Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, w wakacje planuje zmienić komputer, teraz mam:

P5Q SE PLUS

E5200 @ 3.62GHZ

GAINWARD GTX260 @ 700/1450/1200MHZ

OCZ REAPER 2*2GB 1066MHZ

CHIEFTEC 550W

THERMALTAKE SOPRANO RS101

i mam takie pytanie:

w wakacje tego roku chciałbym zmienić sprzęt na coś do gier, bo jak na razie wystarcza mi, ale przypuszczam, że po wakacjach już nie...

jaką proponwalibyście płytę, proca i karte graf i czy aktualny zasilacz dałby radę (budżet to około 1200zł)

phenom II x4 955 (coś koło 550 zeta)

Gigabyte 700t-ud3p (300)

GoodRam DDR3 1333MHz 4GB (350)

Do tego możesz jeszcze kupić jakieś tanie chłodzonko na proca. Potem kręcisz proca i grafikę i bedzie super :D

A tak btw...tolerujesz części używane? ;>

jak Tearius napisał, te części byłyby dobre, aczkolwiek na kartę graficzną nie masz co liczyć :D dobra karta pochłonie 70% Twojego budżetu więc wiesz... możesz najpierw mobo+proc+ram wymienić a potem uzbierać na dobrą grafikę i to będzie najlepsze rozwiązanie. Na tym GTX 260 jeszcze pograsz trochę

Możesz kupić Quada, ale to jak już bardzo chcesz szukać wydatków.

w wakacje tego roku chciałbym zmienić sprzęt na coś do gier, bo jak na razie wystarcza mi, ale przypuszczam, że po wakacjach już nie...

To mówi samo za siebie - zacznij się martwić, jak będzie na prawde potrzebne. Wymagania sie nie zmieniają drastycznie w ciągu paru miesięcy :P

Natomiast jest rzecz, która zdecydowanie poprawi komfort pracy, wspomniana już wcześniej. Proponuje 2x Samsung F3 500gb w raid, reszte pieniędzy zachować.

Z Twoim komputerem lepiej nie zmieniać płyty głównej jak długo się da, bo masz na prawdę szybkie pamięci DDR2 i nie ma co kosztów szukać dla znikomego profitu.

A jakie chłodzonko pod tego Q6600, aktualnie mam Aerocool Dominator i jestem zadowolony E5200 3.6 @ 1.4v i max 55* w stresie, zmieniać? W najbliższym czasie kupię Samsung F3 500 7200, potem iiyama 22", a w wakacje Q6600 i może jakieś chłodzenie.

kup chlodzenie fortisa - bedzie na zaspas i dokrec wowczas dobrze to co masz - tu jeszcze sporo mozna wycisnac

q6600 nie uciekną z allegro bedzie naprawde potrzeba to sie wymieni

kase wydaj na 5850 i po klopocie - to jest dobra inwestycja w wydajnosc

a jesli nie masz porzadnego monitora fhd to wlasnie jego zakup dobrze Ci zrobi

a najlepiej jak Maksym mowil wydaj na zestaw na wakacje czyli wyjazd i biba :P

Igor

zawsze cos kiedys bedzie za slabe , to oczywiste. poprostu wiecej zyska sie na mocniejszej karcie niz dzieki mocniejszemu procesorowi i slabszej karcie (sa od tego zadkie wyjatki, zgodze sie)

mam na mysli fhd i ustwienia max w innych to moze byc juz nie zawsze tak rozowo

nawet na nie kreconym e5 jest przyrost dzieki 5850 - a to oznacza ze na dobrze kreconym przyrost bedzie spory

Gdybym byl zapalonym graczem i mial do wyboru albo Q i slabsza karta albo 5850 i ten sam proc - zrobilbym to drugie ale jak kto chce

tu masz wydajnosc na tym samym procu (bez OC) a rozne karty

http://www.gry-online.pl/S040.asp?ID=74&STR=3

Jest jeszcze jeden istotny czynnik przy zmianie platformy - sprzedaż pozostałości.

Jeśli ktoś zwleka na maksa mając przyzwoitego kompa to musi się liczyć z tym że im później zmieni platformę/części tym mniej dostanie za "starocie". Teoretycznie głupio uśmiercać całkiem mocne s.775 ale może trzeba?. Szkoda że szybkie C2Q 9505 i 9550 maja tak strasznie sztucznie zawyżoną cenę, ponad 900zł za ten drugi nówkę, chore. Dokupienie takiego procka za 600zł sprawiłoby ze przesiadka na i5/AM3 nie była by już tak kusząca.

to nie to ze nie jest zbyt dobrym pomyslem - to to ze wydaje sie poprostu z pozoru glupie ale to co sie wydaje nie zawsze takim jest. Jest duzy przyrost - jest sens

Dla mnie kiedy skladam komus na zamowienie maszynke do grania wazne sa tylko klatki jakie mozna wycisnąc za daną cene nigdy sens sam z siebie

to ze sie wydaje glupie czy sie nie wydaje to juz calkiem inna sprawa- owszem wydaje sie glupie a mnie to wali :P - grunt ze sie sprawdza