Skocz do zawartości

Ocena zestawu do gier +/- 3800zł

Recommended Posts

Zastosowanie komputera: gry
Maksymalna kwota jaką dysponujesz: ~4000zł

Których części potrzebujesz?: buda

Czy będziesz podkręcać sprzęt? Prędzej czy później na pewno. Chcę zostawić sobie furtkę na drugiego gtx 770 w sli (kto wie czy nie będzie się to kiedyś lepiej kalkulowało niż wymiana karty-chociaż za pare lat pewnie cpu będzie wąskim gardłem ;D)

Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: będzie fhd
Specjalne wymagania: 
Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? nie

Własna propozycja zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/cXaIBk/

Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache  może WD Blue 1 TB?

Pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series

Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho - Black White

Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black

Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL

Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit) twin frozr albo gigabyte windforce? -podobno lepsze temperatury w obciążeniu, (niezależnie od wyboru, jest sens dokładać +/-200zł do wersji 4gb?)

Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 730W (furtka dla SLI)

Płyta główna ASRock Z87 EXTREME4, Z87, DualDDR3-1600, SATA3, GBLAN, RAID, ATX (Z87 EXTREME4)

napęd LG GH24NSB0 RBBB black bulk SATA

Do zapłaty:3865,03

Inne:-

Jest to w ogóle kompatybilne? :)

aha.. to mój pierwszy post na forum więc jeszcze wypadałoby się przywitać-> Cześć wszystkim, będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

@up - a to niby dlaczego nie wejdzie, spotkałeś kogoś poza t.lukiem który twierdzi że chłodzenie to nie jest kompatybilne z M40 ? 

http://forum.benchmark.pl/topic/93883-silentiumpc-gladius-m40-thermalright-hr-02-macho-black-white/?do=findComment&comment=1070486

Zestaw jest ok, jeżeli jednak planujesz jakieś SLI w przyszłości to zmień obudowę na coś bardziej przewiewnego, chociażby Zalman Z9 Plus (b/z)

GPU możesz kupić od ASUSA z DC II, bardzo ciche i wydajne chłodzenie, dodatkowo backplate

@kajitsu. może źle to sformułowałem, zasadniczo miałem na myśli to, że nawet dla kultury pracy lepiej, żeby pamięci były dobrze chłodzone. Jeszcze raz zabrałem się za przeglądanie testów gtxow 770 i muszę powiedzieć, że ten asus wypada w nich bardzo fajnie. Jest stosunkowo chłodny nawet pod obciążeniem.  

a pamięci nie są połączone z radiatorem bo widocznie backplate jest wystarczający do odbierania z nich ciepła

czyli korekta w planie na:

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-cuda-gtx770-2gb-ddr5-px-256bit-dvi-hdmi-dp-box-gtx770-dc2oc-2gd5-582021/

a jak jest u niego z cewkami i gwarancją? (w życiu nie miałem nic od Asusa;p)

co do obudowy to brałem pod uwagę dwie: gladiusa m40 i właśnie zalmana z9. Skoro bardziej przewiewny zalman to niech będzie zalman.

a reszta ok? może na przykład gdzieś przepłaciłem i dałoby się zejść z sceny przy zachowaniu tych samych parametrów? dzięki za pomoc

Edytowane przez elonemero

właśnie tak się zastanawiam, że sli to może być ciągła walka ze sterownikami i nie każda gra "lubi" taki układ. Co byś polecił gdybym zrezygnował z tego rozwiązania? tj. potrzebował karty i zasilacza do stabilnej pracy, oc procesora i karty (plus jakiś zapas mocy na pojedynczą mocniejszą karte w przyszłości) 

Edytowane przez elonemero