MDmalewicz 0 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Witam,Jakiś czas temu poczyniłem olbrzymią przesiadkę: z kompa co to ledwo ciągnie bf2 na to:CPU:i5 4670k (3,8GHz)GPU: Radeon HD 7870 (2GB DDR5/256bit OC od nowości przez GIGABYTE pamięć4800MHz, rdzen 1100MHZ)RAM: 2x4GB 9clMOBO: AsRock Z87 Extreme4HDD: WD black 1TBBędąc przekonanym, że ten sprzęt będzie sobie dobrze radzić zauważyłem, że: wiedźmin 2 na wysokich mi muli, Crysis 3 to mogę zapomnieć o średnim wygładzniu krawędzi, Metro Last Night to na średnich idzie jakoś... Bioshock Infinte klatkuje na wysokich, a ił Cliffs of Dover to już w ogóle, itd. Chciałem się po prostu zapytać, czy to jest już max ustawień fabrycznych (wydajności) i muszę bawić się w OC (planowałem zrobić to później) aby cieszysz się wyższymi ustawienaimi, czy może musze poszukać sterowników chociaż myślę, że zainstalowałem najnowsze?Dodam jeszcze, że wszystko składałem sam i mam windowsa 7.Dzięki za wszelką pomoc. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez MDmalewicz Cytuj Link to post Share on other sites
dymel 190 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 A może to dlatego że do bardzo wydajnego procesora i ramu kupiłeś kartę graficzną ze średniej półki? Rób OC albo zmień kartę póki w miarę nowa 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MDmalewicz 0 Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 A może to dlatego że do bardzo wydajnego procesora i ramu kupiłeś kartę graficzną ze średniej półki? Rób OC albo zmień kartę póki w miarę nowa A sama przesiadka na nvidie? Może problem jest z optymalizacją np. tego PhysX czy coś tam.. Cytuj Link to post Share on other sites
dymel 190 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 W sumie teraz AMD jest wydajniejsza w tych samych półkach cenowych, problemem może być to iż po prostu za mało wydałeś na grafikę w stosunku do CPU. Potrzebna Ci jest po prostu przesiadka, ale na coś mocniejszego - HD7970 [nawet 7950 w sumie da zauważalną różnicę], od nv GTX760. Jak długo masz tego kompa? Cytuj Link to post Share on other sites
MDmalewicz 0 Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 W sumie teraz AMD jest wydajniejsza w tych samych półkach cenowych, problemem może być to iż po prostu za mało wydałeś na grafikę w stosunku do CPU. Potrzebna Ci jest po prostu przesiadka, ale na coś mocniejszego - HD7970 [nawet 7950 w sumie da zauważalną różnicę], od nv GTX760. Jak długo masz tego kompa? Około dwa miesiące. Teraz jak zbliżają się święta to nie wiem, czy chciałbym wymieniać kartkę... Może na nowy rok coś się pojawi. Cytuj Link to post Share on other sites
dymel 190 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Jasne, na święta przecież są 'promocje'. A normalne to pojawią się dopiero po nowym roku, więc poczekaj chwilę, sprzedawaj to co masz i kup coś w stylu GTX760/GTX770 albo od AMD R280X. Cytuj Link to post Share on other sites
Mastaha 8 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Akurat crysis i metro to mocno wymagające gry więc wróżki nie trzeba było aby stwierdzić, że na wysokich będa słabo działać. Co do wiedźmina, może ubersampling masz włączony, chyba też patche jakieś wychodziły. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Mastaha Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Te gry które wymieniłeś Crysis 3 czy Metro 2033 ja przeszedłem na swoim radku 7870xt na ustawieniach Ultra -wysokich bez msa [ tylka kilka opcji na high reszta na ultra ] Wiedźmin 2 bez problemu chodzi na ultra na radku 7870 sam przeszedłem fps powyżej 40 cały czas chyba że włączysz umberpróbkowanie co nawet gtx 780 przy tym nie wyrobi .Radek 7870 to bardzo przyzwoita karta która zwłaszcza po oc pozwoli zapewnić płynność w każdej grze w minimum wysokich detalach [ miałem radka 7870 od saphire przez prawie rok karta była podkręcona gpu 1250mhz pamięć 5400mhz ] i te gry które wymieniłeś na tej karcie przeszedłem Cytuj Link to post Share on other sites
dymel 190 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 @up zależy jak autor tematu patrzy na 'mulenie'. Dla mnie poniżej 45FPS gra się słabo, z kolei dla mojego kumpla więcej niż 30FPS to płynna gra. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 @up zależy jak autor tematu patrzy na 'mulenie'. Dla mnie poniżej 45FPS gra się słabo, z kolei dla mojego kumpla więcej niż 30FPS to płynna gra. Zależy od gry w Wiedzminie 2 spokojnie wystarczy 40 i więcej ale np w bf3 lub 4 to nie przejdzie [ oczywiście tryb multi ] musi być przynajmniej 50 , Nie mogę w to uwierzyć że by na radku 7870 wiedzmin 2 nie chodził powyżej 40 klatek ja średnio miałem ok 45 czasami 60 i więcej szkoda ze odinstalowałem bo chętnie bym sprawdził jeszcze raz co do crysisa 3 to jak chcesz detale ultra w ful hd no to jedynie gtx 780 lub radek r9 290x Cytuj Link to post Share on other sites
MDmalewicz 0 Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki za porady, może na nowy rok coś popatrze. Co do tych gier to muszę popróbować różne ustawienia Edytowane 5 Grudnia 2013 przez MDmalewicz Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 wiedźmin 2 na wysokich mi muli, Crysis 3 to mogę zapomnieć o średnim wygładzniu krawędzi, Metro Last Night to na średnich idzie jakoś... Bioshock Infinte klatkuje na wysokich mogę zapomnieć o średnim wygładzniu krawędzi, A potrzebne Ci to w ogóle ? GPU: Radeon HD 7870 MOBO: AsRock Z87 Extreme4 Jaka obudowa, jaki zasilacz ? Może CF 7870 ? Za kwotę 600 zł otrzymasz niesamowity skok wydajności .... póki co daruj sobie wygładzanie i podkręć GPU w SapphireTrixx 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MDmalewicz 0 Napisano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 obudowa zalmac z3, zasilacz silentium pc deus M1 600w Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts