oprawa dźwiękowa nadająca grze charakteru. A tutaj jak fermi zacznie buczeć to nie będziesz potrafił odróżnić bzykania muchy od spuszczania wody w WC. Chyba że masz bardzo dobre i ciche chłodzenie wtedy stawiałbym na GTX470 (mimo że jedyną słuszną firmą dla mnie jest AMD/ATI ;) ).
Gość DANNY_79

Mówcie, co chcecie ja odkąd przesiadłem się z hd48xx na gtx285 bardzo sobie nv chwalę. Jednym się podoba innym nie. Jak w polityce: "jeszcze się taki nie urodził, aby wszystkim dogodził"

Nie zakłada się takich tematów... Zaraz wojny gwiezdne ;)

Moim zdaniem na razie lepiej podstawić na tańszego, no i biorąc pod uwagę plusy i minusy, lepszego Radeona. Fermi można porównać do Phenomów pierwszej generacji - jak na razie niewypał. Trzeba czekać na dopracowanie tego wszystkiego. Więc jak na razie wziąć HD5800.

Posiadam Gainward GTX 260, ale po tylu zapowiedziach i wyolbrzymianiu FERMII, co okazało się niewypałem i 5850, 70 i 5970 biją GTX 470 i 480 i to nie leciutko zraziłem się, jeszcze ta wpadka z sterownikami...

W przyszłości chyba jednak przerzucę się na AMD ;)

Jakbyś miał brać 4870, a GTX 260 przykładowo to wtedy polecam 260, ale tutaj stanowczo bierz 5870

Zgadzam się z przedmówcą. Sam miałem GTX260SP216 i przesiadłem się na HD5870 i jestem zadowolony. Ale HD4870 bym nie kupił....

Obecnie najwydajniejszą jednoukładową kartą do gier jest GTX480 – ale jego cena i parametry pracy są nieadekwatne do tego co oferuje konkurencja w postaci HD5870.