Bananana 0 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 WitamPrzymierzam się do kupienia mojej pierwszej klawiatury mechanicznej i mam problem, nie wiem jakie przełączniki Cherry wybrać. Przeczytałem już chyba wszystko co znalazłem o nich w internecie i dalej nie mam pojęcia które będą dla mnie lepsze. Klawiatura będzie głównie wykorzystywana do gier MOBA i MMO. Przez ostatnie parę lat używałem takiej klawiatury. Niby najbardziej odpowiadałyby mi black, ale ciężko jest mi znaleźć fajną klawiaturę z tymi przełącznikami.Jak myślicie jakie przełączniki najlepiej sprostałyby moim wymaganiom i zerowemu doświadczeniu pracy z mechanicznymi klawiaturami? Cytuj Link to post Share on other sites
PiotroZ 0 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 To zależy czego od nich oczekujesz. Blue mają charakterystyczny "klik", sam posiadam klawiaturkę z tymi switchami i jestem z nich zadowolony. To także moja pierwsza klawiatura mechaniczna. Osobiście podoba mi się ten klik, jest głośna co prawda ale kompletnie mi to nie przeszkadza Z tego co wiem, to właśnie Blue jest najgłośniejsze więc Brown, Red itd. powinny być cichsze. Dla porównania znajdź jakiś film na YT z różnymi przełącznikami i zdecyduj, który Ci pasuje. Jeżeli zdecydujesz się na Blue, to polecam od siebie Razer BlackWidow Ultimate 2013. Świetna klawiatura wyposażona właśnie w Cherry MX Blue. Jakiego byś mechanika nie kupił, to powinieneś być zadowolony. Ja osobiście nie wyobrażam sobie teraz pracy na innej klawce niż na mechanicznej Cytuj Link to post Share on other sites
salahadin 26 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Co chodzi o switche to Black albo Red ewentualnie Brown jeżeli chcesz mieć słyszalny klik bez dociskania przycisku do samego końca. Co do czarnych switchy polecam SteelSeries 6Gv2, jestem megazadowolony z tej klawy a czarne switche nie przeszkadzają mi w pisaniu tak strasznie jak wiele osób twierdzi Cytuj Link to post Share on other sites
Bananana 0 Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Wiem, że jest o tym dużo w internecie, ale dalej mam dylemat czy zdecydować się na klawiaturę mechaniczną. Przykładowo za 200zł mam klawiaturę membranową z podświetlanymi klawiszami, przyciskami multimedialnymi, możliwością nagrywania makr, podpórką pod nadgarstki itd... a do najtańszej i co za tym idzie najuboższej klawiatury mechanicznej muszę dopłacić 100zł. Czyli wszystkie te luksusy które oferuje mi klawiatura membranowa za 200zł wymieniam na mechaniczne przyciski dopłacając do tego co najmniej 100zł. Pisze się, że jak już raz zacznie się korzystać z klawiatury mechanicznej to już nigdy nie będzie chciało się wrócić do korzystania z membranowej. Możecie podzielić się ze mną waszym doświadczeniem z klawiaturami mechanicznymi i czy w waszym przypadku opłacała się zmiana klawiatury membranowej na mechaniczną. Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Z tego co czytalem tutaj to praktycznie kazdy ktory przeszedl na mechaniczna nie wyobraza sobie teraz uzywania membranowej klawiatury. Zakladam ze jest w tym cos podobnego do 60Hz vs 120 Hz Miales okazje sprawdzic w jakims sklepie mechaniczna? Zawsze na miejscu mozesz sprawdzic rozne switche, o ile masz taka mozliwosc. Cytuj Link to post Share on other sites
Bananana 0 Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Właśnie niestety nie mam takiej możliwości, muszę zdać się na to czego się dowiem w internecie ;/ Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Bananana Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 ouch...najlepiej jest taki towar sprawdzic na miejscu, jesli nie bedziesz mial 4 przed soba to nigdy nie bedziesz wiedzial ze wybrales ten ktory pasuje ci najbardziej. Z mojej strony polecam do zapoznania sie z TYM Cytuj Link to post Share on other sites
Bananana 0 Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Dostane gdzieś w Polsce taką płytkę testową jaką polecają na tym forum co podałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
ezzio 119 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 w saturnie mają logi g710+ (mx browny) czasem mają też blackwidowa na mx blue tu mały poradnik (zeskroluj na dół): http://www.test-gear.pl/dobor-klawiatury/ o mx black trochewięcej przeczytasz tutaj: http://www.test-gear.pl/testy-i-recenzje/klawiatury/tesoro-colada/#funkcjonalnosc Cytuj Link to post Share on other sites
salahadin 26 Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Co do przesiadki na mechanika większość ale nie wszyscy zostają przy mechaniku Mam kolege który sprawdzał różne switche i osobiście nie widzi sensu w dopłacaniu aż tyle. Sam miałem duże obawy ale pieniądze nie poszły w błoto i czarne switche w 6Gv2 to jest to jak dla mnie Gdybym miał jakimś cudem zmieniać to przetestowałbym CM Storm Quick Fire TK ze względu na specyficzny układ klawiszy (zajmuje tyle miejsca co tenkeyless ale ma numpada więc byłoby dla mnie ideolo) ale nie stać mnie obecnie na taką żonglerkę Cytuj Link to post Share on other sites
GateKeeper 25 Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) blue to typowe przełączniki do pisania. brown to universale a redy są idealne do grania ale jeśli ktoś woli twardsze to black. http://mechanicalkeyboards.com/mechanical_switches.phpW Polsce najtańsze mechaniki to QPAD MK-50 na mx red 270zł na neogear.plMechaniki dobrze jest kupić z USA np filco leopold albo ducky. INFOhttp://static4.wikia.nocookie.net/__cb20121226033542/installgentoo/images/8/8a/Mechanical_Keyboard_buying_guide.jpghttp://www.keyboardco.com/blog/wp-content/uploads/2013/01/whichswitch2.pngMam nadzieje że pomogłem :DD Edytowane 6 Grudnia 2013 przez GateKeeper Cytuj Link to post Share on other sites
fersten 1 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Witam, nie powiedziałbym, że wybór do grania jest między red a black Redy są za miękkie, + pisanie na nich przynajmniej dla mnie to koszmar. a po korzystaniu z blacków po godzinie autentycznie mam zmęczone paluchy brown wydaje się idealny więc ja swoje blacki sprzedaje Cytuj Link to post Share on other sites
salahadin 26 Napisano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Przecież Brown mają taki sam opór jak Redy i różnią się tak naprawdę tym że te pierwsze klikają same z siebie (przy red i black masz klik tylko jak dociskasz maksymalnie w dół i wtedy tak naprawdę cap uderza o podstawę klawiatury) O_o Cytuj Link to post Share on other sites
GateKeeper 25 Napisano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Przecież Brown mają taki sam opór jak Redy i różnią się tak naprawdę tym że te pierwsze klikają same z siebie (przy red i black masz klik tylko jak dociskasz maksymalnie w dół i wtedy tak naprawdę cap uderza o podstawę klawiatury) O_o brown to nacisk 60g a red to 45g. redy wymagają mniejszego nacisku Cytuj Link to post Share on other sites
salahadin 26 Napisano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 http://www.overclock.net/t/491752/mechanical-keyboard-guide Sprawdź że browny mają tak jak redy 45g a black mają 60g Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts